Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Alle opleidingen
Menu Technologie toepassen in muziekonderwijs
Alle opleidingen   Technologie toepassen in muziekonderwijs
Technologie in muziek, foto Christein van Huffen
Technologie in muziek, foto Christein van Huffen

Technologie toepassen in muziekonderwijs

 • Cursus
 • 5 bijeenkomsten
 • Nederlands
 • Enschede
 • Online

In de basiscursus Technologie toepassen in muziekonderwijs, speciaal gericht op muziekdocenten, leer je hoe je digitale technologie kunt toepassen in je eigen lessen. Je onderzoekt verschillende tools op hun inzetbaarheid in jouw onderwijs en verkent het toepassen ervan vanuit verschillende invalshoeken. De lessen worden aangeboden door het ArtEZ Conservatorium in Enschede in samenwerking met VLS voor muziekdocenten.

Ontdek meer

Technologie toepassen in muziekonderwijs

Technologie inzetten voor goed muziekonderwijs

Het toepassen van muziektechnologie in de muziekles kan veel leerlingen aanspreken en uitnodigen om met muziek aan de slag te gaan. Ze zien het immers buiten school voortdurend om zich heen. Toch lijkt de drempel om ermee aan de slag te gaan voor veel muziekdocenten groot. Hoe verlaag je die drempel? Waar moet je beginnen? Wat heb je daarvoor nodig en wat moet je daarvoor weten en kunnen? Wat doe je zonder middelen? Hoe voorkom je dat een tool een eenmalig ding wordt? Hoe pas je technologie toe zodat het goed muziekonderwijs wordt. In deze online cursus, met een verdiepende kennismaking op locatie in het ArtEZ Conservatorium in Enschede, geven we samen antwoord op die vragen. De online bijeenkomsten worden gegeven in een Teams-omgeving waar ook het cursusmateriaal te vinden is. 

Deze cursus gaat niet over hoe je specifieke apps of tools moet bedienen (dus hoe de knoppen werken), maar om hoe je de technologie die je weet te bedienen in je muziekles toepast opdat het goed muziekonderwijs wordt. Wil je leren hoe je tools kunt bedienen, kies dan voor de cursus Vaardigheden in het werken met muziektechnologie - DAW.

Bijeenkomsten

 • Zaterdag 10 september: Verdiepende kennismaking
  Je gaat aan de slag met allerhande tools en leert welke kansen ze bieden voor technologie-versterkt muziekonderwijs.
  12.30 uur  - 15.00 uur in het Technologie-lab van het  ArtEZ Conservatorium aan Van Essengaarde 10 in Enschede (inloop met koffie/thee vanaf 12.00 uur).
 • Maandag 19 september: Technologie in je lokaal
  Je leert hoe je het werken met technologie in de klas kunt organiseren, wat daar voor nodig is en waarom het belangrijk is om dit goed te doen. 
  19.30 uur - 21.00 uur online
 • Maandag 26 september: Leerlingen en technologie
  Je leert hoe je jouw leerlingen leert werken met technologie.
  19.30 uur - 21.00 uur online
 • Maandag 3 oktober: Leren dankzij technologie
  Je leert hoe je technologie adequaat inzet voor het leren.
  19.30 uur - 21.00 uur online
 • Maandag 10 oktober: Technologie als middel?
  Je leert hoe je kunt voorkomen dat een tool enkel een one-trick-pony blijft.
  19.30 uur - 21.00 uur online

De bijeenkomsten starten veelal vanuit theorie die wordt verduidelijkt aan de hand van praktische voorbeelden. Belangrijk onderdeel van elke sessie is de vertaling naar het toepassen in je eigen onderwijspraktijk. Elke sessie wordt voorbereid door een praktische opdracht, bijvoorbeeld een inventarisatie van technologie in de eigen onderwijspraktijk of het ontwerpen en uitvoeren van een les(onderdeel) met technologie.

Deelname en kosten

De kosten voor de cursus bedragen €350,- 

De groepsgrootte is 5 - 10 deelnemers (bij minder dan 5 deelnemers zoeken we een ander moment).

De cursus gaat verder waar de workshop over het toepassen van technologie in het muziekonderwijs tijdens de scholingsdag Technologie in het Muziekonderwijs op 13 november 2021 is geëindigd. Deelnemers aan die scholingsdag hebben voorrang op deelname. Selectie is verder op volgorde van aanmelding. Als je bent geselecteerd om deel te nemen krijg je een link om de cursus online te betalen.

 Als je niet aan de scholingsdag in november hebt deelgenomen of als je andere vragen hebt, neem dan per mail contact op met de coördinator en docent van deze cursus, Benno Spieker - b.spieker@artez.nl

Aanmelden kan tot 1 september 2022 via het online aanmeldformulier.