Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

"Ik had nooit verwacht zo’n persoonlijk eindproduct te maken"

Voor Aiden Yoon was de tijd op de opleiding Comic Design een grote zoektocht. Naar stijl, naar middelen. Maar ook naar identiteit. Het leverde een afstudeerwerk op waar ook anderen steun in kunnen vinden. “Het is fijn als mensen door mijn werk het gevoel krijgen dat ze niet alleen zijn.”

"Ik had nooit verwacht zo’n persoonlijk eindproduct te maken"

Aiden Yoon is de naam die Aiden zelf gekozen heeft, en in dit verhaal verwijzen we naar Aiden met die, hen en hun. Na een lange zoektocht is Aiden erachter dat die zich het meest prettig voelt bij een non-binaire genderidentiteit. Geen jongen, geen meisje, gewoon Aiden. Hun afstudeerwerk heet LOS en is het meest persoonlijke werk dat Aiden op ArtEZ heeft gemaakt. “Het is het verhaal over die beginnende zoektocht naar mijn (gender)identiteit, de reacties van mijn familie, wat dit met mij deed en de rol die muziek hierin heeft gespeeld. Hoe nieuwe dingen op mijn pad kwamen die ik zelf eerst ook niet helemaal kon accepteren, maar uiteindelijk heb omarmd. Een verhaal over opgroeien, je vleugels uitslaan, je eigen ideeën ontwikkelen, nieuwe dingen ontdekken en jezelf leren kennen.”

‘Je moet wel een meisje blijven’ 

Het startpunt van deze zoektocht zijn wat ogenschijnlijk kleine dingen die een aantal jaren geleden tegen hen zijn gezegd. “Dingen als: ‘Je moet wel een meisje blijven.’ Dat lijkt niet zo erg, maar het heeft mij veel gedaan. Ik heb voor mijn eindwerk geprobeerd dat soort ervaringen om te zetten in een intiem verhaal. Ik ben blij dat ik dat gedaan heb, want nu is het out there. Het is eruit en het heeft een plekje. Door dit werk te maken heb ik voor het eerst woorden gevonden voor wat ik voelde. Zodat ik aan anderen, maar ook aan mezelf kon uitleggen wat er nu precies aan de hand was. Ik had ook nooit verwacht met zoiets persoonlijks te komen. Ik ben blij hoe ik mijn zoektocht heb weten te verbeelden en te communiceren naar anderen.”

Schrijven en schilderen combineren 

Aidens verhaal is er een van zoeken. Zo is Aiden lang bezig geweest om uit te vinden wat die eigenlijk wilde doen. “Ik kwam er al wel snel achter dat het iets creatiefs moest zijn. Zo kwam ik na wat rondzoeken uit bij Comic Design op ArtEZ.” Aiden was al bezig met verhalen schrijven, en schilderde en tekende heel veel, maar had die dingen nog nooit gecombineerd. “Dat leek me wel heel mooi. Ik heb me toen als een grote gok alleen maar ingeschreven voor Comic Design, en gelukkig werd ik toegelaten.” 

Open sfeer 

Op de middelbare school viel Aiden altijd een beetje buiten de groep. “Ik had niet echt goede vrienden. Maar dat veranderde op ArtEZ. Ik kwam op de eerste dag al mijn latere goede vriendin Jits Tetteroo tegen die me enthousiast begroette en open met me in gesprek ging. Dat was ik niet zo gewend, maar dat vond ik een heel positieve ervaring. Dat gold ook voor de rest van de mensen. Iedereen was heel vriendelijk en open. Die sfeer is de hele opleiding door gebleven.” 

Materialen vasthouden 

Als je Comic Design doet, werk je veel samen met Animation Design. Je doet theorievakken samen, net als het individueel onderzoek, kunstgeschiedenis, filosofie en vormgeving. “Maar we regelen nu ook al het werk rondom de eindexpositie gezamenlijk. Er is een grote overlap tussen de twee studies, en die samenwerking gaat in goede harmonie.” Toch paste Comic Design Aiden beter. “Ik houd me liever niet bezig met de techniek die nodig is voor animaties. Ik werk graag vrij traditioneel en vind het fijn om gewoon materialen vast te kunnen houden. Dat past goed bij Comic Design.” 


De één vindt dit, de ander dat 

Aiden heeft heel veel gehad aan de docenten van Comic Design. “Het is fijn dat ze uit het vakgebied komen en konden vertellen over wat zij daarin hebben meegemaakt. De feedback die ik kreeg was leerzaam, maar ook weleens lastig: de één vindt dit, de ander vindt dat. Om daar je eigen weg in te vinden en je keuzes goed te onderbouwen is moeilijk. Maar ook een van de belangrijkste lessen die ik tijdens de opleiding heb geleerd.” Zeker in zo’n persoonlijk werk als dat van Aiden, kan kritiek rauw op je dak vallen. “Daarom heb ik wat afstand tot mezelf gecreëerd door de hoofdpersoon een andere naam te geven dan mezelf: Aiden,” vertelt Aiden, die op dat moment nog door het leven ging als Angela. “Op die manier was ik minder kwetsbaar voor de feedback van docenten, en kon ik serieuzer op de kritiek reageren. Gedurende mijn afstudeerperiode heb ik mijn identiteit omarmd, en heb ik de naam Aiden ook voor mezelf in het echte leven gekozen.”  

Naar een uitgeverij 

Aiden maakt kunst voor zichzelf, maar wil het ook graag delen met anderen. Zodat anderen er iets aan hebben, al is het maar een klein beetje. “Nu weet ik niet in hoeverre ik met LOS mensen ga bereiken, maar dat is wel mijn grootste doel – dat mensen er steun in vinden en denken: oké, ik ben niet alleen, er zijn er meer zoals ik.” Aiden gaat LOS naar een uitgeverij sturen, zodat het bij meer mensen terecht kan komen dan alleen vrienden en bekenden. Mijn docenten raadden mij ook aan om organisaties die zich met dit soort zaken bezighouden te benaderen. Misschien willen ze er wel voorlichtingsmateriaal van maken.” Wat er ook gebeurt met LOS, Aiden blijft schrijven en tekenen: “Want daar word ik het vrolijkst en echt gelukkig van.”  

Meer zien? 

Net als andere afstudeerders van Comic Design, heeft Aiden ook een studentenpagina op onze finals-site. Daar zie je veel meer van hun afstudeerwerk.  

Volg Aiden 

Instagram 
Website 
E-mail 
LinkedIn