Veelgestelde vragen voor aankomende studenten

Vanzelfsprekend kan je al je vragen stellen aan de opleiding van je keuze. Maar toch willen we hier een aantal veel gestelde vragen beantwoorden. Deze vragen worden continu geüpdatet.

Alle informatie over de opleidingen van ArtEZ

Vind hier alle informatie over je studie plus de contactgegevens voor aanvullende vragen

Update 29-05-2020 I 09:30

Tot wanneer kan ik me aanmelden voor een opleiding? Verandert hier iets in door corona?

In principe blijft de uiterste aanmelddatum gelijk; deze verschilt per opleiding en staat bij de opleidingsinformatie op onze website. Incidenteel kan het zijn dat de uiterste aanmelddatum voor een opleiding opschuift. Bijvoorbeeld doordat ook de toelating is uitgesteld. Kijk op onze website bij de opleiding van jouw keuze voor specifieke informatie hierover. 

Ik heb me aangemeld voor een meeloopdag of informatiebijeenkomst. Gaat die door?

Nee, deze zijn afgelast. Als je je hebt aangemeld, krijg je hier persoonlijk bericht over. Wel organiseren sommige opleidingen alternatieven, zoals het conservatorium.  Kijk in onze agenda voor alle voorlichtingsactiviteiten

Ik heb binnenkort een toelatingsexamen of auditie. Gaat dit door? 

Iedere opleiding bepaalt zelf of de toelatingen online kunnen plaatsvinden en of deze op eerder vastgestelde tijden door kunnen gaan. Heb je daar vragen over? Neem dan rechtstreeks contact op met je opleiding. Je vindt de contactgegevens bij de opleidingsinformatie op onze website

Kunnen de toelatingen ook online plaatsvinden? 

Toelatingsexamens en audities mogen, als dat kan, ook online afgenomen worden. Het is daarbij wel vereist dat er live contact is met jou als aankomend student. Ook moet werk dat bekeken wordt goed te beoordelen zijn. 

Ik kom van buiten de EU. Kan ik nog wel een visum krijgen om komend studiejaar bij ArtEZ te gaan studeren?

Voor komend studiejaar verandert er in principe niets aan de procedure voor het verkrijgen van een visum. ArtEZ houdt de berichtgeving hierover van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) nauw in de gaten en informeert studenten als er iets wijzigt. Wel kan het zijn dat het jou als student door de coronacrisis niet lukt om op tijd
(voor 1 juni) je diploma en taalcertificaat bij ons aan te leveren. Neem in dat geval contact op via studentenzaken@artez.nl.

Moet ik al een Engelse taaltoets doen voordat ik weet of ik toegelaten ben?

Normaal gesproken adviseren wij je om je taaltoets direct te regelen nadat je bent toegelaten. Maar door de coronacrisis kan het lastiger zijn om op tijd een plek te regelen voor een van de erkende toetsen. Daarom adviseren wij je om voor de zekerheid nu alvast de toets in te plannen. Dit voorkomt problemen op een later moment.  

Kan ik in deze tijd wel een Engelse taaltoets doen?  

Omdat veel testcentra gesloten zijn door de maatregelen tegen het Corona-virus, biedt ETS/TOEFL nu de mogelijkheid om thuis online een taaltoets te doen. In de meeste landen waar TOEFL testcentra heeft is dit nu mogelijk. Uitzondering is Iran. Zie de website voor meer informatie: https://www.ets.org/s/cv/toefl/at-home/

Let op: ook IELTS heeft een online taaltest. Deze voldoet niet aan de eisen. Wij accepteren deze daarom niet. 

Ik kan op dit moment geen NT2 examen afleggen, wat kan ik doen? 

Moet je een NT2 examen afleggen om te mogen starten met je opleiding? Dan kan dat op dit moment niet. Er vinden op dit moment geen NT2 examens plaats. Als het toch nog mogelijk wordt om een NT2 examen af te leggen voor de start van het nieuwe collegejaar, dan kun je de uitslag voor de start van het collegejaar aan ons doorgeven. Als dit voor jou vanwege de coronacrisis niet tijdig lukt, dan kun je uitstel aanvragen. Neem in die situatie contact op met studentenzaken: studentenzaken@artez.nl.

Mijn vooropleiding is havo of vwo. Ik ben bang dat ik mijn diploma niet op tijd ontvang. Wat moet ik doen? 

Als je havo of vwo doet en je (nog) geen papieren diploma ontvangt, dan is dat geen probleem. Wij krijgen de gegevens over jouw diploma van DUO. Je kan gewoon starten met je Bacheloropleiding bij ArtEZ. 

Mijn vooropleiding is mbo. Ik ben nog niet klaar met mijn opleiding en/of ontvang mijn diploma daardoor later. Wat moet ik doen?  

Het is mogelijk om uitstel te krijgen als dit komt door de coronacrisis. Vraag je huidige opleiding om een verklaring. Hierin moet staan dat je naar verwachting voor 1 januari afstudeert en je diploma ontvangt. Lever deze verklaring in bij Studentenzaken om uitstel te kunnen krijgen. Neem bij vragen contact op met de afdeling Studentenzaken via studentenzaken@artez.nl.

Ik wil een masteropleiding volgen, maar ik heb mijn bacheloropleiding nog niet volledig afgerond. Ik ben bang dat ik mijn diploma niet op tijd behaal en ontvang. Wat moet ik doen? 

Het is mogelijk om uitstel te krijgen als dit komt door de coronacrisis. Vraag je huidige opleiding om een verklaring. Hierin moet staan dat je naar verwachting voor 1 januari afstudeert en je diploma ontvangt. Lever deze verklaring in bij Studentenzaken om uitstel te kunnen krijgen. Neem bij vragen contact op met de afdeling Studentenzaken via studentenzaken@artez.nl.

Mijn vooropleiding is het Internationaal Baccalaureaat. Ik ben nog niet klaar met mijn opleiding en/of ontvang mijn diploma daardoor later. Wat moet ik doen? 

Als dit jouw situatie is, neem dan contact op met Studentenzaken via studentaffairs@artez.nl. Zij zoeken een oplossing voor jouw specifieke situatie.