Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Interieurarchitectuur zorgt voor andere kijk op de wereld

  • Architectuur en...

Het creëren van een nieuw perspectief, letterlijk en figuurlijk, is voor Lotte van Voornveld (24) heel belangrijk. Met haar werk wil zij mensen op een andere manier naar de wereld om hen heen laten kijken. Lotte zit in het laatste jaar van de bachelor Interieurarchitectuur aan de ArtEZ Academie voor Art & Design Zwolle. Haar finals werk is een ontwerp van een ruimte midden in Den Haag, die met verschillende bruggen is verbonden. In deze ruimte is er plek voor ontmoeting en gesprekken. 

Lottes ontwerp:  een spinnenkopachtige brug waar alle ingangen leiden naar ‘de kern’, een ruimte waarin het gesprek plaats kan vinden.
Lottes ontwerp: een spinnenkopachtige brug waar alle ingangen leiden naar ‘de kern’, een ruimte waarin het gesprek plaats kan vinden.

Door de opleiding Interieurarchitectuur heeft Lotte een andere kijk op de wereld ontwikkeld, vertelt ze. De rol van zowel interieur als architectuur is voor haar belangrijk. Voordat ze aan deze opleiding begon, deed ze de mbo-opleiding Ruimtelijk vormgeven. Ze wilde graag verder in het vakgebied en besloot door te studeren aan ArtEZ.

Interieurarchitectuur voor onderzoekend leren 

Lotte van Voornveld

“Het ontwerpende vak is essentieel. Het is meer dan alleen een woonkamer en een keuken inrichten. Hoewel dat ook heel mooi kan zijn, maar ik wil graag meer betekenis geven aan een ruimte”, zegt Lotte. “In de opleiding zijn we heel onderzoekend en analyserend bezig. We onderzoeken of we bepaalde ruimtes wel moeten gebruiken zoals we dat nu doen. De manier waarop een gebouw is ingericht, is bijvoorbeeld bepalend voor hoe mensen lopen, of wat ze zien. Die manier van kijken naar interieurarchitectuur vind ik heel boeiend.” 

Afstudeerwerk: ontwerpen voor een gesprek 

Voor haar afstuderen richt Lotte zich op het ontwerpen van een ruimte waarin mensen in gesprek kunnen gaan. Ze heeft het gevoel dat mensen de laatste jaren minder naar elkaar luisteren. Demonstraties laten vooral zien waar mensen het niet mee eens zijn en als er een debat over belangrijke kwesties wordt gevoerd, is dat vaak aan een vergadertafel in de Tweede Kamer of in een gemeentehuis, deelt Lotte.  

Ik wil juist een ruimte maken waarin we wél in gesprek gaan."

“We kijken niet meer naar hoe we met elkaar in gesprek gaan. Het is vaak zwart-wit, de standpunten. Ik wil juist een ruimte maken waarin we wél in gesprek gaan.” Om die ruimte te ontwerpen, neemt Lotte het centrum Den Haag als locatie. “Tussen de Tweede Kamer, het Malieveld, de Schouwburg en het Mauritshuis maak ik een spinnenkopachtige brug. Daarbij leiden alle ingangen naar ‘de kern’, een ruimte waarin het gesprek plaats kan vinden. Vanaf de brug kan iedereen die plek ook zien en zo het gesprek beleven.” Uit Lottes onderzoek blijkt dat lichamelijkheid, de positie van het lichaam in de ruimte maar ook ten opzichte van de ander, invloed kan hebben op het gelijkwaardig voeren van een gesprek of discussie. Daarom streeft Lotte ernaar om in dit project een ruimtelijke oplossing te vinden voor een vastgelopen gesprek tussen een demonstrant en politicus. 

Finals expo: VR-ervaring en maquette 

Het ontwerp voor de kern en de brug eromheen is bouwtechnisch mogelijk om te maken. Daar heeft Lotte goed rekening mee gehouden. Uiteindelijk gaat het bij haar ontwerp vooral om de binnenkant van het ontwerp, maar het bouwwerk moet wel écht kunnen staan, vindt ze. Lotte presenteert tijdens haar finals expositie een maquette van het ontwerp en biedt met twee VR-brillen de bezoeker de mogelijkheid om in ‘de kern’ rond te kijken. De bezoekers die de VR-bril ophebben, zien elkaar dan ook. Juist omdat het haar om de ontmoeting gaat. Haar toekomst ziet Lotte steeds meer in de architectuur-hoek. Volgend jaar start ze de premaster Architectuur in Amsterdam. Juist door haar opleiding bij ArtEZ heeft Lotte gemerkt dat haar hart bij architectuur ligt. Ik ben erachter gekomen waar ik voor sta, wat ik interessant vind”, zegt Lotte. “Dat heeft deze opleiding mij heel erg gebracht: je kunt zoveel kanten op, maar zo lang je je gevoel volgt en ruimte neemt, kom je heel ver.” 

Meer over de bacheloropleiding Interieurarchitectuur

Volg Lotte