Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Valeria Vangelista volgde het Startersprogramma en dit kwam precies op het juiste moment

Het ArtEZ startersprogramma is een verademing voor mij geweest. Het was een concrete duik in de realiteit van ondernemerschap en hoe je voor jezelf kan beginnen en ook omdat dit precies op het juiste moment op mijn pad kwam.

Valeria Vangelista volgde het  Startersprogramma en dit kwam precies op het juiste moment

 

Een belangrijk begrip dat ik heb geleerd tijdens mijn studie van Illustration Design bij ArtEZ en dat ik altijd bij me zal dragen is het concept van ‘loslaten’. Het vermogen om de vrijheid te nemen en te experimenteren, het leren van je fouten zodat je je creativiteit voluit kan ontwikkelen. Natuurlijk is de vrijheid om je te kunnen uiten en nieuwe horizonten ontdekken fundamenteel voor elke creatieve ziel, maar hoe kan ik mijn passie concreet vertalen naar een baan die mij in staat stelt kostwinner te zijn? Hoe kan ik als ondernemer mijn plek in de wereld veroveren? Tijdens mijn studie was hier niet zo veel tijd en aandacht voor maar deze vragen kregen eindelijk een antwoord tijdens het ArtEZ Startersprogramma.

Het programma was opgedeeld in 4 workshops waar ik een duidelijk en overzichtelijk beeld kreeg hoe je op eigen benen kan staan en van je passie kan leven.
Tijdens deze 2-daagse workshop heb ik de middelen en basiskennis meegekregen om mij zelfstandig en met meer zekerheid te ontwikkelen in de ondernemerswereld. Het stelde me in staat om te begrijpen waar ik niet genoeg op focuste en ook om te begrijpen hoe ik mezelf effectief (in één zin) als kunstenaar aan de buitenwereld kon presenteren.

Dit soort reflectie op mezelf en op mijn wens om ondernemer te worden was de boost die ik op dat moment nodig had. Tijdens mijn studie werkte ik als serveerster in een restaurant en mijn plan was om deze baan voort te zetten om een klein vast inkomen te hebben en de rest van mijn tijd alleen in mijn ondernemerschap te investeren. De bedoeling was om persoonlijke projecten met betrekking tot grafische technieken te combineren met samenwerkingen met andere kunstenaars, organisaties en gemeenten die mijn gedrevenheid voor sociale en maatschappelijke thema’s delen. Helaas kon dit plan vanwege COVID 19 niet worden gerealiseerd en wat een parttime baan had moeten zijn, veranderde in een fulltime baan waarbij ik geen tijd meer had voor kunst. Op het moment dat het startersprogramma begon was ik ten einde raad.

Het heeft enorme waarde voor mij gehad om mijn zorgen te kunnen bespreken met getrainde en professionele mensen, maar vooral om terug te kunnen zijn in een omgeving waar kunst wordt besproken en beleefd. Deze ervaring heeft de vlam die in mij een beetje sluimerde weer aangewakkerd en heeft me de vastberadenheid gegeven om weer voor mijn passie te vechten.
Eén zin viel me tijdens het programma op, namelijk dat uiteindelijk alleen degenen die echt de drang hebben om kunst te maken, slagen in hun opzet. Deze zin was voor mij als benzine op het vuur, het gaf me die vastberadenheid die ik al een paar maanden miste.


Dankzij dit programma heb ik geleerd weer te durven dromen. Nu ben ik meer vastbesloten dan ooit om mijn eigen grafische werkplaats te hebben. Zo kan ik zowel aan eigen projecten werken als aan samenwerkingen met mensen die mijn passie voor grafische technieken delen. Maar bovenal gaf het me de moed om in contact te komen met organisaties en gemeenten die mijn interesse in de sociale en maatschappelijke kwesties delen. Op dit moment is er een interessante samenwerking gaande, maar hierover vertel ik niet verder. Dat zal zo blijven, ik ben toch een bijgelovige Italiaanse.

Ruimte maken voor jezelf in de wereld als ondernemer/kunstenaar is ingewikkeld en het kan onmogelijk lijken als je eenmaal klaar bent met je studie. Maar de waarheid is dat het gewoon een grote oceaan vol vissen is waarin je moet leren zwemmen. Dankzij de middelen die het startersprogramma bood en door mijn passie weet ik dat ik in deze grote zee gerust kan zwemmen.


Valeria Vangelista, Italiaanse, verhuisde naar Nederland (Zwolle) in augustus 2016 om Illustration Design te studeren bij ArtEZ. Ze is afgestudeerd in 2020 en werkt momenteel als vertaler voor een bedrijf dat gereedschappen online verkoopt om te sparen voor haar eigen grafische werkplaats Naast dit werk geeft ze lessen en cursussen over grafische technieken bij Quintus centrum voor kunst en kunsteducatie in Kampen en werkt ze ongeveer maandelijks samen met andere kunstenaars en gemeenten in verschillende gebieden van Nederland.

Ready To Start?

Met ‘Ready To Start? bieden we twee dagen lang inspirerende workshops voor een interdisciplinaire groep kunstenaars ter voorbereiding op je beroepspraktijk. Tijdens de workshops helpen we je om duidelijk te krijgen hoe je kunt ondernemen op een manier die bij je past en tot slot ga je onderzoeken wat jouw positie als kunstenaar in het culturele veld kan zijn. Er is veel aandacht voor persoonlijke en individuele begeleiding waardoor iedereen vanuit zijn eigen bedrijfsconcept kan werken.

Meer weten over ‘Ready to Start?’, check hier voor meer info & data.