Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Dankzij maatwerk kan Tommy zijn gezinsleven, werk en studie goed combineren

  • Muziek

Op het eerste gezicht lijkt het bijna onmogelijk te combineren; vader zijn in een jong gezin, wonen en werken in Limburg en tegelijkertijd een studie volgen aan het ArtEZ Conservatorium in Enschede. Dankzij het maatwerk dat de studie Docent Muziek op Maat kan bieden werd het voor Tommy toch een optie. Zijn studie volgt hij gedeeltelijk online en op maandag zit hij in schoolbanken in Enschede. Figuurlijk gesproken dan, want er wordt ook muziek gemaakt en gewerkt aan innovatie binnen het muziekonderwijs. De rest van de week is Tommy werkzaam als docent muziek in het voortgezet onderwijs.

Tommy van Peij voor de ingang van ArtEZ Conservatorium in Enschede
Student Docent Muziek op Maat Tommy van Peij

Veel voldoening

“Niet iedereen krijgt dezelfde muzikale bagage mee vanuit huis. Buitenschoolse muzieklessen zijn voor ouders best duur en soms is de interesse er (nog) niet. Toch is het voor het brein goed om te leren hoe je (samen) muziek maakt. Als muziekdocent op een school kun je het figuurlijke vlammetje aanwakkeren of juist brandend houden. Sommige leerlingen hebben al wel eens piano- of  gitaarles gehad maar zijn het plezier erin verloren. Anderen willen graag iets met muziek doen maar weten niet hoe ze moeten beginnen. In beide gevallen kun je als docent muziek het verschil maken. Het geeft mij veel voldoening om met deze doelgroep samen muziek te maken, te luisteren naar elkaar en ze in aanraking te laten komen met deze taal. Ik wist het 10 jaar geleden nog niet, maar docent muziek zijn is echt mijn roeping!”

Meer baankansen en een lesbevoegdheid

Tommy’s achtergrond ligt in de klassieke muziek. Toen de opleiding Klassieke Muziek nog in het pakket van het ArtEZ Conservatorium in Enschede zat, studeerde hij eraan af met als hoofdvak bastrombone. Na een tijdje werken als musicus zocht Tommy tóch verder naar andere carrièremogelijkheden. Iemand vroeg hem of hij interesse had in ‘voor de klas staan’ en zo begon Tommy zijn eerste technieklessen te geven in het voortgezet onderwijs. Hij kwam er achter dat lesgeven iets is waar hij veel plezier en voldoening uit haalt. De keuze om muziek maken en lesgeven met elkaar te combineren is vervolgens makkelijk gemaakt.


Om als docent muziek aan de slag te gaan, heb je natuurlijk didactische kennis en een lesbevoegdheid nodig.Tijdens het oriënteren op studiemogelijkheden om deze bevoegdheid te halen en deze kennis op te doen viel Tommy's oog direct op het conservatorium in Enschede. “Ik wist al van deze academie dat er veel aandacht is voor het individu en dat er écht maatwerk geboden wordt. De docenten en medewerkers denken met mij mee en in overleg is bijna alles mogelijk. Ik kan mij goed voorstellen dat mensen in een vergelijkbare situatie denken dat het onmogelijk is maar ik zou het gesprek gewoon aangaan met het hoofd van de opleiding. Al heel snel kom je samen tot een plan om het toch te laten slagen. Je bent hier geen nummertje.”

Stage lopen als CKV docent

“Op de school waar ik werk viel een CKV docent uit en werd ik gevraagd of ik kon invallen. Een goed voorbeeld van het maatwerk dat ArtEZ mij biedt, is dat ik na een kort overleg met het hoofd van de opleiding mijn stageperiode kon verplaatsen en deze invalperiode direct kon benutten als stage. CKV (Culturele en Kunstzinnige Vorming) is namelijk ook een vak waarvoor je lesbevoegdheid krijgt wanneer je de opleiding Docent Muziek op Maat succesvol afrondt.”

 

Ik wist al van deze academie dat er veel aandacht is voor het individu en dat er écht maatwerk geboden wordt. De docenten en medewerkers denken met mij mee en in overleg is bijna alles mogelijk."

 

Niet twijfelen, doen!

“Mochten er mensen zijn die twijfelen of er voldoende werk is voor muziekdocenten dan kan ik hen geruststellen. Er zijn voldoende baankansen en tevens kun je met deze lesbevoegdheid ook kunstvakken en CKV doceren. Je kunt er -naast een degelijk salaris- veel voldoening uit halen en je leert ook zelf iedere dag weer iets nieuws. Mijn tip is wederom: neem contact op met de opleiding en bekijk wat er mogelijk is in jouw situatie. Als docent muziek worden jouw droom is, zet dan vandaag de eerste stap!”