Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

WinterLab: een week vol verwondering

  • Beeldende Kunst
  • Vormgeving
  • Muziek
  • Theater
  • Architectuur en...
  • Docentopleidingen

Wat gebeurt er als eerste-, tweede- en derdejaarsstudenten van negen verschillende opleidingen samenwerken met enthousiaste makers en kunstenaars uit het werkveld? Creatief onderzoek, nieuwe vaardigheden en anders leren denken: na een week WinterLab ga je vol inspiratie naar huis!

WinterLab: een week vol verwondering

Alle eerste-, tweede- en derdejaars studenten van de academie Art & Design en de opleidingen Docent Muziek en Docent Theater in Zwolle hebben zich vooraf ingeschreven voor één van de 27 labs die het WinterLab biedt. Tijdens WinterLab, dat plaatsvond in januari, leer je dus niet alleen van de kunstenaars die labs geven, maar ook van studenten van heel andere disciplines en leerjaren. Remy, tweedejaarsstudent aan de opleiding Docent Muziek, heeft zin in de nieuwe samenwerkingen. “Iemand met een design- of theaterachtergrond kijkt heel anders tegen audio aan dan ik, dat geeft inzichten." 

Leren vrij te experimenten

Het ontwikkelen van een nieuwsgierige en onderzoekende houding is belangrijk tijdens WinterLab. In het lab van textielkunstenaar Claudy Jongstra worden oude en nieuwe ambachten gecombineerd. De studenten werken er met technieken en materialen die inspireren voor hun eigen werk. Esther, eerstejaarsstudent aan de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving, leert er in korte tijd veel bij over creatieve processen. “Ik leer met wol werken en zie hoe anderen in hun proces te werk gaan. Nu lukt het me beter om vrij te experimenteren zonder dat ik de uitkomst weet.” 

WinterLab is een artistiek interdisciplinair programma waarbij studenten samenwerken met (geluids-)kunstenaars, vormgevers, schrijvers en theatermakers rondom een actueel thema. Studenten hebben de keuze uit 27 verschillende labs met elk hun eigen thema.