Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Finals Comic Design: de taboes rondom zwangerschap

  • Vormgeving

Miskramen. Niet blij zijn met je zwangerschap. Niet volledig betrokken zijn bij de beslissingen tijdens je eigen bevalling. Dat zijn allemaal taboes rondom de zwangerschap die Anastasia Krylova in haar afstudeerwerk voor de opleiding Comic Design in Zwolle behandelt.

Finals Comic Design: de taboes rondom zwangerschap

Anastasia heeft de vierjarige hbo-opleiding Comic Design bij de ArtEZ Academie voor Art & Desing in Zwolle gedaan. In onderstaande video vertelt ze meer over haar finals: “Het thema van mijn finals is het taboe om de zwangerschap heen. Wat je meemaakt, en niet per se wat je in de media ziet of wat je van je moeder hoort. Het gaat over geweld naar de zwangere vrouwen toe bij de bevalling, miskramen, maar ook over wat een verloskundige meemaakt.”

Meerdere perspectieven

Ze legt uit dat het voornamelijk om psychisch geweld gaat, zoals niet volledig betrokken zijn bij beslissingen tijdens je eigen bevalling. Maar ze wilde ook de kant van de verloskundigen laten zien. “Terwijl ik de grote lijnen van mijn verhaal aan het schrijven was, bedacht ik me dat ik het niet alleen over de moeder moet hebben. Het voelt niet terecht dat ik dan een andere kant van het verhaal laat zitten. Want verloskundigen maken ook dingen mee en daar staan mensen ook niet bij stil. Ik wilde ook dat verhaal vertellen.”

Wat ik leuk vind aan comic design? Dat ik met beeld en tekst gevoelens en informatie kan overdragen.

Boek van negen hoofdstukken

Haar grootste progressie tijdens de afgelopen vier jaar studeren, is dat ze nu precies weet wat haar plan is, wat haar verhaal is en hoe ze dit via beeld en tekst gaat laten zien. “Wat ik leuk vind aan comic design is het feit dat ik met beeld en tekst gevoelens en informatie kan overdragen. Ik denk dat comics heel goed werken om gevoelens te verbeelden die misschien niet zo makkelijk te beschrijven zijn,” zegt Anastasia. Nadat ze afgestudeerd is, is haar plan om haar zes pagina’s strip verder uit te breiden naar een boek van negen hoofdstukken.

Over de opleiding Comic Design

De vierjarige hbo-opleiding Comic Design bij ArtEZ in Zwolle is de enige hbo-opleiding tot striptekenaar in Nederland. Je krijgt les van prominente striptekenaars als Hanco Kolk. Je ontvangt directe toegang tot het (internationale) werkveld en de optie om een semester exchange bij buitenlandse partneracademies te doen. En je werkt samen met andere studies binnen ArtEZ academie Art & Design in uitstekende werkplaatsen en studio’s. Na de studie kan je aan de slag als zelfstandig striptekenaar, bij een ontwerpbureau of bij andere organisaties in de media- en entertainmentindustrie.

Bekijk meer werk van Anastasia op artez.nl/finals

Meer info over de opleiding Comic Design