Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Sam zette met de band ‘Droom Dit’ Eurosonic Noorderslag op zijn kop

  • Muziek

Heldere ogen schommelen heen en weer tussen de plastic zak met broodjes op tafel, een medestudent die een drumcabine uitruimt en de tl balken in het plafond. “Ik moet nog een beetje bijkomen” laat Sam de Laat, 4e jaar student Popacademie aan het ArtEZ Conservatorium in Enschede en front persoon van de band Droom Dit, weten. “Sinds de Droom Dit show op Eurosonic Noorderslag vorige week is opeens alles anders. Mijn mailbox stroomt vol, mijn band staat volop in de aandacht.” Hen vertelt over de hechte gemeenschap in Enschede, diens liefde voor poëzie en de noodzaak om (soms) je stem te verheffen.

Sam de Laat met Droom Dit op Eurosonic Noorderslag
Droom Dit op ESNS 2024 | Foto: Anne-Marie Kok

Niets gebeurt opeens 

Vier jaar geleden zat Sam op diens slaapkamer in Eindhoven. Hen had zich voor zo'n beetje alle conservatoria aangemeld, maar tevergeefs: "ik werd eigenlijk bijna nergens aangenomen". Bovendien waren destijds alle audities online. "De audities waren dus eigenlijk in mijn slaapkamer, wat het nog intiemer en spannender maakte. Ik weet niet meer precies hoe ik het voor elkaar heb gekregen maar bij één academie werd ik wél aangenomen en dat was ArtEZ Conservatorium in Enschede. Ik wist niets over Enschede. Ik had geen beeld in mijn hoofd van hoe het leven zou zijn in een stad in Twente. Toch heb ik mijn spullen gepakt en ben ik hierheen verhuisd. In 2020 ben ik begonnen aan de bacheloropleiding Popacademie met als hoofdvak ‘Singer-songwriter’.

Al wist ik niets over Enschede, heb ik mij toch laten verrassen. Wat ik hier bij het conservatorium aantrof was een heel hechte gemeenschap van vooruitstrevende, moderne muzikanten. Dankzij de kleinschaligheid van de school zijn de studenten hier best wel aangewezen op elkaar. In sociaal opzicht maar ook in het maakproces. Ik heb hier mijn bandleden leren kennen en waar zij eerst de band naast mijn frontpersoon zijn waren, zijn zij nu een onmisbare link in wat Droom Dit (de naam van onze band) doet. Ik heb hen kunnen toelaten in iets wat zo persoonlijk is voor mij.” 

Wat ik nu doe is hyper autobiografisch, of naakt. Mijn (Nederlandse) taal is direct, ik kan het gebruiken om precies te zeggen wat ik bedoel, zonder metaforen te gebruiken." - Sam de Laat

Niet metaforisch, wel poëtisch  

“Ik teken graag en ik lees al van kinds af aan proza en de dichtbundels van Cees Nooteboom. Tijdens mijn middelbare school was ik onderdeel van twee debatclubs en schreef ik mijn profielwerkstuk over filosofie. Door mijn innerlijke belevingswereld van uiting te voorzien via dergelijke kanalen wil ik denken dat ik steeds taliger en kundiger in het maakproces geworden ben. Taal inspireert mij ook. Ik denk dat je een schrijver kan herkennen aan woordkeuzes en zinsopbouw. Het is daarmee ook direct heel persoonlijk. Ik begon dat ook terug te horen in muziek van bijvoorbeeld Wende, Spinvis en Eefje de Visser. Wat ik nu doe is hyper autobiografisch, of naakt. Mijn (Nederlandse) taal is direct, ik kan het gebruiken om precies te zeggen wat ik bedoel, zonder metaforen te gebruiken. Tegelijkertijd is het wel poëtisch vormgegeven. Muziek op zichzelf maakt er ook onderdeel van uit. Ik wil ook dansbare pop maken.” 

Noodzaak 

“Wat ik doe komt voort uit een oprechte noodzaak. Je kijkt niet naar louter een act wanneer je een Droom Dit show bezoekt. Thema’s die ik wil bespreken in mijn nummers komen rechtstreeks voort uit mijn eigen belevingswereld. Ik schuw het niet om taboe’s aan te kaarten. Ik wil mijn publiek in beweging krijgen en over thema’s zoals gender en politiek laten nadenken. Ik moet hier soms mijn stem bij verheffen omdat alleen dát recht doet aan de emotie die ik hierbij voel.” 

Niet meer te missen 

Sam schreeuwt niet alleen tegen de echo van diens eigen stem. De Droom Dit show op Eurosonic Noorderslag heeft vele tongen los gespeeld. 3voor12/3fm heeft Droom Dit zelfs op 1 in de top 25 acts van ESNS 2024 gezet. Met vele clubshows en festivals in het verschiet is Droom Dit niet te missen deze zomer. En afstuderen? “Dat komt later wel.”