naar verhaaloverzicht
4 juni 2020

Robbert Schneiders, Product Design

Robberts Lockdown

Elke dag om 15:00 uur eet hij een banaan, elke dag loopt hij 15 keer zijn thuisatelier-trap op en af én elke dag publiceert hij een nieuw lockdown-verhaal op zijn Instagram. Robbert Schneiders, student Product Design Arnhem, deed op 1 juni de aftrap van de ArtEZ-Instagram-takeovers. Een dag lang nam hij de Instagram-stories van ArtEZ over, zodat 7000 volgers een kijkje achter de schermen konden nemen. Hier vertelt Robbert meer over zichzelf en zijn nieuwe manier van werken.

“Ik ben een technische jongen en mijn technische achtergrond is de basis geweest binnen de projecten bij ArtEZ. Hoe werken bepaalde technieken, hoe worden processen uitgevoerd, hoe kunnen massaproducten omgezet worden in enkelstuks? Ik zoom graag in op een bepaald onderdeel van de techniek. Dat vormt de basis: technisch onderbouwde werken.

Ik studeer af met constructies waarin elementen worden opgeblazen. Denk aan een stoel waarin de kussens zijn vervangen voor opblaasbare luchtkussens. Doordat je zo’n luchtkussen opblaast in een bepaald frame, vormt dat meteen de verbinding tussen het kussen en het frame.

Werk Robbert Schneiders

Werken tijdens de lockdown
Robbert werkt in zijn eigen kelder. Dat was eerst een opslaghok, maar in het begin van de coronacrisis heeft hij er zijn eigen miniwerkplaats van gemaakt. “Doordat ik niet meer naar buiten mocht, ben ik juist gaan spelen met de materialen die er al lagen. Voorheen was ik altijd heel strikt. Ik had een boost in mijn proces nodig. Ik wilde losbreken en weer een vierkant stukje hout zagen in plaats van strikt denken. Vanuit het maken reflecteren is bevrijdend. Dat resulteerde in heel veel aanzetten naar ideeën en producten. Daarop verder bouwen vormt de basis voor mijn toekomst na ArtEZ.

Werkplaats

Ondanks dat ik me thuis comfortabel voelde en lekker aan de slag bleef, miste ik ArtEZ, het familiegevoel dat ik daar heb en de korte lijnen met de docenten wel. Nu – met het afstuderen – is er langzaam weer de toegang tot school. Daar liggen uitwerkingsmogelijkheden van een deel van mijn proces, bijvoorbeeld plastic smelten en op groter formaat werken. Eigenlijk kun je alles veel makkelijker op school dan thuis.”

Waar droom je over?
“Het mooiste is natuurlijk om mijn eigen werkplaats te krijgen waarin ik exclusieve producten maak. Ik heb nu al zo veel ideeën gegenereerd en aanzetten gedaan voor bepaalde producten. Die zou ik willen doorzetten en ontwikkelen, zodat ik mijn wereld en denkwijzen kan laten zien.”

Robbert Schneiders