Anne Reitsma tijdens haar performance op Over het IJ Festival.
naar verhaaloverzicht
29 oktober 2021

Masterstudenten Muziektheater performen op Over het IJ

Studenten van de master Muziektheater verdiepen en verbreden hun vakmanschap als muziektheatermaker. Dat doen ze onder meer in samenwerkingsprojecten met externe partners: al doende leren in de praktijk. Eén van die partners is muziektheatergezelschap Via Berlin. Masterstudenten Marnix Vinkenborg en Anne Reitsma volgden er een masterclass, en stonden op Over het IJ Festival in Amsterdam-Noord met hun eigen performance.

Anne Reitsma: ECHO KAMER

Anne Reitsma: "Ik wilde mezelf de ruimte geven om opnieuw te mogen zoeken, binnen de veilige ruimte die een school kan bieden. Het betrekken van je publiek, echt in gesprek gaan met elkaar: dat vind ik belangrijk." In de video vertelt Anne meer over haar werk, en komen Dagmar Slagmolen (artistiek leider VIa Berlin) en Cecile Brommer (coördinator master Muziektheater) aan het woord over de bijzondere samenwerking tussen opleiding en werkveld.

Anne gooide hoge ogen met haar performance; lees meer in de recensie over ECHO KAMER van Theaterkrant.

Marnix Vinkenborg: PENTHOUSE PITCH

Marnix Vinkenborg stond op Over het IJ Festival met zijn performance PENTHOUSE PITCH: een 'psychologisch seminar, van alle gemakken voorzien'. Eerder onderzocht Marnix met zijn afstudeerwerk voor de master Muziektheater samen met andere makers of een project belangrijker kan worden dan het object dat eruit komt - met zijn Pressure Cooker experiment deed hij onderzoek naar een nieuwe methode van maken. Marnix: "Mijn ultieme droom is het creëren van een gemeenschappelijke communicatie, een gezamenlijke taal. Waarmee je samen werk kunt maken. Elkaar in autonomie kunt versterken."

Structurele samenwerking onderwijs en werkveld

De master Muziektheater werkt structureel samen met gezelschap Via Berlin. Die samenwerking houdt in dat studenten van ArtEZ in een masterclass kennismaken met de 'Via Berlin-methode' en vervolgens toewerken naar een performance op het Over het IJ Festival. Lees meer in het nieuwsartikel over de samenwerking.

Eind 2021 liep Anne stage bij Theater Sonnevanck, een andere partner van de master Muziektheater. In deze periode was ze regieassistent bij 'Koning Bowi', dramaturg bij de theatrale luistervoorstelling 'Wakkerland' en deed ze onderzoek naar de persoonlijke ervaringen van 1e generatie Turks-Nederlandse mensen die eind jaren ‘70 in Twente zijn komen wonen om te werken in de textielindustrie. Vanuit dit onderzoek ontwikkelde ze in 10 dagen de korte voorstelling 'Spinning Jenny', een theatrale vertelling over het samenleven in Enschede toen (eind jaren ’70) en nu. Centraal staat het verhaal van Jenny, de dochter van een Turks-Nederlandse textielarbeider. Lees meer over 'Spinning Jenny' op de website van Sonnevanck.