Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Dankzij een beurs van het VSBfonds kon Mathijs doorstuderen in Londen

  • Vormgeving

Met zijn bachelor Product Design op zak besloot Mathijs Hunfeld (23) zijn horizon te verbreden in het buitenland. Hij vroeg een studiebeurs van het VSBfonds aan voor de masteropleiding Contemporary Art Practice in Londen en kreeg deze toegewezen. Dit was het begin van een meeslepende reis. Letterlijk én figuurlijk: “Dankzij de steun van het VSBfonds kwam mijn artistieke groei in een stroomversnelling.” 

ArtEZ alumnus Product Design Mathijs Hunfeld
ArtEZ alumnus Product Design Mathijs Hunfeld bij zijn werk 'BABY FACE IT'

Tijdens zijn studie Product Design bij de ArtEZ Academie voor Art & Design Arnhem concentreerde Mathijs zich voornamelijk op de complexe details van materialen, vormen en kleuren. Naarmate hij zijn conceptuele en communicatieve vaardigheden verder verfijnde, besefte hij dat zijn werk een grote invloed kon hebben op het denken en doen van mensen. De master Contemporary Art Practice aan het Royal College of Art bood hem de perfecte gelegenheid om dit inzicht verder te onderzoeken. Mathijs: “Het curriculum van de master voelde als een natuurlijk vervolg op mijn achtergrond in product design. Wat me vooral opviel, was de diversiteit onder mijn medestudenten, die van over de hele wereld afkomstig waren en verschillende studierichtingen als achtergrond hadden. Hierdoor ben ik nu in staat om verder te kijken dan beeldende kunst alleen en leer ik vanuit verschillende perspectieven.” 

Een nieuwe omgeving, een andere cultuur; het heeft allemaal bijgedragen aan mijn artistieke groei en persoonlijke ontwikkeling.” - Mathijs Hunfeld

Artistieke groei 

Het Royal College of Art heeft een onuitwisbare stempel gedrukt op Mathijs’ artistieke perspectief door hem kritische en conceptuele kaders aan te reiken die naadloos aansluiten bij zijn benadering van hedendaagse kunst: “Door gesprekken te voeren en het werk van alumni te bestuderen, heb ik mijzelf opnieuw laten inspireren. Een nieuwe omgeving, een andere cultuur; het heeft allemaal bijgedragen aan zowel mijn artistieke groei als persoonlijke ontwikkeling. Als ik terugkijk, zie ik dat alle stappen die ik heb gezet sinds mijn eerste dagen bij ArtEZ elkaar logisch opgevolgd hebben. Het voelt als een organisch groeiproces waarbij ik ook steeds beter de kunsten en mijn vak als product designer ben gaan begrijpen.” 

Van observator naar actieve deelnemer 

Mathijs beschouwde zichzelf eerst meer als een observator aan de zijlijn, maar voelt zich nu actief betrokken bij het werkveld. Mathijs: “Mijn huidige werk bevindt zich op het snijvlak van beeldende kunst en consumptiegoederen. Paradoxaal genoeg bekritiseer ik datgene waarvan ik afhankelijk ben door de grens tussen beide te vervagen. Om specifieker te zijn: mijn werk richt zich op de relatie tussen consument en product. Er is scherpe kritiek geuit op hoe het werk oppervlakkige verlangens blootlegt, die eigenlijk voortkomen uit een gevoel van innerlijke leegte. Ik hoop dat mijn werk mensen een nieuwe kijk kan bieden op hun ervaringen en hun perspectief kan veranderen.” 

Werk Mathijs Hunfeld
BABY FACE IT (2024) Materiaal: Chocolade, PMMA

Leven in Londen 

Wonen in Londen als kunstenaar is voor Mathijs een inspirerende ervaring die perfect past bij de bruisende en diverse aard van de stad. “De artistieke gemeenschap, de culturele rijkdom en de constante bron van inspiratie van de kunstscène helpen mij enorm om creatief te groeien. Het volgen van een masteropleiding in deze wereldstad is een grootse, meeslepende reis geworden. Ik ben blij dat het VSBfonds in samenwerking met ArtEZ mij deze kans heeft gegeven.” 

Studeren in het buitenland mét studiebeurs 

Studeer jij binnenkort af of ben je net afgestudeerd en heb je de Nederlandse nationaliteit of een aantoonbare band met Nederland? En wil je een vervolgstudie doen, binnen óf buiten de EU? 

Het aanvraagproces voor een VSBfonds Beurs is laagdrempelig en zeker de moeite waard. Eén op de drie aanvragen krijgt een studiebeurs toegewezen. Heb je nog vragen, twijfels of hulp nodig bij je aanvraag? Bij ArtEZ is Barbara Heutink contactpersoon voor de VSBfonds Beurs. Zij staat voor je klaar. Mail naar b.heutink@artez.nl. Wacht niet te lang, want je kunt nog aanmelden tot 1 maart! 

Lees meer over de VSBfonds Beurs en de voorwaarden