Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

MediaMusic student Joep liep stage bij zijn eigen bedrijf

  • Muziek

“Mijn trein heeft drie minuten vertraging, ik ben daardoor nét iets later” appt Joep, 4e jaar student MediaMusic aan ArtEZ Conservatorium in Enschede, vlak voor dit interview. Dat appje blijkt exemplarisch te zijn voor alles wat hij doet. “Ik wil betrouwbaar zijn, mij aan afspraken houden. Ik zeg liever geen 'nee'. Samengevat: decent en humble zijn vind ik heel belangrijk. Het zorgt letterlijk voor een goed luisterend oor en een heldere visie.” 

Joep van den Boom | Student MediaMusic profiel: Bands and Artist Producer
Joep van den Boom | Student MediaMusic profiel: Bands and Artist Producer

Je ziet dit ook terug in de studieloopbaan van Joep. Toen hij wegens een tekort aan theoretische kennis werd afgewezen tijdens de toelatingsauditie voor de bacheloropleiding MediaMusic ging er een knop om: “Ik accepteerde de afwijzing, luisterde goed naar mijn coaches tijdens de ArtEZ Connected vooropleiding, waar ik toen aan begon, en schoot ik de tweede keer raak. Een jaar later werd ik alsnog aangenomen en ik sprak met mijzelf af: iedere kans die ik krijg om iets te leren, daar zeg ik ‘ja’ tegen”. Zo zei hij ‘ja’ tegen een coaching traject bij producer Jay van de Berg en zij hij ‘ja’ tegen medestudenten die de samenwerking opzochten voor uiteenlopende projecten.

Dat vele ‘ja’ zeggen wierp al snel vruchten af en zo begon Joep al tijdens zijn studie met succesvol ondernemen. Toen het in het 3e studiejaar tijd werd om stage te lopen besloot hij zijn dilemma voor te leggen aan het hoofd van de opleiding;  "Ik wil nu eigenlijk al mijn tijd en aandacht geven aan mijn eigen onderneming."

Dan ga je toch stagelopen bij je eigen bedrijf? 

De opleiding MediaMusic kent het zelfbenoemde crossfade principe. Crossfade is een term die afkomstig is uit de muziek- en filmproductie. Het betekent zoiets als een ‘geleidelijke overgang’. Bijvoorbeeld tussen twee scenes in een film of tussen twee audiofragmenten. De opleiding gebruikt deze metafoor om de visie van hoe een student zich vormt naar een professional te duiden. Je begint met je basiskennis, en onder begeleiding van docenten en professionals uit de muziekindustrie ga je al snel praktijkervaring op doen. Uren maken in de studio, kabels leggen, bands opnemen, koren uit versterken, et cetera. Toen Joep zich melde bij het hoofd van de opleiding was de reactie van Peter Leutscher dan ook: “Dan ga je toch stagelopen bij je eigen bedrijf? We vinden er wel een manier voor. Komt goed.” 

Flexibiliseren 
 

“Ik heb mijn dilemma ook voorgelegd aan Andrew David, één van mijn docenten,” legt Joep uit. “Hij heeft dit daarna besproken met de Community of Practice van 02Lab Gelderland*”  Tamara Rookus, hoofd a.i. van het Het ArtEZ Business Centre (ABC) (één van de deelnemers van O2LABGelderland) wees Andrew vervolgens op de Topondernemersregeling, de TOR, die wordt gefaciliteerd vanuit hogeschool Saxion. Joep: “Tamara bood toen aan om vanuit het ABC mijn ambitie te ondersteunen door deze regeling vanuit de Kwaliteitsafspraken van ArtEZ als pilot in te zetten.”

Terugkijkend ben ik heel blij dat ik mijn dilemma heb gedeeld met Peter Leutscher (hoofd MediaMusic) en dat het uiteindelijk op deze manier heeft uitgepakt. Ik zie dat ook als voordeel van zo’n kleine academie als het ArtEZ Conservatorium in Enschede. Je bent hier geen nummertje. Je wordt hier echt op een manier geholpen die past bij jou als individu.”  

Geslaagd project 
 

“Wat mij betreft is de pilot een geslaagd project,”geeft Joep aan. “Naast de invulling van mijn stageperiode heb ik ook andere ondernemers in een vergelijkbare situatie leren kennen via LevelUp" LevelUp is een programmaonderdeel van de TOR dat in totaal 19 weken duurt. "Ik kreeg bij LevelUP onder andere coaching en ondersteuning bij de ontwikkeling van mijn businessplan,” vervolgt Joep. “Terugkijkend ben ik heel blij dat ik mijn dilemma heb gedeeld met Peter (hoofd MediaMusic) en dat het uiteindelijk op deze manier heeft uitgepakt. Ik zie dat ook als voordeel van zo’n kleine academie als het ArtEZ Conservatorium in Enschede. Je bent hier geen nummertje. Je wordt hier echt op een manier geholpen die past bij jou als individu.”  

Ook gebruik maken van de Topondernemersregeling? 

Om in aanmerking te komen voor de Topondernemersregeling dien je jouw aanvraag in bij het hoofd van jouw opleiding. Deze neemt vervolgens contact op met ABC om te bekijken wat de mogelijkheden zijn. 

Studenten komen in aanmerking voor de TOR wanneer zij: 

  • Ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel of dat binnenkort gaat doen 
  • Een ondernemersplan hebben of gaan schrijven, eventueel met hulp van ABC 
  • Een reële kans op omzet hebben 

*O2LABGelderland is een samenwerkingsverband tussen de hogescholen Saxion, Van Hall Larenstein, de HAN en ArtEZ. Deelnemers aan deze community delen kennis en ervaring op het gebied van ondernemersonderwijs.