Verkorte Vooropleiding Docent BKV

Programma

"Tijdens de Verkorte Vooropleiding DBKV bij ArtEZ heb ik o.a. kennis gemaakt met verschillende manieren om naar kunst te kijken. Het ontwikkelt vaardigheden zoals objectief kijken, communiceren en discussiëren waar ik tijdens het eerste jaar DBKV veel profijt van heb gehad."

Miranda Blaak
student DBKV

Programma

In acht zaterdagen bereid je je voor op het studeren aan een kunstacademie en krijg je een stevige basis voor de bachelor Docent Beeldende Kunst en Vormgeving.

Jouw persoonlijke ontwikkeling staat voorop tijdens de lessen. Je richt je enerzijds op je beeldende vermogen en anderzijds op de betekenis van kunst en je werk binnen een educatieve context. 

Het programma start eind januari en bestaat uit zeven lesdagen waarbij je les krijgt van verschillende docenten van DBKV Zwolle en Arnhem en uit een afsluiting middels een presentatiedag. Deze gastdocenten werken ieder vanuit hun eigen expertise. De verschillende manieren waarop je tot beeldend werk kunt komen vormen de rode draad. Reflectie op het gemaakte werk speelt een belangrijke rol en verschillende werkvormen uit de educatie komen aan bod.

Gedurende de vooropleiding werk je naast korte opdrachten tevens aan een doorlopende opdracht. Je werkt intensief aan je eigen creërend vermogen waarbij je op zoek gaat naar een balans in concept, methode, artisticiteit, media en vorm. Deze continuerende activiteit wordt zelfstandig maar onder begeleiding uitgewerkt en leidt bij ieder tot andere resultaten en uitkomsten. Kunsttheorie vormt een essentieel onderdeel van dit proces. Tot slot gaan we op excursie naar een tentoonstelling alwaar we kunst reflectief beschouwen.

Ter afsluiting van deze vooropleiding is het mogelijk om toelatingsexamen te doen bij de bachelor Docent Beeldende Kunst en Vormgeving.