Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Ruimte voor verandering: van Social Work naar Interieurarchitectuur

  • Architectuur en...

Hennieke Velvis is een ruimtelijk ontwerper met een passie voor onderzoek, duurzaamheid en het creëren van functionele en mensgerichte ruimtes. Na haar bachelor Social Work besloot ze haar vaardigheden uit te breiden door de master Interieurarchitectuur aan ArtEZ te volgen. Momenteel zet ze haar kennis in als trainee bij Woningcorporatie Actium, waar ze onderzoek doet naar ontmoetingsvriendelijke ontwerpen. Haar doel is om ruimtes te creëren die niet alleen mooi zijn, maar ook de behoeften en emoties van mensen weerspiegelen.

Ruimte voor verandering: van Social Work naar Interieurarchitectuur

 

Henniekes reis begon met een Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening, waarna ze een tijdje op verschillende woongroepen en als ambulant begeleider bij gezinnen thuis werkte. Maar al snel voelde ze dat dit niet haar roeping was. “Tijdens mijn studie wist ik eigenlijk al wel dat dit niet mijn vakgebied was. Toch wilde ik het een kans geven in de praktijk. Maar al snel dacht ik: nee, dit is niks voor mij. Maar wat dan wel? Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in mensen. Dus vanuit dat idee ben ik verder gaan zoeken,” vertelt ze.

Eigenlijk wilde ik helemaal niet specifiek met kinderen werken; ik wilde vooral mensen een thuis geven.”

Terugdenkend aan haar jeugd ontdekte Hennieke haar echte passie: het creëren van ruimtes. “Ik was altijd bezig met knutselen, stoffen en het herinrichten van mijn kamer. En, een beetje vreemd misschien, maar ik wilde vroeger altijd in een weeshuis met kinderen werken. Dat dacht ik tenminste. Maar eigenlijk wilde ik helemaal niet specifiek met kinderen werken; ik wilde vooral mensen een thuis geven.”

Meeloopdag

Door haar vroegere interesses te verkennen, besefte ze dat interieur haar hart sneller deed kloppen. Na een meeloopdag bij de master Interieurarchitectuur aan ArtEZ en het ervaren van de warme sfeer, wist ze dat dit de plek was waar ze thuishoorde. “Toen besloot ik de pre-master Interieurarchitectuur gaan doen. Na de pre-master kun je je aanmelden voor de master, ga je door de selectieprocedure en moet je een portfolio inleveren. Maar ik ben niet direct doorgegaan na de pre-master, omdat ik het gevoel had dat ik nog niet genoeg achtergrondkennis had. Dus ben ik wat basiscursussen gaan volgen bij de Interieur Academie. Achteraf gezien was dat helemaal niet nodig en had ik me gewoon meteen kunnen aanmelden, maar dat komt grotendeels door mijn persoonlijkheid en het gevoel dat ik nooit genoeg voorbereid ben,” vertelt Hennieke.

Van mensen helpen naar ruimtes creëren

In haar bacheloropleiding lag de nadruk sterk op de mens. Tijdens de master Interieurarchitectuur werd ze dan ook aangetrokken door het concept van ‘corpo-real’, de relatie tussen lichaam en ruimte. Dit concept bood Hennieke de mogelijkheid om haar achtergrond in Social Work te integreren in haar ontwerpbenadering tijdens verschillende vakken en projecten: “Dat ‘van de mens uitgaan’ staat in beide studies erg centraal. Dat had ik van tevoren niet verwacht.” Ook de combinatie van denken, maken, en reflecteren tijdens de master ervaart ze als heel waardevol: “Ik vind dat echt een enorme meerwaarde aan deze master. Wanneer je aan het maken bent, ontstaan er heel andere denkpaden in je hoofd. Die paden gebruik je op een andere manier dan wanneer je alleen maar denkt of schrijft. Als ik niet de combinatie van denken, maken en reflecteren gebruik, dan mis ik voor mijn gevoel een belangrijk deel van mijn brein.”

Privéruimte en gedeelde ruimte samenbrengen

Een belangrijk aspect in de afstudeerfase is het verbinden van theoretisch en makend onderzoek. Zo pakte ook Hennieke haar afstudeeronderzoek aan. Ze dook in de vraag hoe we privacy en sociale interactie in gemeenschappen in balans kunnen brengen. Ze onderzocht twee concepten: de stoep en de sluis. De stoep, waar privé en gedeelde ruimte elkaar direct ontmoeten, en de sluis, een overgangsruimte van privé naar gedeelde ruimte. Hennieke wilde deze twee samenbrengen, geïnspireerd door het woningtekort en haar eigen ervaringen in gedeelde woonruimtes. Door aspecten als licht, rook, projectie en spiegels innovatief in te zetten, wist ze een ruimte te creëren waar langzaam meer van de gedeelde ruimte zichtbaar werd. Hierdoor ontstond er een unieke tussenruimte in een vrijwel platte omgeving.

Onderzoek in de praktijk

Een jaar na haar afstuderen merkt Hennieke duidelijk het effect van haar masteropleiding op haar huidige baan. “Eerlijk gezegd denk ik dat de master zelfs een van de redenen is dat ik deze baan heb gekregen. Ik heb natuurlijk verteld over mijn studie en afstudeeronderzoek. Ik denk dat dat absoluut heeft meegespeeld. En het is vooral superleuk dat ik onderwerpen uit mijn onderzoek weer mee kan nemen in mijn baan,” zegt ze. Bij haar werkgever, Woningcorporatie Actium, streven ze naar meer ontmoeting in hun gebouwen om de leefbaarheid te verbeteren. “Het idee is nu dat ik een soort ontwerpkader ga maken, dat het bedrijf mee kan nemen naar projectontwikkelaars en architecten. Het is heel tof dat je een onderzoek hebt gedaan dat nu in de praktijk zo helpend blijkt.”

Als je niets doet, blijf je op dezelfde plek

De master Interieurarchitectuur heeft niet alleen haar professionele vaardigheden gevormd, maar ook haar persoonlijke ontwikkeling gestimuleerd: “Ik heb veel meer lef gekregen. En ik heb dingen gedaan waarvan ik nooit had gedacht ze te kunnen. Soms weet je niet dat je het in je hebt, maar dan ga je bezig en dan is het resultaat ineens hartstikke cool. Dan denk ik echt: waar komt dit vandaan? Dat is echt magisch, vind ik." Henniekes boodschap aan anderen die twijfelen vanwege hun achtergrond buiten Interieurarchitectuur: gewoon doen! “Begin met de premaster, loop een dag mee en als het nog steeds goed voelt, zet dan die stap. Je hebt niets te verliezen,” benadrukt ze. “Je leven kan er alleen maar beter van worden. Als je niets doet, blijf je op dezelfde plek.”

Meer informatie over de master Interieurarchitectuur

Volg Hennieke