Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Het succes van Avondvrienden

  • Theater
  • Docentopleidingen

Dat er mooie dingen kunnen ontstaan als je de vrijheid binnen de opleiding Artisteducator in Theater & Media (voorheen: Docent Theater) in Zwolle naar eigen wens invult, laat derdejaarsstudent Manouk Hooimeijer zien met de voorstellingenreeks Avondvrienden. Wat begon met het lezen van het boek Nachtgasten, groeide uit tot een succesvol project waar studiegenoten graag aan bijdragen.

Rechts op de foto: Manouk Hooimeijer
Rechts op de foto: Manouk Hooimeijer

Improvisatietheater

De eerste voorstelling van Avondvrienden organiseerde en regisseerde Manouk al tijdens haar eerste jaar van de opleiding Artisteducator in Theater & Media. “Ik raakte geïnspireerd door de methode uit het boek Nachtgasten, een concept voor improvisatietheater van Yorick Zwart, Niels Croiset en Koen Wouterse.” Bij deze methode is alleen de grove verhaallijn bekend. De spelers krijgen een week van tevoren wat informatie over hun eigen personage, de rest ontstaat op het podium. Het publiek kent wél de achtergrond van alle personages en volgt in spanning hoe het verhaal vorm krijgt op het podium. 

“Superspannend was het de eerste keer, met een handjevol publiek.”

Ondernemende durfal

Een van de casussen uit Nachtgasten wilde Manouk uitproberen met de klas. “Daar hadden mijn klasgenoten wel oren naar. Ik koos een verhaal uit het boek en na schooltijd speelden we de voorstelling.” Avondvrienden 1.0 was een feit. Een handvol studenten was het toeschouwende publiek die avond. Inmiddels puilt de theaterzaal uit met meer dan honderd man publiek en steeds meer studenten willen meedoen aan de voorstellingen. Manouk: “Al na de eerste voorstelling kreeg ik veel aanmeldingen, ook van vierdejaars. Doodeng vond ik het in die tijd om als eerstejaars tegen een vierdejaars te vertellen wat die moet doen!”

Theatermaker achter de schermen

Tijdens de voorstellingen van Avondvrienden stuurt Manouk de spelers aan en geeft ze de techniek instructies over de juiste belichting. Ze schrijft en regisseert voor de voorstellingen nu haar eigen verhalen. Dat is haar passie. “Zelf spelen is niet mijn ambitie. Laat mij maar onderdeel van het verhaal zijn achter de schermen. Tijdens mijn favoriete voorstelling van Avondvrienden wilde ik leren spelen met de lichten. Omdat je niet weet hoe het verhaal zich ontvouwt, zat ik bij techniek continu instructies te geven en ondertussen spelers aan te sturen op mijn telefoon. ‘Blijf nog even af’ of ‘Neem die mee van het podium’, gaat het dan via Whatsapp. Ik was overrompeld door de reacties en hulp van anderen die avond. Het werkte gewoon, waardoor het een ontzettend toffe avond werd.”

“Ik wil dat Avondvrienden de kloof tussen het werkveld en studenten verkleint.”

Verder groeien

Met haar ondernemende karakter laat Manouk zien wat er mogelijk wordt als je de vrijheid binnen de opleiding optimaal benut. “Je wordt hier gestimuleerd om je eigen pad te bewandelen. Avondvrienden staat voor plezier en verbinding. In het nieuwe jaar spelen er hopelijk ook alumni en acteurs uit het werkveld mee. Het liefst wil ik Avondvrienden buiten ArtEZ brengen, nu spelen de voorstellingen nog in de theaterzaal op school. De methode is niet van mij, maar ik heb hem eigen gemaakt en overleg regelmatig met Yorick van Nachtvrienden wat hij ervan vindt. Er zijn voorstellingen geweest die zo goed waren dat ik er verder op zou willen werken om te kijken wat er gebeurt als ik er een script van schrijf. Avondvrienden begon als ‘gewoon’ iets leuks, maar het is me duidelijk geworden dat ik hier nog veel verder mee kan groeien.”

Artisteducator in Theater & Media Zwolle

De opleiding Artisteducator in Theater & Media in Zwolle leidt je op tot een artist educator in theatre and media met lesbevoegdheid. Als artisteducator wordt je docentschap gevormd door je kunstenaarschap. En andersom wordt wie je bent als kunstenaar bepaald door je kwaliteit om met mensen te werken. Jij weet welke verhalen verteld moeten worden. Je bent een vernieuwende docent die de noodzaak van creatief denken inziet en anderen kritisch leert kijken vanuit hun omgeving.