Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Van ArtEZ naar Seoul: Moving Image-student verkent haar identiteit in het buitenland

  • Beeldende Kunst
  • Vormgeving

Wat moet je doen als je in het buitenland wilt studeren? De Holland Scholarship aanvragen! Dat is wat Elisabeth Schäffter, derdejaars student Moving Image aan ArtEZ AKI in Enschede, een tijdje geleden heeft gedaan. Haar aanvraag werd goedgekeurd en momenteel zit ze in Seoul, Zuid-Korea. De half-Duitse, half-Koreaanse filmstudente beleeft een eye-opening-ervaring in het contact met een nieuwe cultuur, en dit proces helpt haar zichzelf beter te begrijpen.

Elisabeth in een van haar lessen bij K-Arts
Elisabeth in een van haar lessen bij K-Arts

Van Duitsland naar AKI

Elisabeth, ook bekend onder haar artiestennaam Sora, hoorde voor het eerst over ArtEZ via een Instagram-advertentie, en wat ze zag beviel haar wel. "Het was een heel natuurlijke beslissing om naar ArtEZ te komen. Ik wilde niet in Duitsland blijven en ik wilde meer internationale studenten ontmoeten." En sindsdien heeft ze niet meer omgekeken. Als violiste en zangeres zegt Elisabeth dat ze geïnspireerd is geraakt door de breedheid van de opleiding Moving Image. "Door je als kunstenaar met zoveel genres bezig te houden, lukt het om dingen zowel visueel als thematisch anders te benaderen. Ik waardeer het echt dat de opleiding me niet dwingt tot een filmgerelateerde richting, maar me de projecten laat verkennen waarvan ik voel dat ik ze wil creëren."

Een persoonlijke en leerzame reis

Elisabeths nieuwsgierigheid heeft haar de halve wereld overgebracht, naar Zuid-Korea, waar ze een semester uitwisselt op een van de partnerscholen van ArtEZ: K-Arts in Seoul. Hoewel ze half Koreaans is, zegt Elisabeth dat ze niet tweetalig is opgegroeid. Ook al heeft ze vroeger wat Koreaans gestudeerd, de ervaring is nu heel anders voor haar. Elisabeth: "Doordat ik makkelijker gesprekken kan voeren, heb ik mijn familie veel beter leren kennen en heb ik ook meer geleerd over filmtechniek. Door gesprekken die ik op straat voer begrijp ik de cultuur beter en ik heb het gevoel dat ik mijn moeder en mijn eigen half-Koreaanse identiteit beter begrijp."

Holland Scholarship

Elisabeth heeft dit semester in het buitenland kunnen studeren dankzij het geld dat ze van de Holland Scholarship* heeft ontvangen. Ze gebruikte de Holland Scholarship om de praktische kosten van het studeren in het buitenland te dekken, zoals slaapzaalkosten. Het proces was volgens haar heel eenvoudig. "Ik was behoorlijk onder de indruk van hoe soepel het hele proces verliep. Ik stuurde gewoon het aanvraagformulier en mijn motivatiebrief op, en een paar weken later ontving ik mijn toelatingsbrief. Ik ben zo dankbaar voor deze beurs; ik wou dat meer studenten hiervan wisten!"

*Het is belangrijk te weten dat er 2 Holland Scholarships zijn: één van €5.000 voor eerstejaars niet-EU-studenten die ArtEZ willen volgen, hier te vinden, en één van €1.250 voor huidige ArtEZ-studenten in welk studiejaar dan ook, om te gebruiken voor een studie in het buitenland buiten het EER-gebied. Elisabeth heeft zich ingeschreven voor de €1.250 beurs, waarvoor de aanvraag hier te vinden is.

Speelplaatsen voor ouderen

Elisabeths ervaring in Korea inspireert haar voor haar volgende project: een komische videoclip. Elisabeth: "Er zijn buiten overal sporttoestellen die vooral door ouderen worden gebruikt. Ik kom er elke dag langs en ik zie die 'opa's' daar rondschommelen op de toestellen, bijna als kinderen in een speeltuin. Dat inspireerde me om een videoclip te maken die de oudere en jongere generaties op een komische en observerende manier met elkaar verbindt, vanuit mijn quasi-buitenstaandersperspectief. Hoewel komedie niet iets is waar ik eerder veel mee heb gewerkt, dacht ik: 'ga er gewoon voor!' Bij K-Arts heb ik alles wat ik nodig heb en de apparatuur is hypermodern."

Volg Elisabeth