Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Finals Docent Muziek op Maat: Muziekvaardigheden die we vergeten

  • Muziek
  • Docentopleidingen

“Muziek is een serieus vak en het is belangrijk dat leerlingen dit leren. Maar vaak wordt muziek benaderd op een manier dat het alleen maar leuk moet zijn. Vooral in de onderbouw. Ik wil daar richting aan geven, de vaardigheden laten zien die bij muziek aan bod komen. Zoals naar elkaar luisteren en reflecteren", zegt Jeroen Nielen. Jeroen heeft de bacheloropleiding Docent Muziek op Maat gedaan aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle en in de onderstaande video horen we hem onder andere praten over zijn afstudeerproject.

Jeroen Nielen, afstudeerder van de bachelor Docent Muziek op Maat aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle

Jeroen heeft een tool ontwikkeld waarmee je studenten kan beoordelen, leerprocessen kan evalueren, en op deze manier alles overzichtelijk hebt. Het is een hulpmiddel waarmee zowel leerlingen als docenten kunnen reflecteren en precies zien wat beter kan.Vóór deze opleiding heeft Jeroen de Popacademie gedaan aan het ArtEZ Conservatorium in Enschede. Hij wilde verder studeren, want hij was nog niet klaar met leren. “Ik had tijdens een stage veel met pubers gewerkt en dat vond ik een leuk doelgroep. Daarom ben ik aan de opleiding Docent Muziek op Maat begonnen, om uiteindelijk dus voor de klas te staan”, legt hij uit. Voor zijn huidig afstudeerwerk had Jeroen vele ideeën. Hij vond het fijn dat zijn begeleider hem hielp bij het maken van keuzes. Ook de lessen waren waardevol hierbij, want hij heeft geleerd wat belangrijk is voor zijn onderzoek en waarom hij iets wil uitvoeren.

Nadat hij afgestudeerd is, wil Jeroen blijven werken op dezelfde school waar hij nu werkt. Hij geeft nu les aan de onderbouw, maar volgend jaar wordt hij ook mentor. Zijn toekomstplannen zijn om uiteindelijk de bovenbouw studenten te begeleiden met hun eindexamens muziek. “Er is altijd wel iets in het onderwijs te vinden wat ik interessant vind en nog niet heb gedaan. Verder blijf ik zelf daarnaast muziek maken.”

Een speciaal voor jou ontworpen curriculum

De opleiding Docent Muziek op Maat in Zwolle is een verkorte versie van de vierjarige opleiding Docent Muziek. Deze opleiding is de juiste keuze voor jou als je al een diploma hebt van het conservatorium of muziekwetenschap, of als je een docentenopleiding gedaan hebt. Je wordt getraind om musicus, docent én ondernemer te worden op het gebied van muziekeducatie. Jouw leerroute staat centraal en je krijgt een speciaal voor jou ontworpen curriculum. Je hebt een dag per week les, zodat je deze opleiding goed kan combineren met een baan of stage. Nadat je afstudeert, ben je inzetbaar in zowel de binnen- als buitenschoolse muziekeducatie.

Meer informatie over de bachelor Docent Muziek op Maat Zwolle