Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Oplossing voor woningtekort als afstudeerproject

  • Architectuur en...

Voor Ichelle Algra is interieurvormgeving meer dan nadenken waar je die ene bank in de woonkamer wilt hebben. Het is een manier van kijken naar hoe mensen zich voelen in een ruimte, hoe het licht invalt en welke kleuren en materialen bepalend zijn voor de atmosfeer van een ruimte. Ichelle zit in het laatste jaar van de opleiding AD Interieurvormgever aan de ArtEZ Academie voor Art & Design Zwolle. “Ik ben blij dat ik deze opleiding heb gedaan. Het was intens en hard werken, maar ik heb er veel van geleerd”, vertelt Ichelle. 

Maquette van Ichelles ontwerp ‘start.hub’: flexibele woon- en leefunits
Maquette van Ichelles ontwerp ‘start.hub’: flexibele woon- en leefunits

Het mooiste moment in haar opleiding, is het afstuderen zelf, vindt Ichelle. Van zeer veel onderzoekende ontwerpstudies in het eerste jaar, tot aan een definitief ontwerp of gebouwd ruimtelijk object. Een eigen ontwerp op conceptueel gebied helemaal uitwerken; dat is waardevol voor haar. “De lijntjes, connecties, goed beargumenteren waarom ik bepaalde keuzes maak, materiaal kiezen, dat maakt het helemaal af”, vertelt ze. “Daarnaast heb ik een hechte band opgebouwd met mijn studiegenoten in de afgelopen jaren, dat merk ik nu we bijna klaar zijn steeds meer; we hebben dit met z’n allen gedaan.” 

Een positief afstudeerproject

Haar finals werk is een project dat is gebaseerd op haar eigen bevindingen en toekomstperspectief. Ichelle probeerde het ontwerp bij zichzelf te houden, zonder een al te zwaar onderwerp aan te raken. Ze wilde graag een positief project bedenken voor haar finals werk. Ze koos het onderwerp ‘start.hub’: flexibele woon- en leefunits. En dan specifiek woon- en leefunits voor studenten die net klaar zijn met hun opleiding en nog geen geld hebben voor een huur- of koophuis. Een dynamische en betaalbare plek, waar de bewoners zich verder kunnen ontwikkelen. 

Tijdelijke woon- en leefunits ontwerpen als interieurvormgever 

“Ik wilde een tijdelijke woonplek creëren waar je terechtkunt om na te denken over welke weg je wilt inslaan. De klas heeft als groep gezamenlijk het bestaande voormalige industriële Philipsgebouw in Zwolle als transformatie-afstudeerproject gekozen. Van tevoren is een overkoepelend thema gekozen: lichaam en geest. Ik heb een dynamische woonunit gemaakt waarin een douche, toilet, keuken en woongedeelte zitten. Die kun je in elkaar vouwen om ‘m te vervoeren en op locatie zo neerzetten dat het in die ruimte past”, vertelt Ichelle. “Juist op dat kruispunt in je leven waarin je wilt ontdekken wat je gaat doen, is zo’n plek fijn. Je mag er dan maximaal twee jaar wonen, om mensen wel in de actiemodus te krijgen. Ik heb in een deel van het oude Philipsgebouw zeven woonunits ontworpen.”  

Uit je comfortzone

Ichelle hoopt dat haar finals werk na haar afstuderen echt gerealiseerd wordt. Er zijn genoeg leegstaande panden, waar ze haar project daadwerkelijk kan inrichten. Voordat ze aan het werk gaat, is Ichelle van plan om in de zomer te werken op Terschelling en daar te bedenken wat ze binnen haar vakgebied wil doen. Daarnaast wil ze uit haar comfortzone komen en een tijdje in het buitenland wonen en werken om zichzelf te ontwikkelen.  

Ik heb tijdens de opleiding echt mijn eigen handtekening ontdekt."

Voor de toekomstige AD Interieurvormgever-studenten heeft ze een belangrijke tip: “Sta open voor alle feedback en denk niet dat je alles al weet. Je krijgt zoveel mogelijkheden en inzichten tijdens deze opleiding. Maak daar gebruik van”, zegt ze. “Ik heb tijdens de opleiding echt mijn eigen handtekening ontdekt. Doordat andere studenten en enkele docenten zeiden ‘Dat is typisch Ichelle’, als ik een ontwerp had gemaakt, zag ik steeds meer mijn eigen handschrift. Dat is een mooie ontdekking. Alleen daarvoor is de opleiding al de moeite waard.” 

Het finals werk van Ichelle is van 29 juni t/m 9 juli 2023 te zien tijdens de grote finals expositie van de ArtEZ Academie voor Art & Design Zwolle.

Meer over de AD Interieurvormgever in Zwolle

Volg Ichelle