Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Daphne van Veen
Daphne van Veen

Maar dat is toch gezellig!?

Ik ben graag alleen. Ik woon alleen, ga alleen naar een museum, alleen naar het park en ik ga nooit naar feestjes want ik ben liever alleen. Ik heb veel tijd nodig om mijn ‘sociale batterij’ op te laden. Toch heb ik vaak het gevoel dat er een taboe heerst op alleen zijn, want alleen uit eten of alleen op vakantie, dat doet bijna niemand. Of in je eentje kerst vieren, dat overkomt alleen eenzame mensen toch? Zeker als student lijkt het alsof feestjes en het ontmoeten van anderen erbij horen. Ik heb het idee dat alleen zijn automatisch gekoppeld wordt aan eenzaamheid.

In mijn werk heb ik mij bezig gehouden met het normaliseren van alleen zijn. Ik wilde het alleen zijn vieren en mensen aanmoedigen om meer alleen te zijn; hiervoor ging ik op zoek naar argumenten in mijn scriptie en artistiek onderzoek. Gaandeweg ontdekte ik dat de begrippen alleen zijn en eenzaamheid gecompliceerder zijn dan gedacht; ik heb tegenstrijdige verlangens om wel of niet alleen te zijn en ik twijfel veel over sociale normen.

Om ongemakkelijke sociale situaties zichtbaar te maken gebruik ik de oer-Hollandse kringverjaardag als startpunt in mijn werk. Op zo’n feestje ontstaan vaak meerdere gespreksgroepjes van drie of vier personen. Ik val daar vaak buiten, het lukt mij niet om een plek te claimen in een van de groepjes. Ik voel me buitengesloten, ook al weet ik dat ik zelf ook niet echt initiatief neem. Mijn uitvlucht voor deze eenzame gevoelens is alleen zijn, maar ik ben bang dat anderen het niet waarderen als ik mij afzonder. Dus ik blijf. Het toekijken vind ik prettig, maar in mijn achterhoofd ben ik onzeker of ik niet moet ‘meedoen’.



“Wil ik alleen zijn, of wil ik het niet?”  is de centrale vraag in mijn onderzoek. Ik wil mijn onzekerheden met humor bekijken, om de last minder zwaar te maken. De foto’s van al mijn komische schetsen heb ik verwerkt in een stripboek, waar ik mijn gedachten over het object en de positie in een sociale situatie uiteenzet. Misschien herkennen anderen zich hierin, misschien ook totaal niet maar ontstaat er wel waardering. Ik hoop dat het delen van onzekerheden op een luchtige, humoristische manier begrip opwekt om de sociale normen in twijfel te trekken.

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 17 juni 2024

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.