Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

De perfectie van de imperfectie

  • Muziek

De perfectie van de imperfectie, dat is wat Hanneke tijdens haar afstudeervoorstelling voor de opleiding Klassieke Muziek in Zwolle wil laten zien. Maar voor ze die imperfectie zelf kon omarmen, is er een en ander aan vooraf gegaan.

Foto: Jelle Visser
Foto: Jelle Visser

“Mijn visie op het recital (een solo uitgevoerd muziekstuk, red.) van nu, is dat het eigenlijk niet meer van deze tijd is. Daarom wilde ik een nieuw concept lanceren: een voorstelling waarmee je een veel groter publiek kunt bereiken.” Hannekes eindwerk is om die reden een interdisciplinaire voorstelling geworden. Met film en dansers. De films tijdens de voorstelling tonen het proces naar de voorstelling toe. “Hoe gaat de repetitie? Wat kwam ik voor tegenslagen tegen? Dat soort dingen. Het proces is de rode draad in mijn voorstelling.”

‘Kijk naar wat je nú kunt’

Het vergt wat moed om in je eindwerk ook de – soms hobbelige – weg ernaartoe aan het publiek te laten zien. Streven naar imperfectie is veel moeilijker dan streven naar perfectie. Bij Hanneke viel het kwartje gedurende de opleiding: “Aan het begin van mijn studie was ik heel erg bezig met hoe mijn muziek moest gaan klinken. Met hoe mijn muziek in de toekomst moest gaan worden. Alleen maar met hoe ik nog beter kon worden. Tot een docent zei: ‘Hanneke, kijk eerst naar wat je nú kunt.’ Door die woorden kijk ik er nu heel anders naar: het proces is belangrijker dan het eindresultaat."


#ArtEZfinals 2021 Klassieke Muziek, Hanneke Veldhuizen - YouTube 

Hannekes eindvoorstelling is op 25 juni te zien in Schouwburg Odeon in Zwolle. Voor meer info en voor het bestellen van kaarten, klik hier. 

Volg Hanneke

Website