Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Shape changing textiles: duurzame moderevolutie?

  • Fashion

Stel je voor: je kleding past zich aan aan hoe warm of koud je het hebt gedurende de dag. Geen tientallen outfits meer nodig! Klinkt als toekomstmuziek? Steeds meer bedrijven, ontwerpers en professionals in de textiel- en modesector richten zich op de ontwikkeling van innovatieve materialen. Zo ook het ArtEZ lectoraat Mode: onderzoekers Pauline van Dongen en Anna Jos Wetzel hebben in het onderzoeksproject Shape-Changing Textiles samen met ontwerpers en bedrijven een textiel ontwikkeld dat van vorm kan veranderen in interactie met de drager of met de omgeving. Wat is de toekomst van deze bijzondere textielsoorten? En bevorderen deze 'shape changing textiles' duurzaam gedrag? De onderzoekers doen hun boekje open over deze bijzondere textielsoort en hun bevindingen.

Screenshot uit de video over het onderzoeksproject Shape-Changing Textiles van lectoraat Mode
Screenshot uit de video over het onderzoeksproject Shape-Changing Textiles van lectoraat Mode

In het onderzoeksproject werkte Pauline en Anna Jos samen met het het Next Nature Network, UNStudio, AMOLF en het Ecomimicry Instituut wat de potentie is van zogenaamde shape changing textiles voor de bevordering van duurzaam gedrag en een duurzame omgeving. Vanuit sociaal, ecologisch, technisch en design-perspectief onderzochten ze wat er gebeurt wanneer textiele materialen op autonome wijze adaptief, responsief en interactief leren zijn, en hoe dat bijdraagt aan verduurzaming van gedrag en ruimten. 

Kijken naar de natuur

In het onderzoek wordt veel gekeken naar natuurlijke materialen die kunnen veranderen van uiterlijk. “De beukenboom reageert bijvoorbeeld sterk op vocht en verandert dan van vorm, het buigt. Dat kan heel mooi zijn, omdat het materiaal lijkt te leven”, vertelt Anna Jos Wetzel, ontwerper en onderzoeker.

Katoen dat wij gebruiken is ooit een plant geweest. We zien het gemakkelijk enkel als een eindproduct, en vergeten waar het vandaan komt. Als ontwerper is het interessant om dat pad te volgen.”

Bewustwording

Hoe beïnvloedt dit type materialen onze relatie met textiel? Of zelfs met onze omgeving? En welke interactie vindt er plaats met het materiaal? Deze vragen staan centraal in het onderzoek. Ook de vraag of de materialen uitnodigen tot meer duurzaam gedrag is belangrijk. “Katoen dat wij gebruiken is ooit een plant geweest. We zien het gemakkelijk enkel als een eindproduct, en vergeten waar het vandaan komt. Als ontwerper is het interessant om dat pad te volgen.” vertelt Anna Jos Wetzel. Met de in het onderzoek ontwikkelde materialen wordt meer bewustwording gecreëerd. “En dan ga je prachtige kleine veranderingen waarnemen, die je verwonderen, bevragen of uitnodigen ervoor zorg te dragen” vertelt hoofdonderzoeker Pauline van Dongen.

Bekijk hier de video, waarin de onderzoekers alles vertellen over hun onderzoek en bevindingen

Over het lectoraat Mode

Het lectoraat Mode onderzoekt en ontwikkelt kritische theorieën en praktijken over het maken, dragen en belichamen van mode. Daarmee wil het lectoraat Mode bijdragen aan het ontwikkelen van alternatieve en solidaire systemen om mensen in precaire posities in hun kracht te zetten.

Bezoek de website van het lectoraat Mode