Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Studenten Fine Art (BEAR) leveren bijdrage aan tentoonstelling Museum Arnhem

  • Beeldende Kunst

Studenten Fine Art (BEAR) leveren een bijdrage aan de nieuwe tentoonstelling 'Living, Forgiving, Remembering' die op de Internationale Dag van de Geweldloosheid, 2 oktober, opent in de tijdelijke presentatieruimte van Museum Arnhem in De Kerk.

Fainah en Camille II uit de serie 'Anatomy of forgiveness’ (2014), Lana Mesić
Fainah en Camille II uit de serie 'Anatomy of forgiveness’ (2014), Lana Mesić

Van 4 oktober 2020 t/m 17 januari 2021 toont Museum Arnhem in de tijdelijke presentatieruimte De Kerk de tentoonstelling ‘Living, Forgiving, Remembering’. Deze expositie brengt werk bij elkaar van zeventien internationale kunstenaars van verschillende continenten, rondom verzoening, vergeving, tolerantie, herinneren en migratie. Het overbruggen van tegenstellingen op maatschappelijke, politieke, religieus en cultureel vlak komen op diverse wijze tot uiting. Gedurende de tentoonstellingsperiode is er ook een performanceprogramma rondom dezelfde thema’s. In samenwerking met culturele partners in Arnhem is rondom’ Living, Forgiving, Remembering’ een uitgebreid evenementenprogramma ontwikkeld dat zal plaatsvinden in én buiten De Kerk. De tentoonstelling sluit aan bij de landelijke herdenking van ‘75 Jaar Vrijheid’. 

Old Fashioned

Aan één van de werken leveren studenten BEAR Fine Art op 1 en 2 oktober een bijdrage, namelijk de interactieve performance Old Fashioned van Monali Meher. Ook doen enkele nieuwe Nederlanders mee. Old Fashioned heeft als uitgangspunt een hoop van zo'n 700 kilo aardappelen die gedrapeerd zijn over de vloer. Op de aardappels staan met zwarte acrylverf geschreven negatief beladen woorden, zoals woede, agressie, angst, en haat. 

Rondom het werk is op 8 november een doorlopende performance gepland waar het publiek aan mee kan doen. Toeschouwers worden uitgenodigd om mee te werken door de aardappels te schillen en te ontdoen van hun 'huid'. Daarmee worden ze van hun 'giftige' buitenkant ontdaan waarna het pure en goede overblijft. De aardappelen worden bereid in De Stadskeuken, die zich vlak bij De Kerk bevindt, en vervolgens gezamenlijk opgegeten in de Kerk: dit is de performance op 8 november. De overgebleven aardappelen worden door Museum Arnhem aan De Stadskeuken gedoneerd. Zij zullen deze weer doorgeven aan bijvoorbeeld de Voedselbank, daklozenopvangen zo worden weer mooie verbindingenmaakt. De Stadskeuken is een fijne plek voor ontmoeting. Ook kun je geregeld aanschuiven voor een maaltijd. Verschillende initiatiefnemers organiseren activiteiten in De Stadskeuken. Samen willen zij tot een nieuw respectvolle manier komen om met elkaar en de leefomgeving om te gaan.