Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Alle opleidingen
Menu Vaardigheden in muziektechnologie - DAW
Alle opleidingen   Vaardigheden in muziektechnologie - DAW
Student aan het werk met een Digital Audio Workstation

Vaardigheden in muziektechnologie - DAW

Student aan het werk met een Digital Audio Workstation
 • Cursus
 • 5 bijeenkomsten
 • Nederlands
 • Enschede
 • Online

Om muziektechnologie effectief toe te passen in muzieklessen is het goed om overweg te kunnen met de belangrijkste gereedschappen. In deze basiscursus, speciaal gericht op muziekdocenten, staat het werken met een Digital Audio Workstation, ofwel DAW, centraal. De lessen worden aangeboden door het ArtEZ Conservatorium in Enschede in samenwerking met VLS voor muziekdocenten.

Ontdek meer

Vaardigheden in muziektechnologie - DAW

Digital Audio Workstation

DAW is een digitaal gereedschap om geluid/muziek mee op te nemen, te bewerken en te mixen. Daarnaast is de DAW tegenwoordig een belangrijke tool om mee te componeren, arrangeren en zelfs live mee op te treden.  In deze cursus, met een recording sessie in de studio's van het ArtEZ Conservatorium in Enschede, leer je aan de hand van een aantal verschillende thema’s werken in een door jouzelf gekozen DAW. De online bijeenkomsten worden gegeven in een Teams-omgeving waar ook het cursusmateriaal te vinden is. 

De voorbeelden tijdens deze basiscursus worden gegeven in ProTools. Dit is een bekende DAW, maar er zijn tal van andere opties waaronder een aantal gratis programma’s. Het is niet de bedoeling om in iedere DAW te laten zien welke knop waar zit. We bespreken de belangrijkste principes zodat je vervolgens zelf kan gaan ontdekken hoe je deze in je eigen DAW toepast.

Wil je meer leren over het toepassen van muziektechnologie in je eigen lessen, volg dan de cursus Technologie toepassen in muziekonderwijs.

Bijeenkomsten

 • Woensdag 14 september: DAW basics
  Je maakt kennis met de opzet en belangrijkste functies van een DAW.
  19.30 uur - 21.00 uur online
 • Zaterdag 24 september:  Home recording
  Je leert hoe je instrumenten en zang opneemt met microfoons, kabels en MIDI voor opnames in een kleine setting.
  10.30 uur - 13.00 uur in de studio’s van het  ArtEZ Conservatorium aan Van Essengaarde 10 in Enschede (inloop met koffie/thee vanaf 10.00 uur). 
 • Woensdag 5 oktober: Werken met MIDI
  Je duikt in de creatieve toepassing van MIDI en leert hoe je software-instrumenten gebruikt voor het maken van een arrangement.
  19.30 uur - 21.00 uur online
 • Woensdag 2 november: Editen van opnames
  Nadat je opnames hebt gemaakt kunnen er nog allerlei foutjes worden weggepoets. Je leert hoe dit werkt met specifieke aandacht voor het bewerken van zangopnames.
  19.30 uur - 21.00 uur online
 • Woensdag 16 november: Mixen als creatief proces
  Je leert welke gereedschappen en effecten binnen een DAW beschikbaar zijn om je opname zo goed mogelijk te laten klinken en hoe je deze inzet.
  19.30 uur - 21.00 uur online

Deelname en kosten

De kosten voor de cursus bedragen €350,- 

De groepsgrootte is 5 - 10 deelnemers (bij minder dan 5 deelnemers zoeken we naar een ander moment).

Deze cursus is een vervolg op de workshops over opnemen en werken in een DAW die zijn gegeven tijdens de scholingsdag Technologie in het Muziekonderwijs (d.d. 13 november 2021). De eerste twee sessies zullen deels, maar niet uitsluitend, bestaan uit een korte herhaling van de workshopinhoud om je kennis op te frissen.  

 Als je niet aan de scholingsdag in november hebt deelgenomen of als je andere vragen hebt, neem dan per mail contact op met de coördinator en docent van deze cursus, Benno Spieker - b.spieker@artez.nl

Aanmelden kan tot 1 september 2022 via het online aanmeldformulier.