Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

'Volg je passie, waar het je ook brengt'

  • Dans

Marta Nejm is een van de inspirerende docenten van de bachelor Dance Artist in Arnhem. Ze heeft 22 generaties dansers uit het nest zien vliegen en nu gaat ze met pensioen. Hoe kijkt ze terug op die jaren en wat wenst ze studenten toe?

Marta geniet van Maastricht met haar collega Aryeh, op weg naar een voorstelling
Marta geniet van Maastricht met haar collega Aryeh, op weg naar een voorstelling

Voordat ze bij ArtEZ ging werken, werkte Marta in Brazilië. Daarna verhuisde ze naar Duitsland, waar ze een baan had als choreografie-assistent en balletleraar bij een theater. "Na dat 12 jaar met plezier te hebben gedaan, wilde ik weg en nieuwe verfrissende ervaringen beleven. Op datzelfde moment zocht ArtEZ een docent. Ik gaf een les en ze gaven me meteen een contract. Wat twee jaar bij ArtEZ werd, werd 10, 14 en nu 22 jaar.

Op de een of andere manier raakte ik betrokken en dacht ik er niet meer aan om weg te gaan."

"Onderwijs geven en ondersteunen is een enorme verantwoordelijkheid. Stel je voor dat je 20 studenten voor je hebt en niet bang moet zijn om het mis te hebben. Je moet leren met deze studenten, om te zien waar ze je kunnen brengen. Het gaat erom open te staan en met elkaar te communiceren. Ik wil me niet boven hen plaatsen. Het feit dat we ouder zijn betekent alleen dat we een leven achter ons hebben."

Klaarmaken voor het werk

22 generaties dansers

"Het was geweldig om leraar te zijn. Ik bleef maar leren, want elk jaar was er een nieuwe generatie om mee van gedachten te wisselen. Dit hield me jong, nieuwsgierig en ik keek altijd uit naar de volgende dag. Lesgeven gaat om delen, geven, denken en maken. Maar ik probeerde mijn studenten ook nieuwsgierig te maken.

Ik wilde het liefste dat ze een gelukkig leven hadden. Met sommigen heb ik nog steeds contact. Anderen schrijven me nog steeds. Het is zo mooi om te zien hoeveel ze veranderen."

Dance is about connecting body and mind."

"In mijn tijd, toen ik nog student was, moesten we doen wat de leraar zei. Je doet het, telt, en bent gewoon goed. Maar dans is veel meer dan pasjes. Het is een manier om je kunst te communiceren, je gevoel, wat je met iemand wilt delen. Een pas is niet alleen iets om te vertalen, maar ook om mee te bewegen. Je moet de choreograaf begrijpen. Daarom is de manier waarop de leraren de studenten benaderen nu veel anders. Er is een drang om hen aan het denken te zetten en zichzelf en hun lichaam te leren kennen."

Dance Artist finals

De finals van de bachelor Dance Artist beginnen in het derde jaar. "Dan treden studenten op bij hun eindvoorstelling", vertelt Marta. "De eindvoorstelling is altijd heel anders, want elk jaar zijn er andere choreografen waarmee de studenten vijf weken lang samenwerken. In 2022 waren er vijf heel verschillende choreografen, om de studenten de mogelijkheid te geven verschillende dingen uit te proberen. Op deze manier verrijken de studenten hun geest, lichaam en contact met het professionele veld."

In het derde jaar hebben de studenten al veel contact gehad met het werkveld, dus ze zijn al gewend aan de uitwisseling. Het is goed om ze al vroeg uit de ArtEZ-omgeving te halen zodat ze hun kansen kunnen grijpen - audities doen bijvoorbeeld."

"Na hun eindprestatie in het derde jaar mogen de studenten in hun laatste jaar hun onderzoek buiten de muren van ArtEZ uitvoeren. "De vierdejaarsstudenten zijn dan dus eigenlijk al uitgevlogen. Ze krijgen inzicht in de wereld buiten ArtEZ en benaderen het dansen van buitenaf in plaats van van binnenuit."

Een bericht voor studenten

Wat Marta tegen haar studenten wil zeggen is hartverwarmend en inspirerend voor elke kunststudent:

Wat ik studenten toewens, is dat ze hun passie behouden. Waar het hen ook brengt, wat het ook kost. Als ze het met hun hart doen, zullen ze altijd hun eigen plek vinden in deze wereld. Je moet gewoon in beweging blijven. Geef niet op. Het leven is zo kostbaar, het is zo kort. Als er iets fout gaat, is dat niet erg."