Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Community Cultureel Ondernemerschap

Community Cultureel Ondernemerschap

De Community Cultureel Ondernemerschap (CCO) is een netwerk waar kennis, ervaring, middelen en externe netwerken worden gedeeld. Tijdens de bijeenkomsten van de CCO kun je als docent je ervaringen en inzichten met elkaar uitwisselen over hoe je studenten nu het beste kunt begeleiden in hun voorbereiding op het werkende leven na ArtEZ.

We zijn dit jaar gestart met een pilot waarbij drie docenten een ambassadeursrol vervullen voor de CCO. Zij kunnen jullie alles vertellen over onze projecten en mogelijkheden voor je opleiding. Ze gaan de samenwerking tussen de opleidingen versterken en ervoor zorgen dat aanwezige kennis wordt gedeeld en met jullie eigen ervaringen verrijkt. Ook nog ontbrekende kennis krijgen zij zo in beeld. Onderaan lees je meer over wie onze drie ambassadeurs van de Community Cultureel Ondernemerschap zijn. Dit voorjaar organiseren zij elk een bijeenkomst in Arnhem, Zwolle en Enschede met inspirerende onderwerpen.

De CCO bijeenkomst in Enschede op 19 april

De theorie én praktijk van Challenge Based Learning

Challenge Based Learning vindt plaats op het snijvlak van onderwijs en arbeidsmarkt. Een vorm van onderwijs die ArtEZ van nature past, maar waar ook nog veel in ontwikkeld wordt. Bij deze bijeenkomst gaan docenten en sprekers aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden met elkaar in gesprek over hoe zij dit zien en aanpakken. De bijeenkomst loopt over in een borrel, die tegelijkertijd plaats biedt aan het netwerkcafé READY TO START, dat na succesvolle edities in Arnhem en Zwolle nu ook naar Enschede komt. Studenten en alumni gaan in een laagdrempelige setting met netwerkpartners om tafel voor advies op het gebied van fondsen, crowdfunding en coaching. Docenten zijn hierbij van harte welkom.

Datum: 19 april 2024 - meld je hier aan
Locatie en tijdstip: Enschede, precieze tijd en locatie volgen nog

De CCO bijeenkomst in Zwolle op 20 maart

Ondernemerschapsonderwijs, van impliciet naar expliciet

Weet jij hoeveel van jouw studenten nu al ondernemer zijn of na hun opleiding ondernemer worden? Heb je enig idee hoe alumni denken over ondernemerschapsonderwijs bij ArtEZ? We deden er onderzoek naar en delen tijdens de jaardag van A&D Zwolle onze bevindingen. Tijdens deze academie dag van Art & Design geeft Tamara Rookus (interimhoofd ArtEZ Business Centre) twee workshops (1 ’s morgens en 1 ’s middags) waarin ze aan de hand van het Entrecomp (Entrepreneurship Competences) model inzicht geeft in hoe je ondernemerschapsvaardigheden kunt trainen. Ze gaat actief met de deelnemers van de workshop in gesprek in welke mate dit wordt gedaan binnen de verschillende opleidingen, hoe impliciet of expliciet dit gebeurt, waar je als docent tegenaan loopt en waar nog kansen liggen.

Karin Gerfen, docent DBKV, vult het verhaal van Tamara aan met een inspirerend verhaal uit de praktijk: hoe integreer je het trainen van ondernemerschapsvaardigheden op een goede manier binnen je huidige onderwijsprogramma.

Datum: 20 maart 2024
Locatie: Academie Art&Design, Zwolle
Tijd: zie academiedagprogramma voor specifieke tijden van deze workshop
Hosts: Tamara Rookus en Karin Gerfen

De CCO bijeenkomst in Arnhem op 13 maart

Waarde en weerbaarheid: grip krijgen op het systeem waartoe we ons verhouden

Een programma inclusief lunch met drie geëngageerde docenten die in gesprek gaan aan de hand van praktijkvoorbeelden. Want hoe activeren en ondersteunen we maatschappelijk engagement, zelfvoorziening en zelforganisatie bij studenten? En wat hebben wij als docenten daarbij nodig? In het bewegen tussen idee en werkelijkheid komt er soms onzekerheid om de hoek kijken. Ben je nieuwsgierig naar hoe je jouw rol als docent vanuit je eigen hybride beroepspraktijk verder kunt ontwikkelen en kunt inzetten, kom dan naar deze bijeenkomst voor support. Vanuit de praktijk delen we onze best practices, werkvormen en ervaringen om te (ont)leren en elkaar als medemakers in de CCO te steunen.

Datum: 13 maart 2024
Locatie: ArtEZ Arnhem, M3.07 (middengebouw tegenover Mediatheek)
Tijd: 10.00 - 10.15 inloop; 10.15 - 12.15 programma; 12.15 - 13.00 lunch
Sprekers: Anouk van Lith (ArtEZ Academie Theater & Dans, Artisteducator in Theatre), Frank Kolkman (ArtEZ Art & Design Arnhem, Product Design) en Pieter van Engelen (ArtEZ Conservatorium, Jazz & Pop Arnhem).

Onze ambassadeurs

Lenn Cox, fotografie Liza Wolters

Lenn Cox | voor de locatie Arnhem

Lenn werkt al bij ArtEZ als programmamaker, educator en community organizer aan projecten rondom collectiviteit in de culturele sector. Sinds september maakt Lenn deel uit van het kernteam MA Critical Fashion Practices en begeleidt ze studenten met hun onderzoek. Daarnaast ontwikkelt ze samen met Daniëlle Bruggeman en Chet Bugter een Honours Lab-track. In haar nieuwe rol als ambassadeur is ze vooral nieuwsgierig naar de behoeftes die er zijn en waarvan er meer – of minder – nodig is.

João Ramos Marta

João Ramos Marta  |   voor de locatie Zwolle

João Ramos Marta is hoofdvakdocent bij het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. 
João is benieuwd naar ieders inzichten op het gebied van muziek en kunst-ondernemerschap en staat te popelen om hierover in gesprek te gaan. 

“Ik geloof dat we veel van elkaar kunnen leren en samen een vruchtbare omgeving kunnen creëren voor creatie en innovatie.”

Elwin Rumplmair 

Elwin Rumplmair  |  voor de locatie Enschede

Elwin is  docent bij MediaMusic en werkt daarnaast als cultureel ondernemer.
Hij leidt binnen het conservatorium een minor en is vooral actief op het vlak van marketing en organisatie. Als cultureel ondernemer organiseert hij lokale cultuurevenementen en internationale events voor gaming.
Hij werkt graag met studenten en ondersteunt hun ondernemendheid, waarbij hij de scheidslijn tussen academie en het werkveld ziet verdwijnen. Zo ziet hij studenten al tijdens hun studie inspirerende producties en ondernemingen opzetten. 
Elwin vult aan: ”De Community Cultureel Ondernemerschap zie ik als een waardevol platform om contact te leggen met collega’s, samenwerkingen aan te gaan en gezamenlijk studenten naar een hoger niveau te brengen.”