Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Bachelor
Menu Muziektherapie

Muziektherapie is Heartwork

Muziektherapie is Heartwork

Muziektherapeuten hebben verschillende werkwijzen en doelgroepen, maar werken altijd vanuit het hart.

Wij nemen studenten aan die nieuwsgierig, creatief en ondernemend zijn en die zich betrokken tonen. Je ziet deze eigenschappen terug in onderstaande initiatieven.

Muziekprojecten voor kindvluchtelingen

ArtEZ Muziektherapie werkt samen met Connect by Music, een organisatie die muziekprojecten organiseert voor (voornamelijk kind) vluchtelingen in de kampen op Lesbos.
Door muziektherapeuten toe te voegen aan het vaste team Griekse muziekleraren, kan nog specifieker worden voldaan aan de hulpvraag van kinderen. De resultaten zijn bijzonder. Kinderen durven zich weer open te stellen en verbinding met elkaar te maken.

Inmiddels hebben muziektherapeuten vanuit Nederland, België en Duitsland zich aangesloten en zijn er meerdere studenten en alumni van ArtEZ Muziektherapie op Lesbos actief geweest.

Muziektherapie in sloppenwijken

"Voor mijn stage was ik in Belo Horizonte, een grote stad op ongeveer 400 km afstand van Rio de Janeiro. Ik gaf vioollessen en muziektherapie aan kinderen in de favela's (sloppenwijken). Regelmatig ging ik met kinderen mee om presentaties aan ouders te geven. Dan liep het kind trots met een viool op zijn schouders door de sloppenwijk. Het is mooi om een kind eigenwaarde te geven. Mijn grootste passies kwamen samen; met mensen werken en muziek." (Door Pauline de Vet, oud-student).

Muziektherapie in sloppenwijken

Liedbundel voor Turkse imigranten met dementie

Voor haar afstuderen liep Jesim Saltik stage in verpleeghuis Livio de Cromhoff. Ze gaf daar muziektherapie aan dementerenden met een Turkse achtergrond. Jesim ontdekte al gauw dat ze, door het zingen van Turkse liederen, de mensen heel goed bereikte. Ook ontspanden de mensen door het samen zingen van vertrouwde liederen uit hun jeugd en werden ze geactiveerd. Zo ontstond bij Jesim het idee om een liedbundel ‘te ontwikkelen’ met de meest gebruikte liedjes uit de Turkse cultuur. Lees verder >>

Terug naar Visie