Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Vera Wolsink werkt associatief in finals werk over ‘opgroeien’

  • Vormgeving

Vanuit de noodzaak of een idee om werk te maken, werkt Vera Wolsink (22) met materialen die toestaan om meteen aan de slag te gaan. Sneldrogende verf, krijt, grafietpotlood en recent: keramiek. Vera werkt associatief en laat in haar finals werk verschillende stukjes zien van ervaringen die een verhaal vormen. Ze zit in het laatste jaar van de opleiding Illustration Design aan de ArtEZ Academie voor Art & Design Zwolle. Haar finals werk gaat over het thema ‘opgroeien’. Wat is aangeleerd? En wat doet dat met je? En hoe kom je daar weer los van? Dat onderzoekt Vera.

Vera Wolsink - Graatmager
Vera Wolsink - Graatmager

Vera ontwikkelde zich tijdens de opleiding op verschillende vlakken. Niet alleen op het gebied van nieuwe technieken en materialen, maar ook op persoonlijk gebied. “Ik voel recentelijk pas de noodzaak om werk te maken dat mijn verhaal meer vertelt. Ik kan niets zo persoonlijk vertellen als mijn eigen verhaal. Mijn werk is nooit direct gelinkt aan mij, maar het gaat wel over thema’s die mij raken. Degene die mijn werk bekijkt, ziet altijd het verhaal dat hij of zij wil zien. Je vult altijd in wat je zelf weet”, vertelt Vera.

Associaties verbonden tot verhaal

Haar finals werk is een combinatie van collages, schilderijen, tekeningen, keramiek en tekst. In haar meest recente zine ‘Wij zijn goede eters’ neemt de lezer deel aan de keukentafel van een gezin bijvoorbeeld. Hierin word je meegenomen in de ervaring van het kind bij de gesprekken die er plaatsvinden en hoe het deze interpreteert en erdoor wordt gevormd. Het geeft een confronterend inzicht op de invloed van deze gesprekken en de gevolgen ervan, zonder dat het kind het door heeft, vertelt ze. De ideeën blijven komen bij Vera, doordat ze heel intuïtief en vanuit haar eigen gevoel creëert.

Eigenlijk kijk je naar allemaal associaties die ik heb gemaakt. Mijn werk bestaat uit kleine stukjes van ervaringen die samen een verhaal vertellen. ‘Opgroeien’ staat daarin centraal. Dat is het overkoepelende thema.”
 Vera Wolsink
Mini expo - Vera Wolsink
Mini expo - Vera Wolsink

 

Ontwikkeling tijdens opleiding Illustration Design

Tijdens haar opleiding merkte Vera dat ze zich ontwikkelt tot maker die met verschillende vormen en media aan de gang gaat. Aan het begin van de opleiding was ze vooral bezig met tekenen en was ze heel gelukkig dat ze zich daar vier jaar lang op mocht richten. Door de jaren heen merkte ze dat ze zich niet alleen illustrator voelde, maar ook met tekst bezig ging en de vrijheid opzocht in het maakproces. “Voor mij is het tekenen een middel in plaats van een doel. Ik maak geen illustraties bij een tekst, maar ik zet tekst om tot beelden. Of maak gedichten of andere teksten. Ik werk meer autonoom en haal alles uit mezelf. Wat heb ik te vertellen? En waarom is dat belangrijk? Daar ga ik vanuit”, zegt Vera.

Mama - Vera Wolsink
Mama - Vera Wolsink

Voor Vera is het afstuderen een mooi en dankbaar moment en het doet haar beseffen dat ze op de opleiding een soort thuis heeft gekregen. Een veilige plek met mensen die haar begrijpen, zo omschrijft ze de opleiding Illustration Design. Vol waardevolle gesprekken over het werk en een plek voor reflectie op jezelf.

Het finals werk van Vera is van 29 juni t/m 9 juli 2023 te zien tijdens de grote finals expositie van de ArtEZ Academie voor Art & Design Zwolle.

Volg Vera

Instagram