Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Celine Saas

Interieurarchitectuur
Bachelor
Celine Saas
Celine Saas

Eindwerk

Het Licht van Troost is een ruimte waar mensen zowel het levenslicht voor het eerst zien als waar zij afscheid van een leven nemen. Het project is gesitueerd in Texel waar er voorheen geen plek was om deze betekenisvolle gebeurtenissen plaats te laten vinden. 

Visie 

Voor mij als persoon is de wereld om mij heen een inspiratiebron. De wereld is door mijn ogen gevuld met prachtige fenomenen die zijn ontstaan door de mens en de natuur. Deze ervaar ik als bijzonder. Voor mijn afstuderen wilde ik dan ook een bijzonder moment een plek geven.  
 
Een ontwerp dat herinnering geeft voor alle momenten van iemands leven vanaf de geboorte tot aan de allerlaatste herinnering.  

Het Licht van Troost heeft een kern waar verleden (crematorium), heden (personeelsruimte) en toekomst (kraam- en verloskamers) samenkomen. Het geboortecentrum is in de duinen gegraven om dichtbij 'Moeder Aarde' te staan. Het crematorium staat in het landschap, omringd door de natuur. Door je in de buitenlucht te begeven stroomt er vrijwel meteen nieuwe energie door je lichaam, wat zorgt dat je donkere of onnodige gedachten beter kunt plaatsen en/of loslaten. Zo heb ik de Texelaars de kans gegeven om op het eiland te bevallen en waardig afscheid van hun geliefden te nemen.  

De betekenis van de gemaakte spullen is verdwenen en we verlangen steeds weer opnieuw, om onze drang van de verveling te vervullen. Maar wat is dat?   

Producten om ons heen betekenen niks meer en daarom gooien we het ook sneller weg. We kopen nieuwe spullen voor een nieuwe sensatie en zo gaat de cirkel rond. Dit is een lijdensweg voor de mens, natuur en mij als ontwerper. Ik voel een drang om dit uit te zoeken, wat ik eraan kan doen en hoe ik weer de betekenis terug kan vinden in het alledaagse.  

Ik ben in mijn scriptie gaan onderzoeken wat filosofen zeggen over de betekenis van de dingen. Hoe wij als mens de dingen zien en of we weer open kunnen staan voor het alledaagse. Als ontwerper heb ik onderzoek gedaan naar de betekenis van het gewone in een ding, ‘een komkommer’ en zijn realiteit. Waarin ik de komkommer lostrek uit zijn nuttigheidsgevangenis. Het scherp maken van de wonderlijke ervaring en de werkelijkheid weer ontdekken van het product met zijn eigen schoonheid. Handwerk, liefde en aandacht bij de eenvoudige dingen. God die de mens gecreëerd heeft en liefde ziet in al het dagelijkse. 

Scriptie (pdf)

IN_celine_saas_foto_magazine_02
Celine Saas

 

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.