Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Veelgestelde vragen voor alumni en zzp'ers

Op deze pagina beantwoorden we veelgestelde vragen van professionals werkzaam in de cultuursector. Staat je vraag er niet bij, neem dan contact op met abc@artez.nl

Update 30-06-2020 I 14:15

Waar vind ik tips over juridische of financiële gevolgen als zelfstandige in de cultuursector?

De Kunstenbond heeft een leidraad opgesteld die via deze link te vinden is. 

Hoe breng ik mijn artistieke product nu bij mijn publiek?

Nu het publiek voorstellingen en tentoonstellingen niet meer fysiek kan bezoeken, ontstaan in rap tempo allerlei online initiatieven: van streamingdiensten tot het ontsluiten van digitale archieven. Denk daarbij goed na welke optie het beste bij je praktijk aansluit. Gebruik daarbij het overzicht van Cultuur+Ondernemen over digitale verdienmodellen.

Breng in kaart hoe je er financieel voor staat

Omzet die per direct wegvalt: velen hebben er op dit moment mee te maken. En het is nog onduidelijk wanneer activiteiten weer op volle toeren kunnen draaien. Een realistische blik op de financiële toekomst is nu extra belangrijk. Die helpt beter te kunnen reageren op acute dreigingen of dreigingen op langere termijn. Met dit stappenplan van Cultuur+Ondernemen krijg je zicht op de financiële situatie

Online werk tonen en verdienen
Er is nu veel aandacht voor het op verschillende manieren tonen van verhalen en artistiek werk online. Op deze pagina laat DEN (kennisinstituut voor digitalisering in de cultuursector)
zien hoe je je werk digitaal kunt tonen. In sommige van die voorbeelden laten makers ook zien hoe ze daar geld mee verdienen.

Overzicht van online culturele initiatieven
De Boekmanstichting zet in een apart overzicht de komende tijd verschillende initiatieven voor je op een rij. In dit overzicht nemen ze nieuwe initiatieven op van culturele organisaties en makers die in deze tijd waarin fysiek contact niet mogelijk is, hun publiek toch digitaal door deze moeilijke periode heen willen helpen.

Waar kan ik mijn gemiste inkomsten of financiële schade melden?

Voor het bepalen van de noodzakelijke steun is het essentieel dat de sector informatie aanlevert om de economische gevolgen aantoonbaar te maken. Dat kan via verschillende meldpunten, zoals:

Platform BK lanceerde een enquête om de verloren inkomsten onder kunstenaars en cultuurwerkers in kaart te brengen, deze is al bijna 700 keer ingevuld. De enquête is nog steeds open, dus invullen kan nog altijd via deze link (ca. 5 minuten werk, volledig anoniem). Binnen enkele weken zullen ze een verslag van de uitkomsten publiek maken.

Zzp'er in de cultuursector: lees hier alle informatie over de TOZO-regeling per 1 juni

Zzp'ers in de culturele sector die in de knel komen, kunnen bijstand aanvragen via de tijdelijke overbruggingsregeling voor zelfstandig ondernemers (Tozo). Inmiddels is bekend geworden dat de Tozo-regeling wordt verlengd tot en met september 2020. Lees in dit artikel meer informatie.

Waar kan ik een beroep doen op de tijdelijke ondersteuning zelfstandig ondernemers?

Zzp’ers in de culturele sector kunnen gebruikmaken van de TOZO (tijdelijke ondersteuning zelfstandig ondernemers). Dit is een aanvulling van inkomsten tot 1500 euro per maand voor drie maanden. We raden je aan zo snel mogelijk een aanvraag in te dienen bij je gemeente.

Arnhem 
Arnhemse ondernemers (met DigiD) kunnen vanaf heden uitstel van gemeentelijke belastingen aanvragen. Dit geldt ook voor zzp'ers, ondernemers in de kunst- en cultuursector, stichtingen en verenigingen die zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ga naar de de informatie over uitstel van de gemeente Arnhem

Aanvraag TOZO: https://www.arnhem.nl/Ondernemers/Financi_n/Extra_tijdelijke_ondersteuning_voor_zelfstandigen

Zwolle
Ga voor meer informatie naar informatie voor ondernemers op de website van de gemeente.
Aanvraag TOZO: https://www.zwolle.nl/ondernemen/tijdelijke-ondersteuning-voor-zpers-en-zzpers

Enschede
Ga voor meer informatie naar informatie voor werkgevers en ondernemers op de website van de gemeente. 
Aanvraag TOZO: https://corona.rozgroep.nl

En verder:

Internationale culturele samenwerking - COVID-19 Helpdesk
Bij DutchCulture centre for international cooperation's Mobility Info Point kun je terecht voor informatie, advies en Q&A's, gerangschikt per land en discipline. Lees hier meer over afspraken en contracten, mobiliteit, financiering en subsidies.

Kunsten ’92: Wat kun je nu doen?
Op deze pagina houdt Kunsten ‘92 bij wat culturele instellingen en makers nu kunnen doen om te zorgen dat ze deze moeilijke periode door komen.

Creatieve Coalitie
36 organisaties die zich samen inzetten voor betere arbeidsomstandigheden van makers, vrije beroepsbeoefenaars en werknemers in de creatieve sector. Lees hier hun selectie belangrijkste informatiebronnen en een serie artikelen van leden van de Creatieve Coalitie.

Onderzoek gevolgen coronarichtlijnen en protocollen
Koepels, belangenorganisaties, provinciale instellingen en andere spannen zich in om de gevolgen en knelpunten in kaart te brengen en te verbeteren.
Op initiatief van Koornetwerk Nederland, KNMO, Huis voor de Kunsten Limburg en LKCA worden de gevolgen voor de langere termijn in kaart brengen met de bijgevoegde enquête.

Wat doet het ArtEZ Art Business Centre?

Het ArtEZ Art Business Centre helpt studenten met hun werk buiten en na ArtEZ. Alle kennis die van pas kan komen voor studenten die na hun studie gelijk aan de slag willen, wordt door ons verzameld en doorgegeven aan opleidingen, docenten, studenten en alumni. We beantwoorden vragen, delen informatie en bemiddelen tussen kunstenaar en werkveld.

Terug naar laatste mededelingen