Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

"Ik wil echt maken"

Laura Daelemans heeft de opleiding Dance Artist aan ArtEZ met goed gevolg afgerond. Na vier drukke jaren wordt het nu tijd om de opleiding achter zich te laten. Maar in een zwart gat zal ze niet vallen, want er komen genoeg nieuwe projecten aan.

"Ik wil echt maken"

Laura begon pas op haar dertiende met dans. Ze komt uit een muzikale familie en heeft lang viool gespeeld. Op haar twaalfde zag ze een Amerikaanse danseres in een filmpje op Youtube waardoor ze besloot dat ze danser wilde worden. “Ik ben toen gestart met danslessen en na drie jaar ben ik doorgestroomd naar de Antwerpse vooropleiding de! Kunsthumaniora voor Hedendaagse Dans.” Op haar zeventiende begon Laura aan de bachelor Dance Artist bij ArtEZ.

Danser én maker

De bachelor Dance Artist is de enige opleiding in Nederland waar je officieel naast danser ook afstudeert als maker. “Bij sommige projecten in je derde jaar krijg je de keuze om deze te volgen als danser of maker. Er was bijvoorbeeld een project met Krisztina de Châtel. De dansers kregen de optie om Krisztina’s repertoire aan te leren en de makers konden eigen werk maken en daar feedback op krijgen van Krisztina De Châtel zelf." Laura koos voor het laatste. “Ik wil echt maken. Mijn eerste ervaring daarmee was op de vooropleiding, waar ik op mijn vijftiende een solo moest maken. Dat vond ik fantastisch.”

Eigenheid

Laura vond de bachelor Dans een erg aangename opleiding, zegt Laura. “Je kunt er jezelf zijn. Iedereen heeft hier een bepaalde eigenheid en waardeert elkaar.”

Stage bij SALLY

Het vierde jaar is volledig vrij voor de studenten om in te vullen, vertelt Laura. “We krijgen een blanco programma. Je kunt voor verschillende aspecten studiepunten krijgen, maar hoe je dat invult is aan jezelf.” Studenten worden daarin begeleid door een mentor en guide uit het dansveld. Een onderdeel van het vierde jaar is de stage. Laura mocht bij SALLY Dansgezelschap Maastricht aan de slag. “Ik kreeg van het gezelschap de unieke kans om met de professionele dansers te werken wat uitmondde in de theatrale dansvoorstelling ‘Royal Oak’. SALLY is een erg fijn gezelschap, dus ik ben enorm dankbaar voor deze stage.” Daarnaast heb ik ook nog de solo-productie ‘Total eclipse’ gemaakt bij productiehuis De Nieuwe Oost en enkele korte werken gecreëerd binnen samenwerkingen met andere makers.

Sally Dansgezelschap Maastricht, Royal Oak door Laura Daelemans

Humor

Laura’s werk gaat vaak over menselijk gedrag, en over de kwetsbaarheid daarvan. “Ik creëer vaak situaties waarbij personages zich heel kwetsbaar opstellen. Ik doe daar vervolgens een humoristisch jasje omheen, zodat het licht wordt om te verwerken. Die lichtheid is fijn", zegt Laura, "want de onderwerpen van mijn werk zijn vaak heftig van aard. Daarom gebruik ik graag humor in mijn voorstellingen.”

Laura Daelemans -  foto Edwin Smits

Toekomst

In de toekomst zou Laura graag haar eigen gezelschap willen oprichten. Dat is een droom waar ze momenteel naartoe werkt. “Ik wil dan graag mijn eigen stijl ontwikkelen. Bovendien wil ik graag meer met theater doen. Ik ben daar erg door beïnvloed, en ik zou er nog graag wat meer kennis en ervaring van opdoen.” Maar het is ook nog mogelijk dat ze docent wordt, vertelt ze. “Ik heb eigen floorwork-lesmateriaal ontwikkeld. Ik mocht met deze workshop een week floorwork-lessen geven in SALLY. Dat was een fijne ervaring dus hopelijk doen er zich in de toekomst nog meer opportuniteiten voor om lessen floorwork te geven."

Floorwork (try-out) // Laura Daelemans from Laura Daelemans 

Nijmeegse Kunstnacht

De solo ‘Total Eclipse’ is te zien op 18 september in theater De Lindenberg tijdens de Nijmeegse Kunstnacht. “Het publiek ziet tijdens die avond allemaal voorstellingen op verschillende locaties, en mijn solovoorstelling er daar een van. Ik vind het fantastisch om weer in het theater te zijn.

Volg Laura