Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Muziekles geven in Ghana: "Iedereen zong en klapte mee."

  • Muziek

Ze gaf drie maanden lang muziekles aan kinderen van kindertehuis Hanukkah in Ghana. Een hele ervaring voor finals-student Bente Hof, die naar eigen zeggen in een compleet andere wereld stapte. Tijdens haar opleiding Docent Muziek aan het ArtEZ Conservatorium in Enschede kwam ze erachter dat ze het te gek vindt om vooral sámen muziek te maken. “In Ghana schaamde niemand zich, iedereen zong en klapte mee.”

Wat Bente in Ghana vooral heeft geleerd? Dankbaar zijn voor grote én kleine dingen
Wat Bente in Ghana vooral heeft geleerd? Dankbaar zijn voor grote én kleine dingen

Ondanks dat ze nogal verknocht is aan Twente, wilde Bente Hof eigenlijk niets liever dan naar het buitenland voor de muziek. “Muziek is universeel”, legt ze uit. “En ik vind het leuk om de muziekcultuur van andere landen te ontdekken.” Ze had altijd al iets met West-Afrika, maar nadat ze een bezoekje bracht aan haar vriend die stage liep in Gambia, was ze helemaal verkocht. Dit wilde zij ook. Na overleg met de opleiding kreeg Bente groen licht om naar Afrika af te reizen voor haar afstudeeronderzoek. De zoektocht naar een geschikte plek ging van start. Bente had één belangrijke voorwaarde: het moest een Engelstalig land worden. “Ineens schoot het me te binnen: op de middelbare school heb ik eens meegedaan aan een sponsorloop voor Mariëtte’s Child Care, een stichting met een kindertehuis in Ghana. Wellicht dat ik daar kon verblijven en vanuit die plek muzikale activiteiten kon opzetten op andere plekken in het land.” Dat Bente uiteindelijk haar hele afstudeeronderzoek bij het kindertehuis zou doen, had ze van tevoren niet verwacht. "Uiteindelijk ben ik daar muzieklessen gaan geven aan de kinderen in het tehuis, iets wat ik in het begin heel spannend vond. Maar het was in een woord geweldig. Echt een ervaring die ik niet had willen missen.”

Wereld open

Hoewel ze het altijd heerlijk vond om te zingen, besloot Bente toch om na haar middelbare school diergeneeskunde te gaan studeren. Muziek moest in haar ogen vooral een hobby blijven. Tot ze samen met haar moeder een muziekvoorstelling bezocht in het theater. “Ik zei tegen haar: ‘Dit is wat ik wil, daar wil ik straks ook staan’. Mijn moeder had toen echt zoiets van ‘eindelijk’. Ze wist het al, maar ik moest er natuurlijk eerst zelf achter komen.” De keuze voor het conservatorium in Enschede was snel gemaakt. Al twijfelde Bente nog wel even tussen Docent Muziek of de Popacademie. “Uiteindelijk koos ik voor de docentenopleiding omdat ik dan naar mijn idee alvast een basis had. Dat lesgeven echt iets voor mij is, kwam ik tijdens de opleiding achter. Net als arrangeren en dirigeren, twee dingen die ik ook ontzettend interessant vind. Er ging daar echt een wereld voor me open."

Bente mist 'haar' kinderen nu al: 'Ik ben al aan het sparen om terug te gaan'

Even weer terug naar haar afstudeeronderzoek in West-Afrika, waar Bente zich richtte op het maken van een lessenserie over de Ghanese muziekcultuur. Bedoeld voor leerlingen van het Twickel College in Hengelo. Bente: ‘Hoe ziet de muziekcultuur in Ghana eruit en hoe is dit verweven in het dagelijkse leven? Door middel van de lessenserie wil ik dat leerlingen van het Twickel muziek écht beleven, in plaats van luisteren naar Spotify.” Multicultureel muziekonderwijs is een hot item, maar nog niet erg aanwezig in Twente, vindt Bente. “Ik wilde dat graag wat meer stimuleren.” 

Niemand schaamt zich en iedereen klapt en zingt mee.

In Ghana beleefde ze de tijd van haar leven. “Die drie maanden hebben me zoveel gebracht. Je staat ineens oog in oog met een compleet andere cultuur en moet je maar zien te redden.” Wat ze daar vooral heeft geleerd, is dankbaar zijn voor grote én kleine dingen. “Zo worden de kinderen daar ook opgevoed. Het feit dat ze überhaupt naar school kunnen, vinden ze al iets om heel dankbaar voor te zijn. Er wordt ook zoveel muziek gemaakt. Niemand schaamt zich en iedereen klapt en zingt mee. Ze zijn zo tevreden met alles, terwijl ze eigenlijk maar weinig hebben.” Die armoede raakte haar soms wel, geeft Bente toe. En ze was ook bang dat de kinderen zich misschien te veel aan haar zouden hechten. “Maar er werd me al snel verteld dat er een vaste kern dames is, en dat iedere vrijwilliger als een ‘extra’ iemand wordt gezien die na verloop van tijd weer vertrekt. Dat stelde me wel gerust.”

Zingen op bruiloften

In drie maanden tijd heeft Bente echt een band opgebouwd met de kinderen en is ze alweer aan het sparen om terug te gaan. Maar eerst nog even afstuderen. “Mijn vier jaar op het conservatorium van ArtEZ voelden echt als een warm bad waar docenten niet boven je maar naast je staan. Dat gaf mij altijd een heel fijn gevoel, dat er écht met je wordt meegedacht. Omdat je zoveel leert in een korte tijd, kom je er al snel achter wat het beste bij je past. En het leuke is: je doet alles echt samen, met de hele opleiding.” Wat ze van plan is na school? Eerst maar eens werk zoeken en geld verdienen. “Naast het dirigeren van een koor of orkest, wil ik me ook wat meer gaan richten op mijn eigen bedrijf. Ik zing onder andere op bruiloften en in restaurants. Dat hoop ik te kunnen uitbreiden. En ik wil ontzettend graag terug naar Ghana. “Ik mis de kinderen nu al.”

Bente beleefde in Ghana de tijd van haar leven

Volg Bente