Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Yvettes animatie Five A.M. werd vertoond op Kaboom Animation Festival

  • Vormgeving

De hoofdpersoon in Yvettes animatiefilm Five A.M. wordt op haar eerste schooldag om vijf uur wakker met een gevoel van onheil. Er is iets mis... Met deze animatie schopt Yvette het tot het witte doek van het Kaboom Animation Festival. En dat terwijl ze pas in het derde jaar van de bachelor Animation Design zit.

Still uit Five A.M.
Still uit Five A.M.

Yvette liep al een tijdje rond bij ArtEZ Academie voor Art & Design Zwolle voordat ze haar plekje vond bij Animation Design. "Ik begon daar bij de Vooropleiding Art & Design, waar je onder andere leert animeren. Ik vond het geweldig, maar ik ben toch eerst de bachelor Graphic Design gaan doen." Ondertussen bleef het animeren kriebelen, vooral toen Yvette in haar tweede jaar in contact kwam met studenten van Animation Design. Yvette besloot haar hart te volgen en kon instromen in het tweede jaar van Animation Design: "De samenwerking tussen studenten van verschillende opleidingen hier vind ik geweldig. Die cross-over is echt kenmerkend voor de opleiding en het verbreedt je blik als maker."

24 seconden in 24 uur

Het praten over menstruatie is voor sommige mensen nog steeds een taboe, maar niet voor Yvette, die het alledaagse - met bijbehorende ongemakken - in haar werk laat zien: "Ik richt me op wat mij interesseert in het leven. Mijn gevoelens en ervaringen vertaal ik naar mijn werk. Die oprechtheid vind ik belangrijk." Deze openheid zorgt ervoor dat Yvettes werk rauw en ongefilterd overkomt. Zo vertelt ze op een nonchalante manier over het onderwerp van haar eerste animatieopdracht van het schooljaar: "Ik wilde goed uitgerust aan mijn eerste schooldag beginnen, maar werd om vijf uur wakker met een gevoel van onheil. Alsof er iets mis was. Ik kwam overeind, deed het licht aan en zag een spoor van bloed in mijn bed. Op mijn eerste schooldag moest ik eerst alles schoonmaken, het beddengoed vervangen, heel irritant. Maar ergens vond ik het ook grappig." Toen Yvette op school aankwam, was de opdracht om binnen 24 uur 24 seconden te animeren. Yvette besloot haar bijzondere ochtend vast te leggen.

Analoog animeren

Animeren is een tijdrovend proces. Voor elke seconde animatie zijn talloze frames nodig. Bij grote animatiestudio's zoals Disney kunnen dit er bijvoorbeeld wel dertig zijn, legt Yvette uit. Bedenk maar eens hoe lang het kan duren om een korte animatie van bijvoorbeeld 48 seconden te maken, zoals Five A.M. uiteindelijk is geworden. Yvette heeft dan ook veel meer dan 24 uur aan haar animatie gewerkt: “Ook omdat ik graag analoog werk. Ik vind dat leuker dan digitaal, omdat het onvoorspelbaarder is. Ik maak per frame met de hand een tekening, scan hem in en digitaliseer hem dan. Dat kost veel tijd.”

Ik vind analoog werken leuker dan digitaal, omdat het onvoorspelbaarder is. Ik maak per frame met de hand een tekening.”

Yvette heeft uiteindelijk twee weken aan haar animatie gewerkt. Daarmee haalde ze net de deadline voor de inzendingen voor het Kaboom Animation Festival. Tijdens Kaboom, een animatiefestival dat plaatsvindt in bioscopen in Utrecht en Amsterdam, worden verschillende animaties binnen een bepaald thema gepresenteerd, bijvoorbeeld Dutch shorts, Poetry in motion en Here, queer and totally sincere. Inzendingen komen vanuit de hele wereld, en lang niet allemaal halen ze het witte doek. Yvette vertelt: "Ik kende toevallig iemand van de programmering. Ik vroeg me af: is 48 seconden niet te kort als inzending? Maar volgens de programmeur was het juist geschikt. Per vertoning zie je meerdere korte animatiefilms achter elkaar, dus er is altijd wel ruimte voor een heel korte film. Bovendien paste mijn film goed bij het thema van het festival dit jaar, Welcome home. Daar heb ik geluk mee gehad."

Yvette aan het werk

Strenge selectie & complimenten

Het heeft niet alleen aan geluk of toeval gelegen, want Yvettes film is wel degelijk door een strenge selectie gekomen, waarbij punten werden toegekend aan alle inzendingen. Voor een derdejaars student is het een indrukwekkende prestatie, maar Yvette blijft kritisch op haar werk. Bij de vertoning van de film op het witte doek was haar eerste gedachte dat ze de video op hogere resolutie had moeten aanleveren, en was ze – onterecht – bang dat ze het geluid niet goed gemixt had: “Maar daar heb ik weer van geleerd voor de volgende keer.” Gelukkig kon ze ook genieten van het enthousiaste publiek en van de complimenten van de festivaldirecteur, met wie ze in gesprek raakte: “Ze wist wie ik was. Dat voelt zo gek, dat mensen uit de industrie opeens weten wie je bent.”

Kans om nieuwe mensen te ontmoeten

Yvette voelt zich thuis in de wereld van filmfestivals: "Het helpt dat ik al contacten kan leggen in die wereld. Netwerken is voor mij nog wel nieuw en ook een beetje spannend." Haar strategie is om regelmatig naar festivals en evenementen in de animatiescene te gaan, zonder te veel druk op zichzelf te leggen: "Ik zie het meer als een kans om nieuwe mensen te ontmoeten, te horen wat ze doen en waarom. Ik ben vooral geïnteresseerd in anderen. Ik geloof dat het veel oprechter en fijner is om er op die manier in te staan." Momenteel loopt Yvette stage bij een filmregisseur en helpt ze haar mee aan een filmproject. "Ik geniet van dit soort kleinschalige producties voor onder meer het Filmfonds. Ik ben ook wel aan het werken richting dat soort projecten. Maar mijn afstuderen staat volgend jaar eerst op de agenda."

Overweeg je om Animation Design te gaan studeren? Yvette heeft een waardevolle tip voor jou: "Dit jaar heb ik geholpen bij de toelatingen en heb ik veel portfolio's bekeken. Ik merkte dat er best weinig geanimeerd werk te zien was. Het kan misschien spannend zijn om voor het eerst te gaan animeren, maar probeer het gewoon. Vind er plezier in, speel ermee en laat je leiden door je eigen nieuwsgierigheid. Probeer niet het werk van anderen na te bootsen, wees authentiek. Als je niet in staat bent om met nieuwsgierigheid om je heen te kijken, zul je het op de opleiding niet volhouden. Ik weet ook niet altijd hoe ik met een werk moet beginnen, maar door het gewoon te doen kom je er vanzelf achter."

Volg Yvette