Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

De speeltuin van Queer Planet

  • Theater

Queer Planet is een knallende voorstelling in een buitenaards, vrolijk gekleurd landschap, waarin vierdejaars Toneelschool-student Fabiënne Rutten speelt als onderdeel van haar stage bij Het Nationale Theater (HNT) in Den Haag. “In de voorstelling zit feest en humor. Er is ruimte voor de viering van queerness en kunnen zijn wie je wilt zijn, in plaats van dat de focus ligt op een zware lijdensweg”, aldus Fabiënne. Verfrissend! Daar wil je toch meer van weten?

Fabiënne in Queer Planet, fotograaf: Bowie Verschuuren
Fabiënne in Queer Planet, fotograaf: Bowie Verschuuren

Fabiënne auditeerde in juni bij HNT en werd aangenomen voor een stage tot en met december. Aan het begin van haar stage moest de voorstelling nog gemaakt worden, waardoor zij meteen onderdeel werd van het maakproces. Vooral de start was spannend, maar Fabiënne is dankbaar dat ze de uitdaging is aangegaan: “Ik durfde eerst bijna niet mee te doen, want ik dacht ‘ik ben niet queer genoeg en ik heb geen moeilijke lijdensweg of coming-out (wat ik overigens een onnodig begrip vind) gehad in mijn biseksualiteit’. Maar ik ben zo blij dat ik wel ben gaan auditeren.”

Wat is queer voor Fabiënne?

Tijdens het maken van Queer Planet heeft het woord queer voor Fabiënne een andere betekenis gekregen: “Er zijn geen regels. Je hoeft je niet op een bepaalde manier te gedragen om queer te zijn. En je hoeft niet te lijden om queer te zijn. Je kunt het woord gebruiken als mantel om bij een bepaalde plek te horen, maar iedereen komt in kleuren en vormen en dat maakt het juist leuk om bij elkaar te zijn. Die compassie is belangrijk.”

Bundeling van krachten

Queer Planet een voorstelling waar ontzettend veel mensen aan meewerken, van spelers tot educatiemakers. Al deze mensen bundelden hun krachten om tot een krachtige voorstelling te komen, die voor jong en oud wordt gespeeld in theaters door heel Nederland.

Cast

Fabiënne speelt de voorstelling Queer Planet samen met Rick Paul van Mulligen, Merel Pauw, Tessa Jonge Poerink (alle drie alumni van ArtEZ), Fjodor Jozefzoon, Lars Brinkman, Joshua Smits, Bebe Berat Bebek en Jasmine Perez. 

“Het is ontzettend gaaf om met deze cast te werken. Al vanaf het begin waren we een groep die dit samen ging doen. Ik voelde me daardoor al snel veilig en vertrouwd bij HNT.”

DJ

De voorstelling is opgebouwd uit korte scenes, songs en improvisaties. Het is een montagevoorstelling met allerlei personages en figuren, die worden verbonden door dj Jasmine Perez. “Zij is ook echt fantastisch. Ze zorgt ervoor dat er continu een up-tempo megafeest aan de gang is.”

Kostuums en decor

Carly Everaert maakte de kostuums. Zij won een prijs op het theaterfestival. “Ik vond het inspirerend om met haar te werken. Deze voorstelling bevat zulke goede en crazy kostuums”. De decors zijn verzorgd door Sacha Zwiers: zij maakt een landschap dat tot leven komt. “Alleen op dat gebied is Queer Planet al een speeltuin. Ik heb nog nooit met iemand gewerkt die tijdens het repetitieproces aan het kleien was, het is zo tof om het decor tijdens het proces tot leven te zien komen.”

“Tijdens het maken heb ik me nooit een stagiair gevoeld. We hebben dit met zijn allen gemaakt. Ik heb met open mond staan kijken naar iedereen.”

Behind the scenes: de geboorte van persona’s

“We kregen een drag mothering-cursus van Taka Taka (red.: een drag queen die volgens eigen regels drag maakt). Ergens voelde dit type drag voor mij als maskertheater, in de zin van dat je wezens creëert en er persona’s worden geboren. Dat was heel cool om mee te maken.”

Educatief

Verder zit er een educatieteam achter deze voorstelling, want Queer Planet is een HNT-Jong-Voorstelling. “Dat betekent dat we de voorstelling tevens voor middelbare scholieren spelen. Het educatieteam verzorgt onder meer dat al in de klas workshops doet ter voorbereiding op de voorstelling. Wanneer we vervolgens spelen voor die middelbare scholen gebeurt er zo veel in de zaal, maar het gebeurt allemaal hierbinnen”, vertelt Fabiënne terwijl ze haar hand richting haar hart wijst. “Je ziet de persoonlijke struggle met het onderwerp. De één reageert passief en kan er niet mee dealen, de ander leeft helemaal op en voelt zich gerepresenteerd en gehoord. Dat we dat kunnen bewerkstellingen vind ik mooi.”

"Het is belangrijk voor iedereen en dus ook voor jongeren om te weten dat queer zijn niet lijden is. Je mag zijn wie je bent. Je hoeft daar niet schuldig over te voelen. Het mag gevierd worden."

“Kortom: ik kwam erachter dat er zo veel meer mensen dan de cast aan meewerken. Ik vind HNT een superfijne plek om stage te lopen en dingen te ontdekken.”

Eerste tournee ooit

Fabiënne en haar geliefde medespelers spelen Queer Planet maar liefst 48 keer. 


Van school naar het werkveld

Fabiënne studeert af aan de Toneelschool, waar ze zowel binnen- als buitenschools al veel ervaring opdeed: “Al tijdens de opleiding speelden we buiten de muren van ArtEZ, tijdens het Oostpool-project. We speelden Macbeth in maart en april. Het was fijn om dat al te hebben gedaan voordat ik in mijn stage stapte.”

Naast haar ervaring, is Fabiënne ook blij met de begeleiding die ze krijgt vanuit ArtEZ: “Ik heb bij ArtEZ heel veel aanspreekpunten en er zijn genoeg mensen waar ik bij terecht kan. In het vierde jaar krijg je ook een mentor, in mijn geval is dat Mariana Aparicio Torres. Zij zit in het vaste ensemble van HNT en is ook Toneelschool-alumna.”

Ontdek meer over de Toneelschool

 


Credits 

spel Rick Paul van Mulligen, Merel Pauw, Tessa Jonge Poerink, Fjodor Jozefzoon, Lars Brinkman, Fabienne Rutten, Joshua Smits, Bebe Berat Bebek, Jasmine Perez
regie Noël Fischer
regie assistentie Gavin-Viano
dramaturgie Martine Manten
kostuums Carly Everaert
decor Sacha Zwiers
lichtontwerp Uri Rapaport
sounddesign William Bakker
DJ & producer DJ Jasmine Perez
videodesign Isaura Sanwirjatmo
Animatie TeYosh
Educatiemakers Dimphna van Kempen & Sophie Plekker
Isabella Kovács (stage)
Bart Scholten (stage)
Robin Kasel (stage)
Fotografie Bowie Verschuuren