Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Jip maakte een playground van het provinciehuis tijdens de minor Creating Creativity

  • Beeldende Kunst
  • Vormgeving

In het begin twijfelde ze zelf ook. Zou ze niet te veel missen van haar studie? En hoe zou het zijn om ineens in een klas vol onbekenden te zitten? Toch waagde derdejaarsstudent Illustration Design Jip Pronk de stap en meldde zich aan voor de minor Creating Creativity. Samen met een gevarieerde groep studenten boog ze zich over een vraagstuk van provincie Overijssel. En dat is allesbehalve saai. “In het begin dacht ik: ambtenaren hebben hier helemaal geen zin in.”

Jip maakte een playground van het provinciehuis tijdens de minor Creating Creativity

Ze is een echte maker. Voordat Jip Pronk aan de opleiding Illustration Design begon, studeerde ze eerst nog even af aan de dansacademie. Ze is ook gek op muziek en kan helemaal worden meegezogen in mooie nummers. Toch blijkt tekenen het beste bij haar te passen. “Daarmee lukt het me goed om dingen over te brengen”, legt Jip uit. “Bij Illustration Design zit ik helemaal op mijn plek.”

Ik studeer Illustration Design, maar er zitten ook studenten beeldende kunst en vormgeving in mijn groep, net als een tatoeëerder, een ict’er en een dame die zich bezighoudt met theater”

Als derdejaars student komt er een moment dat je een minor moet gaan volgen. Jip: ‘Ik weet nog dat ik voor Creating Creativity koos en sommige mensen dachten: oh nee, gaat Jip deze minor doen? Zelf twijfelde ik ook, maar ergens voelde ik dat dit voor mij een goede keuze was.” Een schot in de roos, zo blijkt later. Jip is naar eigen zeggen niet de allerbeste planner, maar gaat nu voor het eerst ergens voorbereid naartoe. “Omdat ik echt het gevoel heb dat ik iets leer”, legt ze uit. “Tijdens deze minor heb ik geen enkele keer gedacht: ik ga tussendoor even iets tekenen of ik pak mijn telefoon erbij."

Creating Creativity is ontworpen voor het verkennen en ontwikkelen van je creatieve vaardigheden. Studenten volgen om de week een driedaagse workshop over een aspect van creativiteit, zoals concepting, beeldtaal, werken in groepen, creativiteit in de hersenen en mindhacking. De andere dagen werken ze aan hun eigen proces. Om de theorie in de praktijk te brengen, boog Jip zich tijdens de minor samen met een clubje studenten van allerlei verschillende opleidingen over een vraagstuk van het provinciehuis van Overijssel. De hoofdvraag luidde: hoe versterk je de betrokkenheid tussen het bestuur en de inwoners van de provincie Overijssel?

Na diverse sparsessies en het bedenken van verschillende concepten, kwamen Jip en haar studiegenoten met een soort levensgroot bordspel waarbij ambtenaren in teams meespelen. “Het is eigenlijk een spel zonder einde”, vertelt Jip. “We hebben het in een soort spiraalvorm gemaakt, maar in plaats van buiten naar binnen werk je van binnen naar buiten. Door verschillende opdrachten uit te voeren, leren ambtenaren de burgers steeds beter kennen.” Op het ‘bordspel’ volgt in 2024 ook een expositie in het provinciehuis. “Die wordt lekker veelzijdig. Ik studeer Illustration Design, maar er zitten ook studenten beeldende kunst en vormgeving in mijn groep, net als een tatoeëerder, een ict’er en een dame die zich bezighoudt met theater.”

Deelnemers en docenten Creating Creativity

Uit je bubbel

Waar Jip in het begin dacht dat ambtenaren waarschijnlijk weinig zin zouden hebben om mee te werken aan het spel, kwam ze daar later op terug. “Ze waren oprecht geïnteresseerd en reageerden juist heel enthousiast. Ik denk dat dat ook komt omdat wij het echt op een gave manier hadden bedacht. Sowieso heeft iedereen er baat bij om soms even uit z’n bubbel te kruipen en te kijken wat er nog meer speelt.”

Of ze zelf ook iets aan deze minor heeft gehad? “Honderd procent”, benadrukt Jip. “Voorheen werkte ik heel erg op intuïtie. Dat kan heel mooi en goed zijn, maar soms doe je dan maar wat zonder er vooraf goed over na te denken. Tijdens de minor heb ik geleerd om mezelf vragen te stellen. Waarom doe ik dit? Wat is de volgende stap? Daar liep ik in het verleden vaak tegenaan, en dan stagneert de boel een beetje. Daarnaast leer je elkaar ook interessante vragen te stellen. Dat ben ik nu tijdens mijn opleiding ook veel meer gaan doen.”

Toepasbaar op alle opleidingen

Jip is zo enthousiast over de minor, dat ze het eigenlijk jammer vindt dat ze 'm niet al meteen aan het begin van het schooljaar kon volgen. “Ik denk dat ik dan veel rustiger mijn volgende semester was ingegaan. Ik heb nu meer rust in mijn hoofd en ben veel beter geworden in plannen.” Jip raadt deze minor daarom ook zeker aan. “Iedereen kan zich hier voor aanmelden, maar het zou wat mij betreft ook een vast vak op ArtEZ mogen worden. Veel mensen zouden baat hebben bij het volgen van deze minor, ongeacht wie je bent of wat je doet.”

Meer info over de minor Creating Creativity

Volg Jip