Muziektherapie

Music & Health

Het ArtEZ Conservatorium besteedt binnen het onderwijs ruim aandacht aan 'gezond musiceren'. Een professioneel musicus is in bepaald opzicht te vergelijken met een topsporter. Er worden hoge eisen gesteld op fysiek en mentaal vlak, wat kan leiden tot klachten en blessures.

Gezond Musiceren

Bij musici komen meer dan gemiddeld beroepsgerelateerde gezondheidsklachten voor. Het ArtEZ Conservatorium wil hier op een goede manier aandacht voor vragen en studenten informeren, trainen en begeleiden. Doel is bewustwording en het aanleren van basisvaardigheden op het gebied van ‘Body, Mind en Communication’.

Music & Health het hele jaar door

  • Tijdens een introductiedag maak je kennis met het aanbod van het loket Music & Health.
  • In workshops of projectdagen leer je praktische vaardigheden aan.
  • In keuzevakken Music & Health kun je je (soms individueel) verdiepen in technieken Body (bijvoorbeeld Dispokinesis, Mensendieck, Feldenkrais, Alexandertechniek), Mind (Haptotraining, Mental Practice) en Communication (Lichtenberg, Logopedie).
  • Periodiek zijn screeningen mogelijk, zoals fonetografie (stemomvang metingen) en audiometrie (gehoormetingen). Oordoppen op maat worden met korting aangeboden.
  • Er zijn regelmatig thema-events, soms in samenwerking met externe partners.
  • Er is een databank met adressen, links en bronnen voor nadere verdieping.
  • Het loket Music & Health kan worden geraadpleegd voor advies of om in contact te komen met interne of externe zorgprofessionals, die een speciale deskundigheid of affiniteit hebben met musici.

ArtEZ Music & Health beschikt over een groot extern gezondheidsnetwerk onder meer via partnership met NCPA (National Centre of Performing Arts) en lidmaatschap van de NVDMG (Nederlandse Vereniging voor Dans- en Muziekgeneeskunde).

Volg Music & Health op Facebook