Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Van Kunstbende Gelderland naar dansend de wereld rond

  • Dans
  • Docentopleidingen

In 2016 won Romy Kunstbende Gelderland in de categorie Dans. Romy haalde daarmee boven al haar verwachtingen de finale van de landelijke Kunstbende-wedstrijd. Inmiddels is zij bezig met haar afstudeervoorstelling bij de bachelor Docent Dans in Arnhem. Hoe blikt zij terug op haar route van Kunstbende naar ArtEZ? En waar gaan we Romy straks zien?

Van Kunstbende Gelderland naar dansend de wereld rond

Kunstbende: boven alle verwachtingen

Toen Romy meedeed aan Kunstbende Gelderland, zat zij in het eerste jaar van haar mbo-opleiding in Zutphen. Romy deed mee met twee klasgenoten en dat ging verrassend goed: “We werden eerste en dat hadden we echt niet verwacht! Daarna gingen we naar de finale in Tivoli Vredenburg. Dat was een hele ervaring. Het was heel leuk om allemaal verschillende kunstenaars en performers te zien. Én ik kwam erachter hoe het was om op het podium te staan.

Na Kunstbende en het afronden van mijn mbo-opleiding wilde ik meer. Meer op het podium staan, maar ook mijn passie voor dansen delen met anderen. Daarom ben ik Docent Dans gaan doen. De ervaring bij Kunstbende heeft geholpen om binnen te komen bij ArtEZ: van de podiumervaring tot het leren kennen van andere kunstenaars en disciplines.”

Passie voor dans delen

Romy zit in het vierde jaar van de bachelor Docent Dans, een opleiding waar je je passie voor dansen leert delen met anderen. Want na de opleiding kun je zelf lesgeven. “Aan íedereen! En iedereen is ook echt iedereen. Je leert van alles op de opleiding: van pedagogisch en didactisch werken tot zelf dansen.”

“Het bijzondere aan ArtEZ is dat het één familie is. Het is heerlijk om met elkaar te zijn. Je kunt bij iedereen terecht en dat is een fijne sfeer om in te leren.”

Kunstbende sprak Romy bij ArtEZ:

Dansend de wereld rond

Voor haar onderzoek en afstuderen bij de bachelor Docent Dans verbleef Romy Houwers drie maanden op Curaçao, waardoor ze leerde werken met diverse doelgroepen. Dat heeft iets aangewakkerd bij Romy: “Na mijn opleiding ga ik een wereldreis maken. In mijn wereldreis wil ik in elk land dansles geven en in elk land een dansles volgen. Op deze manier wil ik mijn netwerk vergroten om verder te kunnen gaan in de danswereld.”

“Ik ben bij ArtEZ ontwikkeld als docent en als persoon.”