Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Kunstwerk door Corinne Vorwerk-Smaal
Kunstwerk door Corinne Vorwerk-Smaal

Amor mundi 

Door beeldende vorming de wereld liefhebben  

Inleiding  

Amor mundi is een onderzoek naar hoe er binnen beeldende vorming activiteiten in de basisschool gewerkt kan worden aan het normaliseren van diversiteit en het ruimte geven aan de stem van het kind. Op basis van focusgroep en literatuurstudie heb ik een raamwerk ontwikkeld met suggesties hoe door middel van receptieve, productieve en participatieve beeldende vorming activiteiten gewerkt kan worden aan het vertellen van ‘het eigen verhaal’, ‘jouw verhaal’ en ‘ons verhaal’. 

Verschillende onderdelen vanuit dit raamwerk zijn uitgeprobeerd in de basisschoolpraktijk. Doordat kinderen naar elkaars persoonlijke narratief kijken door observatie van productief werk en door het ervaren bij een receptieve activiteit, leren ze meer over zichzelf en de ander. Op deze wijze oefenen ze dus met multiperspectiviteit en worden ook observatie en sociale vaardigheden geoefend. Door middel van participatie binnen en buiten de schoolcontext nemen kinderen deel aan andere culturen en kan de diversiteit waar zij mee in aanraking komen worden vergroot. 

Tekening door Corrine Vorwerk-Smaal 

 Visie 

Als artist-educator zet ik beeldende activiteiten in om persoonlijke verhalen zichtbaar te maken. Door Amor mundi wil ik mensen met elkaar verbinden door ruimte te creëren voor ieders eigen verhaal, maar ook door het gezamenlijk maken van ons verhaal. Ook waar dit schuurt, oefenen kinderen in een veilige pedagogische omgeving met deze verschillen om te gaan. Diversiteit is dan niet alleen een maatschappelijk gegeven, maar ook de ervaarbare realiteit. De twee werelden van thuiscultuur en schoolcultuur ontmoeten elkaar en door participatie kunnen kinderen samen nieuwe verhalen maken.  

“Iedereen levert een belangrijke bijdrage met een eigen verhaal en eigen mening zodat ons verhaal vorm krijgt.” 
Foto door Mathieu Ponds
Foto door Mathieu Ponds

Urgentie 

Ik ervaar urgentie om te werken aan het normaliseren van diversiteit door mijn eigen cross-culturele achtergrond en door de diverse maatschappij waarin wij leven. Ik wil ruimte creëren voor alle verschillende verhalen en door die verhalen heen mensen elkaar laten ontmoeten, ‘ik met mijn eigen verhaal’, ‘jij en jouw verhaal’ en ‘wij met ons verhaal’. 

Foto door Mathieu Ponds
Foto door Mathieu Ponds

Doel 

Binnen Amor mundi kwamen mijn cross-culturele verhaal, mijn kunstenaarschap en mijn docentschap samen. Theoretisch, artistiek en praktijkonderzoek vulden elkaar aan en gaven mij inzicht in hoe ik kinderen kan uitnodigen om hun verhaal te delen. Dit ga ik zelf komend jaar in de praktijk brengen met mijn studenten leraar basisonderwijs door hen in mijn college uit te nodigen om hun verhaal te delen en hen hiermee ook te laten oefenen met de kinderen in hun stageklas. 

“De master Kunsteducatie gaf mij de ruimte om mijn rollen als kunstenaar en opleidingsdocent samen te brengen in een nieuwe rol als onderzoeker.”  
Foto door Nico van Maanen
Foto door Nico van Maanen

 

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 26 juni 2024

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.