Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Solidaire Mode

Fashion
Maatschappij
Lectoraat Mode
  • Partner(s): Amsterdam University of Applied Sciences (Fashion & Technology research group)
  • Financiër(s): SIA KIEM
  • Gestart in: januari 2021

Door de uitbraak van COVID-19 staat de modesector voor nieuwe uitdagingen. Door de overgang van een systeem van overproductie en overconsumptie naar de 'overlevingsmodus' bevinden veel mensen zich in een precaire situatie. De fundamentele problemen van de geglobaliseerde mode-industrie worden steeds zichtbaarder en we beleven een nieuwe (tijdelijke?) digitale realiteit van sociale/fysieke afstand. We hunkeren naar meer persoonlijke, sociale en fysieke verbondenheid. Intussen wordt er duidelijk opgeroepen tot solidariteit en tot alternatieve, tragere systemen. Kan deze tijd een gelegenheid zijn voor een herijking van waarden, systemische verandering en duurzame herstart?

Beeld: Aldo Buscalferri | JOIN-stuk gemaakt met bijdragen van Thijs Beckers, Iris Ebel, Charlie Winkel & Timia Rugenbrink.
Beeld: Aldo Buscalferri | JOIN-stuk gemaakt met bijdragen van Thijs Beckers, Iris Ebel, Charlie Winkel & Timia Rugenbrink.

Solidaire Mode onderzoekt hoe de huidige situatie kan worden gebruikt om alternatieve modepraktijken te ontwikkelen die bijdragen aan een ethischer, duurzamer modesysteem, en tot een bewustere relatie met mode, ook op de lange termijn. Van maart 2021 tot februari 2022 slaan een groep onderzoekers, scholen, modeplatforms, sectorinstituten en ontwerpers de handen ineen. Samen onderzoeken zij de term solidariteit en hoe die gedefinieerd zou kunnen of moeten worden – hoe gaat die eruit zien en functioneren? Zij gaan onderzoek doen naar en nieuwe inzichten ontwikkelen in de impact van COVID-19 op bedrijven, makers en dragers; en de huidige uitdagingen, vragen, kansen en geleerde lessen in kaart brengen die systemische verandering ten goede zouden kunnen komen. Een verkennend, speculatief en ontwerpgericht onderzoek wordt omarmd om nieuwe concepten, verbeeldingen en scenario's te ontwikkelen om zo bij te dragen aan meer solidaire modepraktijken en een bewustere en ethischer manier van omgaan met mode.

Solidaire Mode bouwt voort op 'Emotioneel Duurzaam Ontwerpen', een onderzoeksproject gericht op het voorbijgaan aan onze 'wegwerpcultuur' en mentaliteit van groei, om te handelen vanuit andere waarden, gerelateerd aan 'de-growth’. Dit project had tot doel de emotionele en sociale dimensies van mode te herwaarderen, door een dieper inzicht te ontwikkelen in waardesystemen die ten grondslag liggen aan bestaande en gewenste relaties tussen mensen en materiële objecten. Daarnaast was het de bedoeling nieuwe strategieën en waardegedreven modepraktijken te ontwikkelen om een sterkere band met de drager te creëren en bewuster gedrag van de gebruiker te activeren – en zo meer sociale waarde, welzijn en empathie te creëren.

Projectteam

Adriana Galijasevic (Cocircular Lab), Anouk Beckers (designer, practice-based researcher), Aurélie Van de Peer (fashion scholar, writer and lecturer), Borbála Csiszar (MA student ArtEZ), Carolijn Wessels (ArtEZ Fashion Professorship), Daniëlle Bruggeman (ArtEZ Fashion Professorship), Esther Muñoz Grootveld (State of Fashion), Femke de Vries (Warehouse), Freya Zaplata (researcher), Irene Maldini (Hogeschool van Amsterdam - AMFI),Jan Schoon (communication + PR), Jiyeon Lee (BA students AMFI), Kim Falkenstein (BA students AMFI), Lucie Huiskens (ArtEZ Fashion Professorship), Marco Mossinkoff (Hogeschool van Amsterdam - AMFI), Mariana Pereira da Conceição Monteiro (BA students AMFI), Rens Tap (Modint), Richelle Ijsselmuiden (BA students AMFI), Sanne Karssenberg (Studio Sanne Karssenberg), Steven van Teeseling (State of Fashion), Troy Nachtigall (Hogeschool van Amsterdam - AMFI).