Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Wegwijs worden in lokale initiatieven

Het stappen uit de academie-bubbel kan verlammend werken. Met het zwarte gat in het achterhoofd, zijn er niet veel alumni die de academie verlaten met een uitgestippeld plan onder de arm. Het is aanpoten, zoeken naar de juiste mensen om op af te stappen en vooral lange dagen maken. Hoewel het kan voelen alsof je er vaak alleen voor zal staan, zijn er veel lokale initiatieven die je kan benaderen na je tijd op ArtEZ. Alumni Tim Bongaerts en Lars Meijer schreven een reeks artikelen met slechts één doel: jouw ondernemerschap verder helpen met praktische tips.

Vana Sulentic, MA Interieurarchitectuur
Vana Sulentic, MA Interieurarchitectuur

Het kunstenaarschap kan chaotisch zijn: zelf uren bepalen, geen vaste vorm van inkomen, constant met niets beginnen. Na ons afstuderen was het ook voor ons meer dan eens onduidelijk hoe te beginnen. Tijdens onze aanstelling bij het ABC kwamen we erachter dat er veel plaatsen zijn waar starters terechtkunnen voor vragen, maar ook hun kennis kunnen uitdiepen en verbeteren. Deze initiatieven vliegen vaak onder de radar van menig alumni. Zodoende hebben wij in dit artikel een overzichtelijke lijst samengesteld van initiatieven die workshops en cursussen aanbieden voor beginnende (en gevestigde) kunstenaars die hun ondernemerschap willen aanscherpen. We hebben talloze internetpagina’s afgestruind en doorgespit op zoek naar de tofste organisaties voor je culturele ondernemerschap:

Schakel025

Schakel025 is een kennisplatform waar zaken in de culturele sector wordt uitgewisseld. Daarnaast bieden zij workshops, bijeenkomsten en spreekuren aan over het opstellen van facturen, begrotingen, fondsen en nog veel meer. Ook hebben ze subsidies speciaal voor beginnende kunstenaars, zoals het Stroomversnellers programma.

Ready to Start?

Dit is een initiatief van het ArtEZ Business Centre en betreft een tweedaagse workshop waarin alles wordt doorgenomen om succesvol te kunnen starten. Hoe breng je jouw werk onder de aandacht, hoe krijg je betaald voor je kunst en hoe genereer je inkomsten zonder al je energie kwijt te raken aan ondernemen?

Orion

Orion Gelderland is een lokale organisatie die deskundige begeleiding of financiering biedt voor innovatieve start-ups. Daarnaast werken zij samen met het ArtEZ Business Centre voor workshops, begeleidingstrajecten en subsidies.

Cultuur Oost

Cultuur Oost is een Gelderse adviesorganisatie, die naast kennis en deskundigheid, ook begeleiding en talentontwikkeling aanbiedt binnen Gelderland.

SLAK Ateliers

SLAK is een stichting die de culturele sector van Gelderland probeert te stimuleren door betaalbare woon-, ontmoetings- en werkplaatsen voor kunstenaars aan te bieden.

Tetem

Tetem is een onderzoekend presentatie platform gericht op een veranderende maatschappij. Ze bieden talentontwikkelingsprojecten aan voor makers uit de regio waarin ze trachten je klaar te stomen voor de beroepspraktijk van de 21e eeuw.

CO

CO maakt het hun taak om de creatieve industrie zichtbaar te maken door ruimtes, netwerken en kunde aan creatieve ondernemers of studenten aan te bieden.

BZK Zwolle

Belangenvereniging Zwolse Kunstenaars wil kunstenaars informeren over belangrijke mogelijkheden (exposities, etc.), podia bieden en kunstenaars zichtbaar maken voor het Zwolse publiek.

Matchmakers Cultuur

De wereld van subsidies kan onoverzichtelijk zijn. Het zijn er een hoop, maar welke past bij jou? Matchmakers Cultuur hebben Matchmakers door Nederland zitten die met jou in overleg willen gaan over welke subsidie of welk fonds geschikt is voor jou.

ArtEZ Joint Business Foundation

Een laagdrempelig fonds voor kleine bedragen. Het fonds draagt ook het risico van de onderneming, dus als met het project niet genoeg geld wordt verdiend om alles terug te betalen, vangt het fonds het verschil op.

ArtEZ HUB

Een hub voor jonge makers. Een goede omgeving om inspiratie op te doen en je netwerk uit te breiden.

PLANK Arnhem

PLANK Arnhem gaat voor connectie en zichtbaarheid tussen muzikanten en alle andere actievelingen in onze popscene. Het biedt actualiteit, events, informatie en aandacht voor alle soorten popmuziekstromingen in Arnhem.

Vanzelfsprekend, een lijst als deze kan nooit volledig de lading dekken. Mocht je na het bezoeken van bovenstaande websites en organisaties geïnteresseerd zijn in nog meer informatie, bezoek dan ook zeker de Kennis & Informatie-pagina van het ArtEZ Business Centre. Op deze pagina vind je soortgelijke organisaties en initiatieven op landelijk niveau die je onderneming gegarandeerd verder kunnen helpen, en ook praktische tips en tricks. Succes!

Meer tips voor ondernemen na je studie