Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

'Ik wil meer, groter: Pinkpop, Lowlands, alles'

  • Muziek

Hij zingt, is toetsenist, speelt gitaar, geeft workshops, drumt en hij is de kartrekker van Monkeyjam Enschede. Dat de talentvolle en veelzijdige student Ruben Verkerke door zijn drukke leven wat langer heeft gedaan over de Popacademie bij ArtEZ dan de vier jaar die ervoor staan, vindt hij niet zo belangrijk. “Haal álles eruit wat erin zit.”

 

Ruben Verkerke: ' Ik wil blijven doen wat ik nu doe, maar dan meer, groter. Pinkpop, Lowlands, as' Foto: Cesco Photography
Ruben Verkerke: ' Ik wil blijven doen wat ik nu doe, maar dan meer, groter. Pinkpop, Lowlands, as' Foto: Cesco Photography

Hij schroomt niet om moeilijke keuzes te maken. De Limburgse Ruben Verkerke studeerde gitaar aan Popacademie in Enschede, toen hij na twee jaar besloot de boel drastisch om te gooien en toch te gaan voor een studie songwriting. “Toen kon ik dus weer helemaal opnieuw beginnen”, lacht hij. Hetzelfde geldt voor zijn afstudeerproject, twee jaar geleden. “Daar had ik veel moeite ingestoken. Maar toen het af was dacht ik: is dit het nou? Ik haalde er geen voldoening uit en wilde mijn tijd op de Popacademie anders afsluiten. "Niet per se groots, maar vooral gezellig met een groep vrienden.” 

Hardslag

En dat is gelukt. Op een aantal sleepvakken na sloot Ruben zijn bacheloropleiding aan ArtEZ uiteindelijk af zoals hij het voor ogen had. Met twee vrienden richtte hij Hardslag op - een band gericht op een combinatie van hiphop, drum en bass en punk mentaliteit. “Voor mijn afstudeerconcert huurden we een kleine zaal in Innocent in Hengelo, zo’n punkkelder. Daar hebben we toen een heel leuke show gespeeld. Uiteindelijk paste dat veel beter bij mij dan mijn eerdere afstudeerproject.”

Ik kon een beetje van dit doen en een beetje van dat. En I love doen wat ik leuk vind.”

Juist omdat hij qua muziek zo veelzijdig is en zijn interesse op dat gebied geen einde kent, is de Popacademie dé plek geweest waar Ruben zich volop kon ontwikkelen. “Vooral het feit dat je je laatste semester grotendeels naar eigen wens kunt indelen, geeft veel vrijheid. Praat ik hierover met leeftijdsgenoten die een soortgelijke studie volgen, dan merk ik dat dat niet standaard is.” Dat level van vrijheid is volgens Ruben uniek. “Ik kon een beetje van dit doen en een beetje van dat. En I love doen wat ik leuk vind, haha. Het is fijn dat de Popacademie dat stimuleert. Alles wordt super gefaciliteerd.”

Juist omdat hij qua muziek zo veelzijdig is en zijn interesse op dat gebied geen einde kent, is de Popacademie dé plek geweest waar Ruben zich volop kon ontwikkelen

Op dit moment rondt Ruben zijn laatste vakken af en is hij qua muziek met van alles en nog wat bezig. Hij speelt gitaar in zijn band Primaat, is community-leider van Monkeyjam Enschede, geeft workshops, is frontman bij Hardslag én hij is druk met het organiseren van het Hengelose festival Gluren bij de Buren. Ruben: "Laatst ben ik ook begonnen met drummen. Uit elk instrument dat ik bespeel, haal ik wel een ander soort voldoening. Je leert jezelf ook telkens weer een andere techniek aan, dat maakt het zo leuk.” Als hij moest kiezen? “Dan wordt het gitaar”, klinkt het, "terwijl ik daar qua opleiding mee gestopt was, maar ik ben er weer opnieuw een beetje verliefd op geworden.”

Wat Ruben vooral drijft, is ‘het laagdrempelige van alles’. “Ik denk niet dat ik mezelf zou zien als programmeur van een groot festival. Ik hou me liever bezig met dingen met een maatschappelijk karakter. Zoiets als Gluren bij de Buren zorgt voor veel sociale cohesie, dat vind ik belangrijk.”

Pinkpop en Lowlands

Hoewel hij langer over zijn studie heeft gedaan dan ‘normaal’, zou Ruben zijn studietijd zo weer op dezelfde manier invullen. “Ik zeg dat ook graag tegen mede-studenten: haal álles eruit wat erin zit!. Ga elke week naar de uitleen, leer jezelf nieuwe dingen aan, duik de studio in. Kortom: pak alles. Je bent gek als je het niet doet.” Waar zijn toekomst ligt? In ieder geval iets zuidelijker dan nu het geval is. “Ik kom natuurlijk uit Limburg en hoop op den duur weer iets meer naar het zuiden van het land te verhuizen. En ik wil blijven doen wat ik nu doe, maar dan meer, groter. Pinkpop, Lowlands, alles.”

Volg Ruben