Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Kunstbende als springplank naar ArtEZ

  • Beeldende Kunst
  • Vormgeving

Seb Friesema, eerstejaars student Moving Image, werd in 2021 uitgeroepen tot winnaar van Kunstbende: hét platform voor jonge makers van 13-18 jaar. Het winnen van Kunstbende heeft er volgens Seb mede voor gezorgd dat hij is toegelaten aan AKI ArtEZ Academie voor Art & Design in Enschede.  

Kunstbende als springplank naar ArtEZ

Van Kunstbende naar ArtEZ

Toen Seb Friesema zijn film over het leven in quarantaine af had, stuurde hij deze in voor Kunstbende: een community waarin je je creativiteit ontdekt, ontwikkelt en deelt met anderen. Als Kunstbende-member kon Seb meedoen aan diverse workshops en voorrondes van Kunstbende-wedstrijden in zijn provincie Overijssel. Seb meldde zich aan voor de categorie Film en won hiermee de voorrondes. Vervolgens begon de bal te rollen: Seb werd winnaar in de categorie Film en vlak daarna is hij aangenomen bij de bachelor Moving Image. 

Ik heb de film in mijn portfolio gezet. Het is één van de belangrijkste redenen waarom ik toegelaten ben bij ArtEZ.

ArtEZ en Kunstbende wijzen samen jong creatief talent de weg

ArtEZ is al sinds 2005 één van de hoofdpartners van Kunstbende. Onze gezamenlijke missie is om kunst en cultuur toegankelijk te maken voor iedereen en om jonge mensen te stimuleren om het maximale uit hun kunstzinnige talent te halen.  

Seb over zijn opleiding Moving Image

Seb houdt van de mix tussen kleinschaligheid en de diversiteit van de opleidingen bij AKI ArtEZ. Daarnaast krijg je veel vrijheid bij de opleiding Moving Image. “Je krijgt geen strakke richtlijn over wat je moet maken en hoe dat er uit moet zien. Het gaat meer om het maakproces. Dat is belangrijker dan het eindresultaat. Het hoeft niet meteen een fantastische Marvel-film te zijn.”

Bij Moving Image heb ik alle vrijheid om met van alles te experimenteren. Van filmen zelf tot animeren en stop motion. Het is fijn dat ik niet gelimiteerd word in wat ik wil doen.