Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Colin schreef de titelsong voor de Grote Sinterklaasfilm

  • Muziek

De meesten zijn het Sinterklaasfeest rond januari/februari alweer vergeten. Maar Colin Waters afgelopen jaar niet. Hij schreef meerdere songs voor de Grote Sinterklaasfilm: Gespuis in de Speelgoedkluis. Zelfs de titelsong en het openingsnummer! Wat is er allemaal gebeurd sinds hij in 2018 afstudeerde aan de Popacademie?  

Colin schreef de titelsong voor de Grote Sinterklaasfilm

Colin van de Weteringh, met als alias Colin Waters, studeerde van 2014 tot 2018 aan de Popacademie in Enschede. Sinds die tijd is er veel gebeurd. Ondanks dat hij alweer meer dan vier jaar van de Popacademie is afgestudeerd, voelt het voor hem als veel korter. Colin: “De tijd vloog niet alleen door de coronatijd voorbij, maar ook omdat ik met veel dingen tegelijk bezig was.” 

Zo verruilde Colin onder andere Twente voor de hoofdstad, stopte hij met coverbands en deed tussendoor wat commerciële ‘klussen’. Op een gegeven moment wilde hij zich volledig focussen op zijn muziek. Net na die beslissing, kwam corona om de hoek kijken. Colin: “In één keer stond alles op zijn kop. Ik was net rustig aan het opbouwen om me op mijn eigen muziekcarrière te focussen toen de rem erop werd gezet. Ik werd gereset en het voelde alsof ik de tijd terug inging. Veel van mijn werk bestond niet meer.” 

De Popacademie 

Hoe kwam Colin bij de Popacademie terecht? Van anderen hoorde hij goede verhalen over de opleiding. Hij liep een aantal dagen mee en dacht: dit wordt het. Colin: “Ik vond dat er een mooie balans was tussen creativiteit en leren over commercie.” Ook heeft hij erg goede herinneringen aan Bandlab en het Popkoor. “We hadden een hele hechte groep. Daar heb ik goede contacten aan over gehouden.” 

Qua songwriting heeft de muzikant veel geleerd. “Ik dacht altijd dat liedjes schrijven alleen met talent te maken had. Aanleg hebben helpt wel, maar ik leerde ook op commando liedjes maken.” Voorheen dacht Colin voornamelijk dat liedjes gemaakt werden door te wachten op inspiratie. Nu heeft hij de juiste tools om liedjes te maken wanneer hij maar wil.  

Snelle hits 

ArjoFrank Fotografie
ArjoFrank Fotografie

En dat kwam begin dit jaar goed uit. Hij werd gevraagd om in een paar weken tijd drie liedjes te maken voor De grote Sinterklaasfilm: Gespuis in de Speelgoedkluis. Waar het eerst nog onzeker was of hij de klus überhaupt wel zou krijgen, kreeg hij al snel de opdracht om binnen mum van tijd Sinterklaasliedjes te maken. Colin maakte het openingslied, de titelsong en een song voor midden in de film.  

Voor Party Piet Pablo en Love Piet maakte hij eerder een album met traditionele Sinterklaasliedjes, maar dan wel in een modern jasje. “Dit was superleuk om te maken. De makers van de Grote Sinterklaasfilm hoorden deze muziek en zo kwam ik aan de klus." Op een dinsdag had hij een meeting met de makers en die vrijdag nog stuurde hij al de demo voor het openingslied genaamd ‘Niet te Geloven’.  

Achter de knoppen 

Tijdens het maken van deze demo had hij nog geen flauw idee waar het nummer over moest gaan. “Er was destijds nog niet eens script!” Colin had al wat ervaring, maar niet op deze schaal. “Ik heb nog een keer voor een andere kinderfilm liedjes gemaakt, maar toen zat ik zelf niet achter de knoppen als producer.” Nu moest hij alles zelf produceren.  

De perfectionist in hem vond het soms nog lastig dat hij te weinig tijd had om te blijven knutselen aan de nummers. Maar hij kan echt trots zijn op de nummers. “Ik heb geprobeerd het Sinterklaasgenre een beetje los te laten. Het zijn gewoon goede popliedjes.” In één van de nummers valt het woord Sinterklaas dan ook niet één keer. 

‘Wat goéd’ 

Voor volwassenen is de film ook leuk zegt Colin. “Al zeg ik het zelf.” Ook kan er wat herkenning in sommige liedjes zitten, al helemaal voor de oplettende luisteraar. Martien Meiland, die meespeelt in de film, zingt mee in het nummer ‘Sint Stunt’. Als je goed luistert, hoor je de iconische quote ‘Wat goéd’ voorbijkomen en zingt Meiland ‘marsepeinen, marsepeinen, marsepeinen’. Dit in plaats van zijn favoriete bezigheid: wijnen. 

Over de première is de muzikant ook te spreken. “Het was heel erg speciaal om mijn nummers in het Koninklijk Theater Tuschinski te horen. Het was een leuke dag in een prachtig theater. Ik moet binnenkort een keer naar de bioscoop om tussen de kinderen naar de film te kijken.” Misschien zingen de kinderen dan wel mee met zijn teksten.  

Tips  

Heb jij dezelfde muzikale dromen als Colin? “Dan moet je veel meters maken en hard werken. Mijn laptop gaat op vrijdagmiddag om vijf uur stipt niet dicht.” Ook zegt hij dat het belangrijk is om bereikbaar te zijn. En hij heeft nog een vooral praktische tip voor de muzikanten onder ons. “Zet al je bestanden in de Drive. Dat heeft mij veel gedoe gescheeld.” 

Onthoud zijn naam 

Heeft Colin nog verdere ambities? “Zeker. Tijdens de coronatijd heb ik geen eigen muziek naar buiten gebracht, terwijl ik wel erg veel op de plank heb liggen. Ik vind het te gek om voor en met andere mensen te werken. Maar om met mijn eigen liedjes op het podium staan, heb ik wel heel erg gemist de laatste tijd.” Onthoud de naam Colin Waters dus goed, want hij houdt het niet bij Sinterklaasliedjes.  

Beluister hieronder het openingsnummer dat Colin voor de film heeft gemaakt:

Volg Colin op Instagram