Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Risé Benschop -  Fotograaf: Isabel Sánchez Olid
Risé Benschop - Fotograaf: Isabel Sánchez Olid

Ambities in fantasy

Ik ben een actrice met een ambitie om zowel te spelen als mijn eigen voorstellingen te maken. Ik heb een grote voorliefde voor het genre fantasy en wil vanuit dit genre voorstellingen maken. Ik wil verhalen vertellen over mensen die ergens net niet bij passen, die anders zijn, die anders werken. Ik wil het andere verhaal vertellen in plaats van het dominante verhaal. De opleiding leerde me dat ik mijn eigen fascinaties kan gebruiken om theater te maken. Voor mij zijn dit mijn interesses die eigenlijk niets met theater te maken hebben. Games, superhelden films, fantasy-boeken en -series, muziek, de onlinewereld en social media platforms inspireren me. Maar nog meer raak ik geïnspireerd door andere makers en spelers.  

Fantasy is de rode draad door mijn hele afstudeerjaar. Mijn scriptie was dan ook een onderzoek naar fantasy. Ik onderzocht wat deze term betekent volgens J.R.R. Tolkien, naar aanleiding van het essay ‘On-Fairy Stories’. De ondervindingen heb ik naast twee fantasy-voorstellingen van deze tijd gezet. Verder heb ik een fantasy-afstudeervoorstelling gemaakt. Fantasy is niet het doel, maar een middel om iets vorm te geven. Ik gebruikte fantasy-elementen in mijn voorstelling, maar het genre is niet het onderwerp. De voorstelling ging juist over eenzaamheid, angst en dromen, maar dan in een jasje van fantasy.


Voor de toekomst heb ik meerdere ambities. Ik wil fantasy-theater maken in Nederland en een groep mensen vinden die deze interesse delen. Ik wil het genre fantasy verder onderzoeken. Ik wil doorstuderen in het buitenland. Ik wil gaan spelen in het Engels. Ik wil een fantasy-film of -serie maken hier in Nederland. Ik wil jongerenvoorstellingen maken. Én ik wil zoveel mogelijk blijven spelen.

Risé Benschop, Het Experiment - NTJong. Fotograaf: Bas de Brouwer

Stage

NT-Jong – Het Experiment. Regie: Casper Vandeputte.


Quote

“Listen, Smile, Agree. And then do whatever the fuck you were gonna do anyway.” - Robert Downey Jr. 

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 18 juni 2022

Sta jij op deze pagina? En heb je een opmerking? Mail naar de redactie.