Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Digital Earth

Ons leven raakt steeds meer verweven met digitale handelingen, tools en platforms, terwijl hun materiële realiteit vaak onzichtbaar blijft. De aarde wordt uitgegraven, opgegraven en uit elkaar gescheurd, op zoek naar de bouwstenen die de machine draaiende houden: olie, coltan, zand, rubber en lithium vormen de basis van onze digitale realiteit. Er ligt een complex en wereldwijd systeem aan ten grondslag, waar velen van ons eigenlijk maar weinig van weten.

Digital Earth

Het is belangrijk om oog te hebben voor zowel de materiële als de immateriële kanten van onze digitale leefwereld: de datacentra, software-interfaces, zeldzame mineralen en financiële derivaten. We moeten nadenken over de complexe algoritmen die de bewegingen van goederen en mensen reguleren en die steeds geavanceerdere bewakingssystemen mogelijk maken. Om de realiteit waarin we leven daadwerkelijk te begrijpen, moet er een globaal inzicht worden verworven in de ‘data-tegenhanger’ van onze fysieke planeet, ofwel de digitale aarde. De vraag die zich daarbij aandringt: voor welke aarde ontwerpen we onze intellectuele, culturele en artistieke interventies?

Digital Earth is een denktank van kunstenaars en wetenschappers die geïnteresseerd zijn in de groeiende aanwezigheid van het digitale en de impact daarvan op onze planeet. Het doel is om door middel van artistieke praktijken nieuwe manieren te ontwikkelen om inzicht te verkrijgen in het geheel van mogelijkheden die door digitale technologieën worden aangedreven en aangereikt. De fellowships van Digital Earth voorzien kunstenaars van middelen, tools, een community en ondersteuning. Digital Earth organiseert evenementen en tentoonstellingen, en deelt onderzoek en onderzoeksresultaten van haar community met de wereld.

Vanuit ArtEZ is het lectoraat ‘Professorship in Aesthetics and Cultures of Technology’ (PACT) verbonden aan dit project.