Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Animation Design-student Jonah Kracht werkte mee aan de video van Spinvis

  • Vormgeving

Het is Koningsdag als Jonah Kracht onder het genot van een biertje toevallig in gesprek komt met de regisseur van de videoclip Wie zag het licht van Erik de Jong, alias Spinvis. De vierdejaarsstudent Animation Design trekt de stoute schoenen aan en biedt aan om het animatiewerk te verzorgen voor de video. Een schot in de roos. “Het voelde heel belangrijk.”

Animation Design-student Jonah Kracht werkte mee aan de video van Spinvis

Op hij trots is op het eindresultaat? Jonah Kracht knikt. “Zeker. Alleen, ik weet natuurlijk wat ik heb gedaan en zie hier en daar nog wel wat foutjes. Maar dat vind ik prima, daar leer ik alleen maar van.”

Voor wie Spinvis niet kent: de artiest Erik de Jong maakt muziek die lastig in een hokje te plaatsen is. Het Algemeen Dagblad omschreef het eens als ‘verknipte minifilmverhalen vermomd als popsongs – gemaakt van geluiden en samples die variëren van speelgoed, fluitjes, vocoders, pannendeksels en andere rariteiten’. Oftewel: lekker eigenzinnig. Voordat Jonah mocht meewerken aan de video van Spinvis, was hij al bekend met diens muziek. “Een mooie uitdaging en ook echt top dat de regisseur mij een kans wilde geven. Ik was gelukkig op het juiste moment op de juiste plek.”

Samenwerken met een bekende Nederlandse artiest

Na Koningsdag ging het snel. Jonah kreeg enkele deadlines en richtlijnen mee, maar mocht vooral zijn creatieve vrijheid gebruiken. “De animaties moesten abstracte figuren worden en het was belangrijk dat het licht – waar de video natuurlijk over gaat – goed te zien was”, legt hij uit. Wie de clip bekijkt, ziet aan het begin een soort, blauw golvend licht op de muur dat interacteert met de acteur in de video, en aan het einde komen er twee lichten samen die meedeinen op de muziek en vervolgens verdwijnen in de lucht. “Die twee animaties komen dus allebei van mijn hand.” Of hij het spannend vond om samen te werken met een bekende Nederlandste artiest? “Wel een beetje”, zegt Jonah. “Maar die spanning vond ik ook wel weer fijn. Het voelde als iets belangrijks, een mooie mijlpaal.”

Experimenteel proces

Voor het animatiewerk van Wie zag het licht gebruikte Jonah onder andere zijn eigen handen. “Ik wilde een unieke manier bedenken om het licht weer te geven. Toen dacht ik: wat als ik nu mijn handen op de maat van de muziek laat bewegen en daar een video van maak? Als een soort dansen met je vingers. Ik gebruikte hiervoor een rotoscoop. Vervolgens bedacht ik daar een animatie op en gooide er een effect overheen.” Voor de animatie experimenteerde Jonah met TVPaint Animation. Een animatieprogramma dat hij tijdens de opleiding leerde kennen. “Dat werkte super. Het gaat erom dat je heel veel uitprobeert en vervolgens kijkt wat er goed uitziet."

Animatie is een hele mooie kunstvorm, je kunt met bewegend beeld zóveel vertellen."

Tijdens zijn vierjarige opleiding Animation Design bij ArtEZ heeft Jonah vooral geleerd om heel veel te experimenteren én om te werken met deadlines. Iets waar hij nu de vruchten van plukt. Sowieso voelde hij zich als een vis in het water bij de opleiding. Naast dat docenten veel ervaring hebben in het werkveld, vindt hij het ook heel fijn om studiegenoten te hebben waarmee hij zijn passie voor animatie kan delen. “Animatie is gewoon een hele mooie kunstvorm”, zegt Jonah. “Je kunt met bewegend beeld zoveel experimenteren en vertellen, daar hou ik van."

Muziek in combinatie met animatie

Dat is ook een van de tips die hij wil meegeven aan bestaande of toekomstige Animaton Design-studenten. “Door van alles te proberen en veel te experimenteren, kom je sneller dingen tegen die je interessant vindt en verder wilt onderzoeken.” Zelf vindt hij het fijn om zich heel breed te oriënteren. “Zo kom je niet vast te zitten in één bepaalde stijl”, legt Jonah uit. “Ik vind het persoonlijker leuker om van alles een beetje te kunnen dan me vast te bijten in een ding. Maar dat is een keuze.” In de toekomst wil hij nog veel meer gaan doen met muziek en animatie. “Ja, daar ligt wel mijn ambitie. Muziek en animatie vind ik dus een hele interessante combinatie. Hoe beeld samenwerkt met audio. Animatie is heel ritmisch, die twee klikken altijd goed.”

Spinvis: "Als de bron opdroogt, stopt alles."

Wat Spinvis zelf zegt over de samenwerking met Jonah? "Het is bij onze liedjes lang niet altijd duidelijk waar het nou precies over gaat. Dat zie ikzelf overigens niet als een tekortkoming, maar het is wel spannend als iemand er dan een interpretatie aan geeft. Het verhaal dat Jonah & vrienden er van hadden gemaakt, was mooi, eenvoudig en toch alleszeggend. Dat we graag in zee gaan met jonge makers en studenten is zeker geen liefdadigheid. Sterker nog: als de bron opdroogt, stopt alles. Niet alleen de montere dynamiek van die gasten, maar ook de frisse benadering van zaken is gewoon onmisbaar voor iedereen die dit werk serieus neemt."

Volg Jonah