Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Sterre Goedkoop

Illustration Design
ID_SGoedkoop_01
Sterre Goedkoop

Eindwerk

ID_SGoedkoop_02

De Twee zusjes,

Doodgewoon

De twee zusjes is een boek over een vlucht uit het verleden, over leren loslaten en te vertrouwen op elkaar.

Doodgewoon is een film, origineel een gedichtenboek, geschreven door Bette Westera en normaliter geïllustreerd door Sylvia Weve. Ik heb 22 van de 46 gedichten gekozen om te animeren, waar ik mijn eigen draai aan heb gegeven. Het zijn verhalen over de dood voor jonge kinderen.

ID_SGoedkoop_04_extra

Visi

Voor mijn eindexamen ben ik bezig met meerdere projecten. Het komt uiteindelijk wel op hetzelfde neer: steun halen uit iets dat niet vaak besproken wordt. In het ene verhaal  gaat het over angsten, loslaten en leren vertrouwen. Het andere houdt zich meer bezig met de dood. Onderwerpen die je niet zomaar opbrengt. Ik wil met mijn werk een optie bieden om aandacht te geven aan gevoelens en momenten die intimiderend zijn, om herkenning te bieden of mensen inzichten te geven. Ik creëer vaak dromerig werk en hoop daarmee mensen in mijn werelden te kunnen trekken. Soms is het een afleiding en soms is het een les. 

 

In mijn toekomstige vakgebied zou ik graag verhalen willen illustreren of animeren. Dit kan in boeken, films, maar ook in redactionele illustraties. Zonder woorden iets overbrengen vind ik een mooi gegeven, dat is iets dat ik in veel van mijn verhalen ook heb gedaan. Beeld dat voor iedereen te begrijpen is, waar je ook vandaan komt.

Vaak haal ik inspiratie uit directe bronnen om me heen. Soms gaat het om emoties of problemen, soms over dromen en soms puur uit de natuur of mooie dingen. Ik ben niet opgegroeid met één vaste inspiratiebron. Dit is iets wat altijd met me mee is gegroeid. Je smaak verandert door de tijd heen: waar eerst realisme mijn aandacht had, trekken kunstenaars met individuele stijlen mij nu juist meer. Zij leren me om een eigen stem te ontwikkelen. Bij het boek “De twee zusjes” heb ik veel inspiratie gehaald uit de onzekerheden in dat moment. Het verhaal ontstond zonder dat het per se de bedoeling was, tot ik het niet meer kon loslaten. In ‘Doodgewoon’ ben ik geïnspireerd door het al bestaande boek van Bette Westera. We hebben mailcontact gehad en zij gaf mij toestemming om haar teksten te gebruiken om een eigen draai aan het beeld te kunnen geven.

Het maakproces was niet altijd even makkelijk. Vooral in deze tijden is het complex om altijd gemotiveerd te blijven. Creativiteit is je houvast, omdat het iets is dat altijd gaat om hard werken. Maar als het wegvalt in een tijd als dit, wordt het plotseling heel moeilijk om het terug te vinden. Gelukkig zijn we altijd nog in contact met elkaar, ook al kunnen we elkaar niet altijd zien. Ik heb veel gehad aan mijn vrienden en familie in deze periode, om door te zetten en te laten zien waar ik voor sta.

ID_SGoedkoop_07_extra

Doel

Ik hoop mensen te inspireren om creatief te zijn, om de wereld op een andere manier te zien. Ik vind het altijd geweldig als ik kunst zie, muziek hoor, of een film kijk, om na afloop in de sfeer te blijven hangen. Het wordt een gevoel dat je niet vergeet. Ik hoop dat te kunnen bieden aan mensen. Dit kan ook ter ondersteuning zijn van teksten, waardoor soms moeilijkere situaties behapbaar worden.

Ambitie

 Ik houd mijn toekomst graag open. Er zijn veel gebieden in de kunst die mij ontzettend trekken. In teamverband werken lijkt mij erg leuk, al hecht ik ook veel waarde een het idee om als individu een eigen zaakje op te starten. Ik ben van plan om eerst parttime te werken en dan langzaam mijn eigen bedrijfje op te bouwen.

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.