Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Yolanda Hettema

Interieurarchitectuur
Yolanda Hettema
Yolanda Hettema

“Ik zie het leven als een speelplaats, waar er ruimte is om te gaan ontdekken.”   

Spelen is een manier om de wereld te verkennen. Hierin kan je eigen keuzes maken en nieuwe dingen uitproberen. Het spel laat ons vrijheid ervaren. (Scriptie - PDF)
 
Het spelend wonen gaat over een huis wat spel uitdaagt. Er ontstaat een interactie tussen ruimte en lichaam, waarbij je als bewoner steeds weer moet nadenken over hoe je beweegt. Er wordt gevraagd om steeds weer creatief na te denken. Hoe ga ik met de ruimte om? Wat is er mogelijk? Op die manier draagt spelen bij aan je ontwikkeling.  

Mijn eindwerk gaat over de spelende mens, zoals historicus Johan Huizinga die voor zich zag. Een kunstenaar die hier ook naar keek was Contstant Nieuwenhuijs. Hij was mijn grote inspiratie voor mijn eindwerk. Zijn stad New Babylon laat zien dat mensen creatiever worden, wanneer er meer vrijheid ontstaat. De werkende mens, werd de spelende mens.  

Ik ben gaan nadenken over hoe een mens meer vrijheid kan ervaren en waar zou je dan beginnen? In je eigen huis. Een plek waar je jezelf kan zijn. Ik ben gaan onderzoeken wat spel is. En voor mij is dat bewegen, dwalen, ontdekken en je nieuwsgierigheid prikkelen. Met deze begrippen in mijn hoofd ben ik gaan schetsen en collages gaan maken en dit uiteindelijk gaan omzetten in ruimte.  

Hieruit kwam mijn ontwerp voor mijn huis. Een huis voor de spelende mens. Een huis wat spel uitdaagt. Het werd een soort labyrint, waar elke ruimte een eigen functie heeft. En om naar de volgende verdieping te gaan moet je buitenom. Elke weg die je kiest, krijg je een keuze. Ga ik rechtdoor? Wat als ik hier links ga? Wat is er in deze ruimte? Dit zorgt ervoor dat de begrippen die ik eerder al noemde naar voren komen.   

Het spelend huis heeft mij laten zien dat het belangrijk is om zowel fysiek als mentaal creatief geprikkeld te blijven. Vooral nu in deze tijd, waar wij meer tijd doorbrengen op een stoel, dan buiten. En aangezien we zoveel binnen zitten, is het juist belangrijk dat de ruimte waar wij ons in bevinden bij ons past. De verbinding tussen mens en ruimte. En ik ben van mening dat spel hier een belangrijk onderdeel in is.  

IN_yolanda_hettema_foto site 01
Yolanda Hettema
IN_yolanda_hettema_foto site 02
Yolanda Hettema

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Contact : redactie@artez.nl