Popacademie

Toetsen

We beginnen aan de basis van het pianospel. De ervaring in de praktijk en in de opleiding leert dat een goede basis op de akoestische piano en een brede harmonische scholing onontbeerlijk zijn voor een professionele toetsenist.

Na deze basis gaan we aan de hand van jouw voorkeuren stijlen ‘veroveren’. Hierbij speelt vanzelfsprekend het gebruik van de randapparatuur voor live-performance in samenwerking met de opleiding MediaMusic een centrale rol. Je kunt denken aan geluidsmodules, samplers, synthesizers en sequencers.

Het spelen op een keyboard of synthesizer dreigt al snel een kunstje te worden als je je teveel ophangt aan de mooie sounds of vette grooves. Een goede opleiding respecteert je achtergrond en affiniteit met deze basis, maar geeft je tegelijk de gelegenheid onafhankelijk van deze randapparatuur te leren functioneren op het hoogste muzikale niveau.

Toelatingseisen Toetsen

Om de studie in vier jaar te kunnen afronden, verwachten we al een behoorlijk niveau bij aanvang van je studie. Je niveau en ontwikkelbaarheid wordt getoetst tijdens de toelating.

  • Voorspelen van minimaal twee in stijl uiteenlopende stukken die representatief zijn voor wat je kunt.
  • Ritmetest: een ritme vasthouden bij het meespelen van een groove, waarbij de groove voor een steeds langere periode wordt weggelaten.
  • Voorspelen / naspelen: er wordt een fragment voorgespeeld dat je op gehoor zo snel mogelijk moet naspelen.
  • Noten lezen.
  • Akkoordsymbolen lezen (inclusief aanwijzingen t.a.v. ritme en vorm), zowel begeleidend als solistisch.

Bekijk de instructievideo Toetsen: 

Bekijk de instructievideo Theorie: