Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Maartje Louwers: "Langzaam kwam het besef dat ik van illustreren mijn baan kan maken"

  • Vormgeving

Dat ze na vier jaar werken als verpleegkundige weer terug de 'schoolbanken' in zou gaan, had Maartje Louwers nooit verwacht. Maar de switch van het ziekenhuis naar de voltijdopleiding Graphic Design in Zwolle is volgens haar de beste beslissing ooit geweest. “Ik ben nu fulltime bezig met iets wat ik superleuk vind, dat is toch fantastisch?”

Maartje Louwers: "Langzaam kwam het besef dat ik van illustreren mijn baan kan maken"

Ze was altijd al goed in tekenen. Maar je boterham ermee verdienen? Dat kwam niet in haar op. “Ik ken in mijn omgeving ook niemand met een creatieve baan”, legt Maartje Louwers uit. “Mijn moeder is verpleegkundige, dus toen ik op mijn 17e klaar was met school leek het mij ook wel wat om die kant op te gaan. Maar ik was nog erg jong en wist niet goed wat ik wilde.” Nadat ze op haar 21e haar diploma behaalde, ging Maartje direct aan het werk. Vrij snel daarna brak corona uit. "Al die tijd werkte ik aan de frontlinie en zag ik dagelijks mensen sterven”, vertelt ze. “Echt heel heftig.”

 

De gedachte dat dit weleens mijn baan kon worden, maakte me zó gelukkig.” 

Hoewel de ellende tijdens corona niet de hoofdreden was dat Maartje uiteindelijk besloot om te stoppen met haar baan, heeft het wel meegespeeld. Het feit dat ze ook na de pandemie dezelfde negatieve gevoelens bleef ervaren, zette haar aan het denken. “De stress, de uren, de werkdruk, ik was er op een gegeven moment echt klaar mee. Ik leerde mezelf steeds beter kennen en kwam erachter dat ik überhaupt niet gelukkig werd van dit vak.” Omdat ze haar hele leven al tekende en af en toe via Instagram kleine illustratie-opdrachten toebedeeld kreeg, kwam bij haar langzaamaan het besef dat dit ook een boterham kon opleveren. “Die gedachte maakte me zó gelukkig. Ik ben gaan onderzoeken wat er qua opleiding allemaal mogelijk was, en zo is het balletje gaan rollen.”

Omdat ze haar hele leven al tekende en af en toe via Instagram kleine illustratie-opdrachten toebedeeld kreeg, kwam bij Maartje het besef dat ze hier ook haar baan van kon maken

Handig om een netwerk te hebben

Waar ze in het begin bang was dat het leeftijdsverschil met haar klasgenoten behoorlijk groot zou zijn, valt het Maartje alles mee. Ze vindt het vooral geweldig om haar passie te delen met medestudenten. “Ik had misschien ook zonder opleiding direct voor mezelf kunnen beginnen”, zegt ze. “Maar ik kwam er al snel achter dat het in dit wereldje wel heel handig is om een netwerk te hebben. En ook: ik kon goed tekenen, maar daarmee hield het ook wel op. Ik had bijvoorbeeld geen digitale skills en was dus op zoek naar meer verdieping. Als ik het doe, dan wil ik het goed doen, dus ik besloot me helemaal onder te dompelen.” Al snel ontmoette ze gelijkgestemden met wie ze bevriend raakte. “Door de introductiedagen maar ook door projecten als Winterlab leer je ook mensen van andere opleidingen kennen. Nu heb ik vriendinnen die allemaal in dezelfde sector werkzaam zijn.”

Intrinsieke motivatie om een switch te maken

Waar haar leven eerst bestond uit onregelmatige uren en alleen maar rennen en vliegen, ervaart Maartje nu veel meer rust. Ze werkt nog steeds als verpleegkundige, maar dan als bijbaan. En in de weekenden is ze vrij. “Heerlijk”, lacht ze. “Ik doe nu wat ik superleuk vind en ben omringd met mensen die mij volop inspireren. Ik praat de hele dag over mijn passie en krijg les van docenten die het werkveld op hun duimpje kennen. Kom ik aan het einde van de dag thuis, dan zit ik vol met nieuwe ideeën.” Ze is ervan overtuigd dat je een intrinsieke motivatie moet hebben om die switch in je leven te maken. “Als je op een gegeven moment voor de spiegel staat en jezelf afvraagt waar je het nog voor doet, is het tijd voor iets anders. Tuurlijk is het spannend en zie je beren op de weg, maar ben je er eenmaal doorheen, dan merk je al snel dat het een goede keuze is geweest.”

Deeltijdopleiding Graphic Design

Hoewel Maartje voor de voltijdopleiding Graphic Design koos, kan ze zich ook goed voorstellen dat mensen meer baat hebben bij de deeltijdopleiding Graphic Design. “Wat je kiest is heel erg afhankelijk van je persoonlijke situatie. Ik kom natuurlijk uit een heel ander werkveld en kende deze wereld nog niet. Maar heb je bijvoorbeeld al ervaring in het vak en een netwerk opgebouwd, dan is een deeltijdopleiding ook een mooie optie. Helemaal als je bijvoorbeeld kinderen hebt of geen mogelijkheid ziet om je vaste baan direct op te zeggen.”

Ze heeft net haar eerste jaar afgerond en kijkt nog tegen drie jaar studeren aan. “Dat worden sowieso hele leuke jaren”, zegt Maartje. “Als ik straks klaar ben, dan wil ik graag voor een designbureau gaan werken. Sommige mensen beginnen voor zichzelf, maar ik wil mijn liefde voor illustreren en ontwerpen juist graag delen met collega’s.”

Hoewel Maartje voor de voltijdopleiding Graphic Design koos, kan ze zich ook goed voorstellen dat mensen meer baat hebben bij een deeltijdopleiding.

Volg Maartje